Sâmbătă,
29.01.2022
Parțial Noros
Acum
-2°C

Zona metropolitană: se discută despre a treia asociere, pentru transport. USR PLUS cere dezbatere publică

Zona metropolitană: se discută despre a treia asociere, pentru transport. USR PLUS cere dezbatere publică

La termenul de trei luni asumat de Primărie și Consiliul Județean Sibiu pentru stabilirea formei juridice a unei viitoare zone metropolitane în jurul municipiului, discuțiile converg și înspre înființarea unei asocieri intercomunitare separată, destinată gestionării transportului public. 

Discuțiile despre înființarea unei zone metropolitane la Sibiu au căpătat noi valențe după ce luna trecută a fost anunțată înființarea unei asociații denumită ”Zona metropolitană Sibiu”, de către patru comune (Șelimbăr, Şura Mică, Şura Mare și Roșia). Inițiativă la care reprezentanții Primăriei Sibiu au anunțat că nu aderă, dar care a fost luată în discuție. 

”În județul Sibiu, câteva primării au creat deja o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) cu denumirea de Zona Metropolitană Sibiu, cu cele mai bune intenții și probabil cu scopul de a scurta timpul de acțiune. Problema identificată de grupul de lucru este aceea că ZMS trebuie înființată în jurul unui “centru polarizator” și prin urmare, Primăria Sibiu trebuie să participe la acest ADI. Grupul de lucru a avut în vedere două scenarii: 1. cel al aderării Sibiului la ADI-ul existent sau 2️. cel al înființării unuia nou împreună cu primăriile interesate de ZMS și Consiliul Județean Sibiu. Pentru această a doua variantă, Consiliul Județean Sibiu și Primăria Sibiu au elaborat deja un draft de Statut”, anunță Adrian Bibu, administratorul județului Sibiu, pe pagina lui de Facebook. Anunțul a fost făcut la trei luni de la înființarea unui grup de lucru la care participă reprezentanți ai Primăriei și CJ, grup de lucru care și-a asumat latura tehnică a înființării zonei metropolitane.

Pentru asociația de dezvoltare intercomunitară pe care ar urma să o înființeze separat Primăria Sibiu și CJ Sibiu și la care vor fi invitate să adere toate comunele interesate, autoritățile anunță că au rezervat trei denumiri.

Doar că deciziile par să aștepte modificarea legislației. ”Se discută despre modificarea Legii Zonelor Metropolitane, ceea ce va aduce și alte noutăți. În așteptarea tuturor acestora, colegii mei din Consiliul Județean Sibiu au folosit în propunerile lor de lucru, modele adaptate după zone metropolitane funcționale în România, cum ar fi Cluj sau Oradea. Grupul de lucru constituit de CJS și PMS are acum o documentație completă și va putea oferi sprijinul necesar deciziei administrative a Primăriei Sibiu, a CJS și a celorlalte primării”, mai anunță Adrian Bibu.

O a treia asociație: pentru transport

Dincolo de aceste discuții, administratorul județului indică faptul că pe lângă asociația înființată de cele patru comune, pe lângă cea care ar urma înființată în jurul municipiului Sibiu, o a treia asociație de dezvoltare intercomunitară ar urma înființată. ”Întâlnirile grupului de lucru au conturat din ce în ce mai clar necesitatea unui ADI și pentru activitatea de transport, deoarece serviciile publice sunt gestionate prin legislație separată (a se vedea exemplele ADI ECO pentru salubritate, ADI Apă etc). Astfel, independent de ZMS , pentru rezolvarea problemei transportului în comun extins, comunitățile trebuie să aibă în vedere o altă asociere”, este de părere Adrian Bibu.

USR PLUS: să facem dezbatere

Peste toate aceste discuții care reiau, de fapt, demersuri mai vechi, reprezentanții USR PLUS sunt de părere că trebuie inițiate altele noi, cu oamenii. ”Apreciem activitatea grupului de lucru constituit la nivelul Consiliului Județean și al Primăriei Sibiu, dar considerăm că, în afară de cadrul legal și administrativ pentru asociere și de voința politică a tuturor reprezentanților din consiliile locale, este nevoie, în susținerea înființării Zonei metropolitane, de înțelegerea și susținerea oamenilor. De aceea, consilierii locali și județeni ai USR PLUS Sibiu propun o dezbatere publică, având ca tematică Zona metropolitană Sibiu, cu avantajele și dezavantajele acesteia, la care să fie invitați reprezentanții grupului de lucru care să prezinte concluziile activității lor, primari și consilieri din UAT-urile aderente, specialiști externi și reprezentanți ai mass-media”, au anunțat cei de la USR PLUS Sibiu pe pagina lor de Facebook.

Vizualizari: 2308

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kramnik

Acum 5 luni

Ce treaba are Consiliul Judetean cu Zona Metropolitana Sibiu? DE cand elaboreaza drafturi Consiliul Judetean in numele municipiului SIbiu. Cand va ajunge Bubico primar(La pastile cailor.), sa-si dea atunci cu parerea despre asocieri si alte probleme care privesc mun. Sibiu. Bravo Primariei Sibiu ca refuza asocieri dubioase, organizate in devalmasie cu Primariile -parazit din jurul Sibiului(Cisnadie, Selimbar)
Raspunde

Fane

Acum 5 luni

Sistematizati traficul in Sibiu, ca face implozie! Biroul rutier, politia sibiu, NU va faceti treaba sub nici o forma! Pe voi va reprezinta modul in care arata traficul sibian ? In asteptarea pensiei speciale, stim, cunoastem! Hai sanatate, cum zice p..lica de la rutiere, cand ii comunici ca nu-si face treaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus