Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Pâine, mituri și adevăruri despre cel mai consumat aliment de români

Pâine, mituri și adevăruri despre cel mai consumat aliment de români

Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fie că este vorba despre cea clasică sau despre chifle, baghete, toast sau alte sortimente asemănătoare. În fiecare țară pâinea are particularități aparte, care îi oferă gusturi și forme diferite.

Cea mai mare varietate de pâine se regăsește în Germania. Până la ora actuală au fost înregistrate peste 3.200 de tipuri de produse de panificație. Nemții se mândresc cu faptul că odată ce ai gustat pâinea locală, nu vei uita niciodata gustul. Astfel, brutării cu specific german au ajuns să fie deschise în toată lumea, de la SUA, la India, Canada sau Marea Britanie. 

Consumul de pâine în România

Dacă francezii au ca specific bagheta și brioșele, italienii panini, polonezii challah, românii se mândresc cu franzela.

Românii sunt mari consumatori de pâine și produse de panificație, însă asta nu este o noutate. Raportat la populație, România înregistrează cel mai mare consum de produse de panificație din Uniunea Europeană, fiind aproape dublu față de medie. Un român consumă aproape 100 de kilograme de pâine într-un an, arată datele Institutului Național de Statistică.

Mai mult, românii au și cea mai ieftină pâine din UE. Un român plătește aproape jumătate din prețul plătit în medie de francezi sau britanici. 

Sursă: Eurostat

Pentru a păstra calitatea produselor de panificație, supermarketurile din România lucrează cu furnizori locali. La Penny oferta de panificație este diversă și numără peste 70 de furnizor locali, care folosesc la rândul lor doar ingrediente românești în procesul de fabricație. 

Mituri și curiozități despre pâine

Pentru mulți ani, pâinea albă a fost considerată superioară, însă studiile au scos la iveală că aceasta este mai puțin nutritivă în comparație cu cea neagră. Pâinea integrală conține fibre, vitamine și minerale, care nu se regăsesc în aceleași proporții în cea albă.

Pentru a simți cu adevărat gustul pâinii, trebuie să o mesteci îndelungat. După ce o mesteci mai mult timp, pâinea îți va reda o aromă dulce, datorită transformării amidonului în glucide sub acțiunea zahărului. 

În Egipt, pâinea cu mucegai era folosită ca și tratament pentru diferite răni și arsuri. 

Pâinea este unul dintre alimentele benefice pentru a preveni și combate constipația deoarece fibrele alimentare favorizează un tranzit bun intestinal.

Pâinea îngrașă - majoritatea dietelor recomandă să consumăm pâine și produse de panificație în cantități cât mai mici. O felie medie de pâine conține aproximativ 90 de calorii. Astfel, este foarte important ce mănânci lângă pâine, pentru că untul, gemul sau alte produse pe care le asociezi pot avea un conținut caloric mult mai mare.

Pâinea balonează - Studiile au scos la iveală că nu există date potrivit cărora pâinea să ofere balonare sau alte probleme la sistemul digestiv, cu excepția în care aceasta este caldă. Aluatul cald este procesat mai greu de sucurile gastrice din stomac, de aceea specialiștii recomandă să consumăm pâinea la temperatura camerei. 

Pâinea prăjită este mai sănătoasă - În multe diete se specifică să consumăm doar pâine prăjită. Aceasta nu are însă un conținut caloric mai mic, singura modificare fiind că prin procesul de prăjire este eliminată apa, iar pâinea poate fi digerată mai ușor. Mai mult, prăjirea este considerată o acțiune nocivă care oferă o toxicitate direct proporțională cu gradul de prăjire.

Pâinea conține conservanți - În unele cazuri acest lucru este adevărat, de aceea trebuie să verificați eticheta înainte de achiziție. Conservanții sunt adăugați pentru a îngreuna procesul alterare.

Miez vs. coajă - Multă lume crede că miezul unei pâini ar avea mai puține calorii în comparație cu coaja, însă acest lucru este fals. Mai mult, miezul are cu puțin mai multe calorii decât coaja.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1543

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus