Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
8°C

Cum s-a schimbat clima în Sibiu: Media anuală a crescut cu aproape trei grade. De Crăciun doar o dată la trei ani temperatura mai scade sub zero grade

Cum s-a schimbat clima în Sibiu: Media anuală a crescut cu aproape trei grade. De Crăciun doar o dată la trei ani temperatura mai scade sub zero grade

Media temperaturii din secolul trecut era în Sibiu de +8,7 grade Celsius. În ultimii zece ani, media a crescut la +10,3 grade. O medie anuală nu pare să însemne foarte mult, însă prin prisma unor evenimente diferențele se văd mai bine. În ultimii 15 ani de Crăciun este mult mai cald la Sibiu: în medie doar o dată la trei ani maxima este de sub zero grade. Cele mai calde zile de Crăciun au fost în 2009 (+16,3) și în 2010 (+15,1). Creșterea temperaturii poate fi văzută și altfel: În 1993, în Sibiu, au fost 49 de nopți geroase, iar  anul trecut  nu au mai fost decât 15 asemenea nopți.

Clima României s-a schimbat mult față de anii '70 și '80: valurile de căldură țin mai mult, ninge mai rar și mai puțin, iar fenomenele extreme se înmulțesc, prezintă Hotnews.ro situația climatică a României în ultimii ani. Acum 40 de ani erau luni de vară în care temperaturile nu treceau de +35 de grade, iar de Crăciun era adesea ger și zăpadă mare. Acum sunt tot mai multe zile fără îngheț și tot mai numeroase sunt nopțile de vară cu peste +20 de grade. Cele mai multe recorduri de frig rezistă de acum 60-70 de ani, în timp ce multe recorduri de căldură au fost doborâte în ultimii 15 ani.  

În Sibiu, cei mai reci ani din ultimii 40 s-au consemnat în 1980 și 1985 când media a fost de +7,5 grade. Cei mai calzi ani din aceeași perioadă de timp sunt mult mai apropiați: 2019: +11,1 și 2018: +11.

Ploi intense, abundente cu risc de inundații

Crește intensitatea precipitațiilor pe perioade scurte de timp, susține analiza realizată de Hotnews.ro. O atmosferă mai caldă poate să țină o cantitate mai mare de vapori de apă și, când apar condițiile favorabile, această cantitate mare de vapori de apă alimentează ploi mult mai abundente. După 1990 media anuală a temperaturii a început să crească, iar după 2010 creșterea s-a accentuat, astfel că în multe locuri temperaturile anuale din 2019 sau 2020 au fost cu aproape 4 grade mai mari decât în cei mai reci ani de acum patru decenii. La unele stații meteo a crescut cantitatea de precipitații pe timp de toamnă, iar tendința este de scădere a precipitațiilor pe timp de vară. Cei mai ploioși ani din ultima jumătate de secol au fost 2005, 2010, 1980 și 1991

Ce s-a schimbat în ultimii 50 de ani

Climatologul Roxana Bojariu susține că față de anii 70, 80 valurile de căldură sunt mai dese și mai intense, cum a fost cazul în 2000, 2007, 2012, 2015, 2017 și 2021. Uneori pot ține și peste două săptămâni. Sunt mai dese episoadele violente de vreme (vijelii, ploi torențiale). Sunt mai rare perioadele lungi cu temperaturi de sub -20 -15 grade. Grosimea medie a stratului de zăpadă a scăzut, la fel și numărul de zile cu strat de zăpadă. Media anuală a temperaturii este mult mai ridicată fiindcă a crescut numărul de extreme pozitive și a scăzut cel de extreme negative. Valurile de căldura aduc și nopți în care afara nu se răcește suficient. În iulie 2007 au fost nopți cu minime de peste +27 de grade la Cernavodă și Călărași. În 2012 au fost 54 de nopți tropicale la Constanța (cu minime ce nu au scăzut sub +20 C), la Giurgiu au fost 44, iar la București, 38. În 2015 au fost 33 de nopți tropicale la Drobeta Turnu Severin și 44 la Oravița.

Sibiu

Media secolului trecut +8,7

Media deceniului trecut: +10,3

Cei mai reci ani din ultimii 40

1980 și 1985: +7,5 C

Cei mai calzi ani din ultimii 40

2019: +11,1

2018: +11

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Munteanu

Acum 1 an

Nimic despre Catu? Nu este idolul meu, insa consider ca se face prea mult tam-tam. Omul si-a recunoscut vina, a ispasit pedeapsa pt. ce se mai aduce pe tapet o poveste de acum 20 de ani? Ziaristii astia n-au citit codul deontologic? Sica o fi capul rautatilor?
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Principala problema care se pune, nu este cu cat s-a incalzit clima, desi este o intreaga discutie si aici, ci mai ales care este contributia omului (prin activitatile sale) la aceasta incalzire. Pentru ca aici toate treburile s-au politizat si stanga internationalista (adica progresismul si comunismul) lanseaza idei nesustinute de realitate. Pmantul a avut perioade cand clima a fost mult mai rece si perioade cand clima a fost mult mai calda decat acum. Iar aceste schimbari au fost in vremea cand omul nu putea influenta aceasta schimbare (cum de altfel nu o influenteaza nici acum) Asadar, cand veti mai vedea ca interzic vacilor sa se beseasca, sau spun ca oamenii "expira" si incalzesc clima, sa stiti ca sunt doar imbecilitati politice, nu realitati. Iar cand vedeti cerul brazdat de dare albe care se transforma intr-o pacla nedeslusita si acopera seninul cerului, cu celebrele deja Chemtrails, sa va intrebati cum influenteaza ei, ticalosii, clima si aerul pe care il respiram.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus