Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Care sunt cei mai importanți trei R când vorbim despre deșeuri? Reducem, reutilizăm și reciclăm

Care sunt cei mai importanți trei R când vorbim despre deșeuri? Reducem, reutilizăm și reciclăm

Deșeurile nu au fost întotdeauna o problemă, fiindcă până de curând majoritatea produselor erau naturale și biodegradabile. Dezvoltarea industrială și socială, inovarea de noi materiale și tehnologii de lucru, a condus la o paletă foarte vastă de produse care reprezintă deșeuri cu potențial de risc pentru mediu. Filosofia celor 3 R e concepută ca o ierarhie a deșeurilor, în ordinea importanței lor. Deși în timp a luat diverse forme, principiul de baza rămâne acela de minimizare a deșeurilor, astfel încât să se obțină maximul de beneficii practice din produse și să se genereze o cantitate cât mai mică de deșeuri.

În perioada de dinainte de 1989, în România, regula celor 3 R exista dar, R venea de la Recuperare, recondiționare, refolosire, ecologia nu avea nimic de-a face cu această practică. Se spunea că totul trebuie refolosit, că nu e bine să irosim resursele țării. Cele mai multe ambalaje erau din sticlă: sticla nu se deteriorează, nu corodează, nu se pătează și nu se decolorează, astfel încât produsele din interiorul unui recipient de sticla rămân la fel de proaspete ca atunci când au fost îmbuteliate, ceea ce face ca sticla să fie un deșeu de ambalaj foarte valoros. Așa că, la școală, neavând mult plastic, eram obligați să reciclăm hârtia, să aducem un anumit număr de kilograme de hârtie “la maculatură”.

Eram preocupați zilnic de acest lucru deoarece trebuia să ducem maculatură la școală, strângeam hârtiile, ziarele și revistele bucuroși că facem o faptă bună. Dar, uneori, se întâmpla să nu avem destulă maculatură, așa că ne mai rugăm de vecini să ne dea.

La școală, învățătoarea cântărea fiecare pachet și trecea cantitățile în dreptul fiecăruia pe listă – până ajungeam să ne facem norma de maculatură. Ceea ce conta de fapt, era că noi, copii fiind, învățam cum să colectăm separat corect, cum să reciclăm și cât de importantă este reciclarea.

Conceptul „Redu, reutilizează, reciclează”

1. Prima etapă este aceea de a reduce cantitatea de deșeuri pe care fiecare dintre noi o producem astfel încât să ajungem să avem un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, de aceea ar fi bine să începem prin a refuza la magazin sau restaurant: punga de plastic, paiele de plastic, fructele ambalate în plastic, recipientele de plastic pentru mâncarea livrată acasă precum și tacâmurile de unică folosință. Acest principiu se bazează pe a produce cât mai puține materiale de aruncat. Dacă vom cumpăra mai puțin, vom consuma mai puțin și automat vom produce mai puține deșeuri.
Pe lângă reducerea din sectorul comercial, un alt tip de a reduce este reducerea consumului de energie și apă prin aparate mai eficiente energetic și bineînțeles prin reducerea consumului.

2. A doua etapă este aceea de reutilizare a deșeurilor pe care deja le-am produs. Materialele care la prima vedere par a fi deșeuri pot fi refolosite în infinite moduri sau pot fi reparate dacă acesta ar fi motivul pentru care ar urma să fie aruncate. Depinde doar de cât de creativi putem fi în acest caz. Reutilizarea se face și prin donarea obiectelor vestimentare și a altor obiecte către persoane care au nevoie de acestea, în locul aruncării lor la gunoi. De asemenea, putem confecționa diferite obiecte și ornamente în casă din deșeurile de ambalaje.

3. A treia etapă este reprezentată de procesul de reciclare. Reciclarea înseamnă transformarea deșeurilor într-o materie primă nouă care va fi utilizată în fabricarea noilor produse. Reciclarea este unul din cele mai ușoare și mai eficiente moduri prin care putem ajuta mediul înconjurător. Reciclând oprim deșeurile din a ajunge în gropile de gunoi, de unde se pot răspândi în ecosistemele naturale, poluând apa și solul. Totodată, în felul acesta ajutăm economia, se creează locuri de muncă și contribuim la fabricarea de noi produse din materiale reciclate. Așadar, pentru a păstra un mediu înconjurător sănătos sortează de acasă deșeurile: plastic, hârtie, metal, sticlă, menajer.

Trucuri pentru o reciclare mai eficientă

  • Pentru a obține mai mult spațiu, presează deșeurile, împăturește-le.
  • Nu pune deșeuri murdare în recipientele de deșeuri reciclabile pentru a evita contaminarea acestora;
  • Nu uita să cureți deșeurile murdare înainte să le pui la recipientul corespunzător;
  • Informează-te unde sunt puncte special amenajate pentru reciclare(dacă nu ai recipientul de culoarea respectivă în curte) și du deșeurile de ambalaj acolo;
  • Împărtășește cunoștințele tale despre reciclare și cu cei din jurul tău;
  • Învățați-i pe copii să recicleze, acasă, la școală, dar și atunci când merg la bunici. Prin refuzul de a cumpăra lucruri de care nu avem nevoie, prin faptul că reciclăm, prin folosirea produselor din materiale reciclate , prin reinterpretarea obiectelor pe care deja le avem, de fiecare dată când facem ceva bine pentru mediu și pentru planeta noastră, ne atribuim o mică victorie în lupta cu poluarea și sufocarea planetei cu plastic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4274

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus