Joi,
29.09.2022
Innorat
Acum
10°C

Cum începe școala în județul Sibiu: Zeci de unități nu sunt legate la canalizare sau nu au toalete ”pentru menținerea stării de igienă adecvată”

Cum începe școala în județul Sibiu: Zeci de unități nu sunt legate la canalizare sau nu au toalete ”pentru menținerea stării de igienă adecvată”

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu prezintă marți, în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural, situația la zi a pregătirii școlilor din județul Sibiu, la două săptămâni înainte de începutul anului școlar.

Raportul Inspectoratului Școlar începe cu precizarea că ”toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Sibiu dețin Autorizaţiile Sanitare de funcționare”. Un număr de 14 unități de învățământ preuniversitar sunt în procedură de obținere a Autorizațiilor de Securitate la Incendiu, ”restul unităților de învățământ fie nu necesită astfel de autorizație, fiind construite înainte de data prevăzută în Norme, fie le-au obținut până în prezent”.

Situația nu mai este însă atât de roz când vine vorba despre igiena în școli, deși Inspectoratul precizează că ”prin diferite programe locale, guvernamentale și/sau din fonduri externe, autoritățile locale au derulat lucrări privind asigurarea, pe raza UAT-urilor, a alimentării cu apă potabilă și a canalizării menajere”.

La începutul anului 2021, situația privind gradul de dotare al unităților de învățământ, din punct de vedere al alimentării cu apă și al canalizării este următoarea:

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu au precizat că în tabelul de mai sus ”număr unități preșcolari” face referire la grădinițe, ceea ce înseamnă că dintr-un total de 117 grădinițe, doar 76 sunt conectate la serviciul de canalizare și 8 dintre ele nu au în ”dotare cu chiuvete și săpun pentru menținerea stării de igienă adecvată”.

Cât privește secțiunea din tabel ”număr școli primare”, spun oficialii ISJ Sibiu, cele 42 menționate sunt toate din mediul rural și fac referire la școli de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. După cum puteți vedea mai sus, doar 27 dintre ele au canalizare și patru nu sunt legate nici măcar la apă potabilă.

Nu în ultimul rând, la secțiunea „licee și colegii” din tabel, Inspectoratul Școlar precizează că nouă din 34 nu sunt conectate la canalizare și trei nu au nici apă potabilă.

La acest capitol, este important de menționat că pe raza județului Sibiu, la data de 15 august 2021, șase unități de învățământ erau reabilitate și modernizate din diferite surse de Finanțare ( fonduri europene sau PNDL).

Redăm mai jos lista completă a acestor unități:

- Grădinița cu program normal nr.1 Dumbrăveni - în curs de finalizare

- Grădinița cu program prelungit nr. 2 Dumbrăveni - finalizat

- Grădinița cu Program normal Șaroșu pe Tărnave - în curs de finalizare

- Școala Primară Ernea - în curs de finalizare

- Școala gimnazială Săcel - în curs de finalizare

- Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”Terezianum” – lucrări de reparații și modernizări-valoarea aprobată în bugetul de stat 45.000 lei.

”Dificultatea majoră cu care ne confruntăm la începerea anului școlar 2021-2022 este lipsa spațiilor de desfășurare a actului educațional atât la antepreșcolar, preșcolar cât și primar și gimnazial. De aceea este de urgență maximă identificarea de noi spații, cumpărarea unor terenuri, clădiri în care se pot desfășura activități didactice în condiții optime. O altă deficiență cu care se confruntă unitățile școlare la începerea anului școlar 2021-2022, este dotarea laboratoarelor școlare (fizică, chimie, istorie etc) cu aparatură specifică, mijloace auxiliare, materiale specifice etc. Cu toate că anul trecut a fost un an pandemic, s-a achiziționat aparatura IT și logistică aferentă (calculatoare, laptopuri, tablete etc) sunt necesare în continuarea demersurilor dotarea tuturor unităților de învățământ din judetul Sibiu”, concluzionează Prof. Monica-Adriana Munteanu, inspectorul școlar general, în documentul citat.

Mai multe detalii cu privire la starea învățământului sibian la debutul noului an școlar vor fi prezentate în ședința de marți a Colegiului Prefectural.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1512

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Daca nu indeplinesc conditiile de igiena cum au toate Autorizatie Sanitara ?Nu credeti ca se impun niste intrebari celor de la DSP?
Raspunde

Misu

Acum 1 an

Ăștia sunt bani pentru o școală așa mare că Liceul Alimentar ? Nu ii e rușine Primăriei ,care pt FIT da 2,7 milioane ? Pt FIT care are o mulțime de sponsori. La Școală Nr 6 ( N.Iorga ) ce se întâmplă cu clădirea în curs de constructie-nimic ! Halal serviciul scoli al primăriei
Raspunde

Elena

Acum 1 an

Pentru cine este de urgenta identificarea spatiilor? pentru cititori, pentru parinti? In loc de lamentari niste actiuni ar fi mai bune. Vesnica smiorcaiala tine loc de eficienta manageriala?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus