Vineri,
24.09.2021
Parțial Noros
Acum
16°C

Singurul primar ecologist din Sibiu care a trecut Dunărea înot și a fost 10 ani șofer de TIR prin toată Europa: eu spun omului adevărul și cu el mă duc înainte

Singurul primar ecologist din Sibiu care a trecut Dunărea înot și a fost 10 ani șofer de TIR prin toată Europa: eu spun omului adevărul și cu el mă duc înainte

Liviu Toma este primarul comunei Vurpăr din toamna anului 2020. În vârstă de 55 ani, este singurul primar din județul Sibiu care a câștigat alegerile candidând din partea Partidul Ecologist. Înaintea lui, Vurpăr-ul l-a avut primar timp de 22 de ani pe Mihail Lienerth, din partea PSD.

Liviu Toma este născut și crescut în Vurpăr, însă de mic copil i-a încolțit în minte ideea de a fugi din România. La 16 ani a încercat prima dată, dar o răceală puternică la plămâni l-a oprit. După aproape șapte ani încearcă din nou, trece Dunărea înot, dar este prins și trimis înapoi în țară. După Revoluția din 1989 pleacă, în sfârșit, în Germania, cerând azil politic și rămâne departe de țară până în anul 2016 când se întoarce pentru a candida la funcția de primar al comunei Vurpăr. Iese pe locul trei la alegeri și patru ani rămâne consilier. În 2020 candidează din nou, iar visul i se împlinește și este ales. 

Când ați vrut prima dată să fugiți din țară?

În 1983 am fost la oi, aproape de graniță, ca să pot fugi. Încă de la 10 ani mi s-a pus în gând să plec din România. Văzusem prin reviste cum era prin alte țări. Atunci, în '83, am făcut o aprindere la plămâni groaznică. O săptămână am tremurat din toate încheieturile, nu știam ce am, dar am scăpat cu viață. Sechele însă am și astăzi în urma acelei boli. Apoi, în 1989, în 27 august, am trecut Dunărea înot ca să pot fugi. Nu am știut ce urmează în acel an. Îmi tot spuneam că dacă stau poate nu pică Ceaușescu și am plecat cu un prieten. Am trecut-o pe la Ișalnița, prin defileu. Când am ajuns pe malul celălalt am căzut din picioare. Abia atunci am realizat ce am făcut. Eu eram pregătit să mor. Eram la sapă cu părinții mei când am plecat și le-am spus: dacă este să mor, adunați prietenii, le dați să mănânce, să bea și asta este. Îmi doream foarte mult să plec.

Și ați reușit?

Nu atunci. M-au prins și m-au dat înapoi. Aveam aproape 23 de ani. În 30 octombrie, de ziua mea, eram la poliție dădeam declarații la un locotenent care a și fost împușcat la revoluție. Era un om deosebit. În 1989, când am fugit eu, ne consemna la locul de muncă la prima tentativă, iar dacă era și a doua, ne trimitea direct la pușcărie, la Aiud. Au fost și veri de-ai mei care au încercat să fugă, iar unul dintre ei chiar a făcut pușcărie. Au fost mulți din familie care au reușit să fugă. Am veri din partea ambilor părinți care sunt în America, Canada, Suedia, peste tot.  

Și tot ați plecat până la urmă.

Da, am plecat în 1990. A venit revoluția și am putut să ne facem pașapoarte. Am cerut azil politic în Germania. Am fost la Nuremberg, apoi ne-au dus în lagăr la Zirndorf și am rămas în Germania, dar am revenit de câte ori am putut acasă, la un an, un an jumătate. Între timp am fost și în Grecia și Spania, dar cel mai mult am stat în Germania.

Ați obținut cetățenie germană?

Puteam, dar nu am vrut. Eu și în geam la camion aveam scris Liviu, România și aveam tricolorul.

Și dacă tot ați pomenit de camion, ce ați lucrat cât timp ați fost plecat?

Orice. Am lucrat și la pădure, am lucrat la o grădină zoologică, la tăiat la lemne, timp de doi ani, între 2002 și 2004, am fost și la oi, am fost tâmplar și apoi zece ani de zile am lucrat la o firmă pe camion. Orice am făcut, eu nu mor de foame niciodată sau mor ultimul. Știu să fac orice. Și aici, acasă, am capre. Este pasiunea mea. Mă uit și la televizor, pentru că urmăresc politica să văd ce se mai întâmplă, dar relaxarea mea sunt animalele. De multe ori animalele sunt mai înțelegătoare decât oamenii. Nu de puține ori mi-am auzit vorbe că strâng gunoaiele din sat cu mâna, pentru că de câte ori le vad, mă opresc și le strâng, că eu mă duc cu caprele, că nu-mi păstrez demnitatea de primar, dar mie nu-mi pasă. Mie îmi place să muncesc și îmi trebuie sănătate.

Camionul pe care a lucrat primarul Liviu Toma în Germania

Când v-ați întors în România?  

În anul 2016 m-am întors și am candidat pentru postul de primar. Am ieșit atunci pe locul trei.

De ce? De ce v-ați întors să candidați?

Din anul 1992 am avut în cap să candidez pentru această funcție și după 28 de ani mi s-a împlinit visul. Am știut unde mă bag, am știut unde intru, de aceea am spus că mie îmi trebuie consilieri buni cu care să pot rezolva toate problemele. Pentru că avem probleme. Renegociem contractele, facem curățenie, găsim soluții. Să știți că în România acesta este primul meu loc de muncă. Nu am mai muncit în țară. Înainte am fost consilier patru ani de zile. Veneam la toate ședințele. Iarna mai mergeam în Germania, că aici nu prea aveam ce face și veneam cu avionul, participam la ședințe și apoi plecam înapoi. Îmi spuneau consilierii că nu câștig nimic. Dar eu nu am venit să câștig, eu am venit pentru oameni. Dacă vreau bani, mă duc în Germania. Foștii mei șefi mi-au spus că am mereu ușile deschise. În ultimii zece ani am fost cinci zile bolnav. Eu unde mă duc muncesc și nu trebuie să stea nimeni după mine. Îmi place să fiu corect. Asta am învățat de la părinții mei.  

Cum ați convins oamenii să vă voteze?

Am spus oamenilor adevărul, am fost printre ei, am rezolvat problemele pe care le-am putut rezolva, am fost printre ei. Eu spun omului adevărul și cu el mă duc înainte. Așa am crescut de acasă. De ce să mint? Ce câștig? Eu cred în Dumnezeu. Inițial am vrut să candidez ca independent, dar ca să faci treabă ai nevoie de consilieri. Vedeți că și acum, cu cinci consilieri, ni se pun bețe în roate. Acesta a fost principalul motiv pentru care m-am decis să candidez din partea unui partid. Și acum patru ani am candidat tot din partea ecologiștilor și acum la fel. Este un partid în care mă regăsesc și cu membrii căruia reușesc să comunic. Am câștigat alegerile cu 465 de voturi, aproape de 50%. Candidatul de la PSD a avut 220 de voturi, candidatul de la AUR a avut 170 de voturi și 90 cel de la PNL. Am avut scor bun.

Le-ați dat ceva oamenilor în campanie?

Nu! Chiar a venit cineva la mine și mi-a spus să-i dau o bere că mă votează. I-am spus că i-aș fi dat berea pentru că ne cunoaștem, dar dacă a pus problema așa nu i-am dat nici berea și i-am spus că nu am nevoie nici de votul lui. Eu nu sunt așa.  

Care este cel mai important proiect pe care în aveți în vedere pentru comună?

În primul rând modernizarea comunei și aici suntem pe drumul cel bun. Am primit finanțare de la minister după o recalculare pentru această modernizare. Din păcate, canalizarea nu funcționează cum trebuie. Ce s-a făcut în comună s-a făcut pe repede înainte. Pe nimeni nu a interesat că avem apa potabilă care este, de fapt, nepotabilă. A fost introdusă în anul 2008, dar nu avem stație de tratare și ne-a venit de la DSP că este apă menajeră. Pe lângă rezolvarea acestor probleme, planurile mele sunt să avem o bază sportivă, locuri de joacă pentru copii, dar acum să terminăm cu modernizarea: asta include asfaltarea, rigolele, șanțurile, podurile, tot. Apoi, în funcție de posibilitățile pe care le avem ne dorim să accesăm și fonduri europene. Îmi doresc să aduc și oamenii din comună cu picioarele pe pământ și să facem lucrurile cum trebuie împreună. Așteptăm să vedem ce va fi și cu programul acela de la PNRR... Clădirea primăriei aș mai vrea să fie făcută pentru că este o clădire veche, cu igrasie.

Și prima dată ce va fi?

Prima dată trebuie să facem curățenie. Este ca atunci când cumperi o casă. Prima dată repari ce a fost stricat și după doi ani de zile se vede că ai făcut ceva la casa asta. Nu din primele luni. Dacă după doi, trei ani nu se vede nimic după tine, înseamnă că nu ai ce căuta în această funcție.

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Munteanu

Acum 3 săptămâni

Mai putine ajutoare sociale pt. etnicii rromi! Trimiteti-i la munca!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 săptămâni

Un Om între oameni dintr-un sat care a dat mulți patrioți .
Raspunde

Munteanu

Acum 2 săptămâni

Sunt de acord! Trimiteti vurparenii la munca! S-au invatat la "prestatii" - aduna hartiile de pe marginea drumului si primesc ajutor social! Oameni apti de munca stau pe ajutorul social...
Raspunde

Vurpărean adevărat

Acum 2 săptămâni

Vurpareni? Poate ai vrut sa spui trimiteti ț...... ii la munca! Vurpareni merg singuri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus