Vineri,
24.09.2021
Parțial Noros
Acum
18°C

Experiența unei studente din Republica Moldova în Sibiu. „Cea mai mare reușită a activității mele de voluntariat este că toți basarabenii pot beneficia acum de burse de merit și performanță din partea ULBS”

Experiența unei studente din Republica Moldova în Sibiu. „Cea mai mare reușită a activității mele de voluntariat este că toți basarabenii pot beneficia acum de burse de merit și performanță din partea ULBS”

Nicoleta Ciobanu este studentă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, la programul de master Securitate și Relații internaționale. A ales să plece din Republica Moldova și să-și petreacă anii studenției în Sibiu, oraș care pentru ea a devenit a doua casă și care i-a deschis multe oportunități. Licența a terminat-o la programul Relații internaționale și studii europene, a fost președintele Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu (OTB) pentru un an jumătate și nu a spus nu niciunei activități de voluntariat care i-a ieșit în cale. Am vorbit cu Nicoleta despre anii de studenție, despre ce probleme poți întâmpina ca basarabean într-un oraș precum Sibiul, dar și despre planurile de viitor pe care le are.

Vii din Republica Moldova. De ce ai ales să studiezi la Sibiu?

Încă din liceu știam că vreau să urmez studiile universitare în România, aveam susținerea părinților și exemplul surorii mai mari. Mi-am depus dosarul la mai multe universități din diverse orașe: Cluj-Napoca, București, Brașov, Sibiu și m-am regăsit în toate listele cu cei admiși. După cum se vede, alegerea a fost una destul de complicată. Lista s-a scurtat până la Sibiu și Cluj-Napoca, încât aici fusesem admisă la specializarea Relații Internaționale și Studii Europene. Iar alegerea finală cred că a fost influențată de doi factori: o prietenă foarte bună de liceu fusese și ea admisă la Sibiu, și sora (deja studentă în România la acel moment) m-a asigurat de faptul că o să îndrăgesc Sibiul...și a avut dreptate! Acestea au fost motivele tinerei de 19 ani care decidea astfel să se mute la Sibiu pentru perioada studiilor, și chiar dacă unele sunt motive probabil copilărești, cred că a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea.

Ce schimbări ai resimțit aici? Cum ai reușit să te adaptezi?

De la Chișinău până la Sibiu faci mai bine de 500 de km, ceea ce presupune un drum de aproximativ 12 ore. Entuziasmul era enorm până să ajung aici, de acasă, nici nu mă gândeam că voi întâlni ceva dificultăți legate de mutare. Dar dintr-odată, m-am regăsit departe de casă, într-un oraș nou, înconjurată preponderent de oameni noi, într-o cameră de cămin pe care o împărțeam cu alte trei fete, toate din România, niciuna de la specializarea sau măcar facultatea mea. Cred că în acel moment am avut parte de un mic șoc emoțional, prea multe schimbări deodată, prea multă lume străină. Probabil perioada de adaptare a durat undeva la trei luni, iar după asta am reușit să mă integrez mai bine în noul mediu, în cameră, la facultate și în noul oraș.

Știu că în timpul facultății nu ai stat deoparte de activitățile de voluntariat și că ai fost pentru o bună perioadă de timp președintele organizației studențești de basarabeni din Sibiu. Povestește-mi despre această experiență. Ce ți-a plăcut cel mai mult?

Activitatea de voluntariat este cea care mi-a marcat studenția și întotdeauna când vorbesc despre asta am zâmbetul pe buze! Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu (OTB Sibiu) este ONG-ul pe care am avut onoarea să îl conduc o perioadă  de aproximativ un an și jumătate. Perioadă în care am cunoscut oameni extraordinari atât din Sibiu, cât și din toată România, perioadă în care am reprezentat studenții basarabeni în raport cu universitatea, și chiar cu ministerul. Datorită unei echipe excepționale de voluntari am reușit să organizăm diverse evenimente culturale, educaționale, de divertisment și chiar de caritate. Ce mi-a plăcut cel mai mult? Mi-a plăcut să văd oameni cu dorință de implicare, cu energie și perseverență, care adunați laolaltă au realizat proiecte extraordinare!

În calitate de fost președinte de organizație, care crezi că sunt problemele cu care se confruntă majoritatea basarabenilor care vin la studii în Sibiu? Cum ai reușit să le gestionezi?

Cred că aici putem vorbi despre clasicele provocări ale unui tânăr care vine din Republica Moldova la studii în România: depunerea dosarului de candidatură, confirmarea fizică a locului, obținerea vizei, cazarea, obținerea permisului de ședere, etc. Tocmai din acest motiv tinerii sunt ajutați și ghidați de voluntari din toată România încă din perioada admiterii, iar voluntarii OTB Sibiu se implică activ în acest proces. O altă problemă ar fi adaptarea, iar evenimentele sociale organizate de asociație contribuie la o adaptare mai rapidă a tinerilor.

În acest context, pot spune cu mândrie despre o problema cu care tinerii basarabeni care vin la studii în Sibiu nu se mai confruntă, și anume cea a burselor. Este o problemă cunoscută în mediul universitar, cu privire la dreptul etnicilor români de a intra în concurs cu ceilalți studenți pentru obținerea bursei de merit/performanță. Când am ajuns la Sibiu, acest drept era restricționat, dar după numeroase cereri și vizite la rectorat, după o cale de trei ani, toți etnicii români din cadrul ULBS pot lua această bursă, desigur dacă au performanță academică corespunzătoare.

Tot prin intermediul asociației, ai avut ocazia să călătorești mult prin România. Cum vezi mediul universitar sibian, în comparație cu cel din alte orașe?

Într-adevar, datorită voluntariatului am descoperit mai multe orașe din România, am avut ocazia sa fac cunoștință cu mai multe medii universitare. Cu siguranță, fiecare universitate are un specific aparte, diferă din punct de vedere al facilităților (cum ar fi bursa, căminul, cantina) al numărului de facultăți și specializări, din punct de vedere al diverselor oportunități (parteneriate pentru stagii de practică, parteneriatele Erasmus+, centre de cercetare, etc.), și aș adăuga faptul că orașul joacă un rol important și în acest context. Având în vedere cele spuse mai sus, o comparație constructivă pe fiecare punct în parte ar lua ceva timp. Totuși, cert este faptul că pot recomanda cu încredere Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu tinerilor care sunt în căutarea unei instituții de învățământ superior. Universitatea oferă numeroase facilități, o lista cuprinzătoare de specializări, oportunități de dezvoltare profesională și e situată într-un oraș cu adevărat magic. Desigur, ca peste tot, există un șir de lucruri care pot fi îmbunătățite,  iar aici un rol important îl joacă asociațiile studențești,  care trebuie să atragă atenția asupra problemelor existente și să conlucreze cu administrația universității pentru a găsi soluțiile optime.

Acum ești studentă în anul doi la un program de master al Facultății de Științe Socio-Umane. Ce te-a determinat să alegi tot Sibiul?

Sunt mai mulți factori care au determinat această decizie. Îmi continui formarea academică pe același domeniu de specializare, iar calitatea studiilor obținute în cadrul ULBS precum și oportunitățile de dezvoltare profesională (în special cu privire la activitatea de cercetare) au reprezentat punctele forte ale alegerii. În același timp, la fel ca la mulți alți tineri, perioada studiilor a fost marcată de legarea unor prietenii strânse, fapt ce a completat motivul de mai sus. Astfel, această decizie a fost luată atât din considerente academice, cât și personale.

Care au fost trei dintre cele mai frumoase momente din studenție? Dar momente de care îți amintești cu mai puțin drag ai?

O întrebare care mă face să răsfoiesc numeroasele amintiri din anii de studenție și aș spune că nu e tocmai o întrebare ușoară. Dacă mă gândesc bine, unul dintre aceste momente sunt reprezentate de numeroasele călătorii pe care le-am făcut, atât în România cât și în străinătate. Fie că au fost desfășurate în cadrul unor proiecte academice, a unor activități de voluntariat sau în scopuri de recreere, acestea cu siguranță au colorat anii de studiu. Printre momentele de care îmi aduc aminte cu drag se numără și numeroasele experiențe trăite alături de prieteni, care au fost lângă mine mereu, fie în OTB Sibiu, în camera de cămin sau în procesul de dezvoltare profesională. Un al treilea moment pe care l-aș menționa ar putea suna ciudat pentru unii, dar totuși mi-a adus multă bucurie, și anume acel moment în care (după trei ani de demersuri) conducerea ULBS a anunțat că toți etnicii români pot deveni beneficiarii burselor de merit și performanță. Pănă acum, acest lucru nu era posibil deoarece aceștia puteau lua doar bursa de basarabean, fără să beneficieze de cea din partea ULBS, practic, o sumă mult mai mică față de bursele acordate de facultate. Cea mai mai mare reușită a activității mele de voluntariat este că toți basarabenii pot beneficia acum de burse de merit și performanță din partea ULBS.

Pe lângă experiența studențească de care te bucuri și acum, ce alte lucruri te leagă de Sibiu?

Cred că răspunsul la această întrebare se regăsește și în răspunsurile anterioare. Desigur că este vorba de oamenii dragi care mi-au devenit prieteni apropiați, și, desigur însuși orașul – cu o arhitectură medievală superbă, cu o multitudine de evenimente culturale, de divertisment și chiar politice.

Povestește-ne despre ultimul an. Cum te-ai adaptat schimbărilor provocate de pandemie?

Ultimul an a fost cu siguranță unul diferit și a venit la pachet cu o mulțime de provocări pentru fiecare dintre noi. Trecerea orelor din regim normal în cel online, susținerea tezei de licență în regim online, limitarea interacțiunii sociale, limitarea libertății de deplasare, un contrast puternic cu ceilalți ani de studenție în care eram mereu activă și implicată în diverse proiecte. A fost (și încă este) o provocare. Cu siguranță această nouă realitate mi-a schimbat viziunea asupra unui șir de lucruri, m-a determinat să iau decizii la care nu m-am gândit vreodată că le voi lua, și asta cred că s-a întâmplat cu mulți dintre noi. Totuși, am încercat să mă adaptez cât mai bine la noua situație și să caut oportunități de dezvoltare chiar și în aceste condiții.

Ce planuri de viitor ai? Cum vrei să profiți de anul de studenție rămas?

Dezvoltarea profesională este aspectul la care vreau să atrag o atenție sporită, cel puțin în viitorul apropiat. Voi încerca să caut oportunitățile care pot contribui la realizarea acestui plan, să beneficiez de cele deja apărute, să învăț atât din activitatea academică, cât și din cea practică.

În final, de ce să aleagă absolvenții basarabeni de liceu Sibiul?

Pentru că este o universitate puternică care oferă studii de calitate și oportunități de dezvoltare, pentru că Sibiu este un oraș din inima României care impresionează prin frumusețe și cultură, pentru că aici sunt oameni faini și de ce nu, pentru că aici pot lua bursa.

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus