Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

VIDEO - De la corporație la mobilă pentru biserici. Pasiunea unor tineri transformată în profesie: „Cel mai mult înveți din frustrări”

VIDEO - De la corporație la mobilă pentru biserici. Pasiunea unor tineri transformată în profesie: „Cel mai mult înveți din frustrări”

Patru tineri: Radu, Ion, Mădălin și Andrei au descoperit o pasiune comună, aceea pentru prelucrarea lemnului. Astfel, au pornit împreună pe un drum pe cât de frumos pe atât de mobilizator. Cei patru fac obiecte de mobilier din lemn masiv. Tinerii spun că au plecat de la zero, fără a ști măcar să pornească uneltele cu care lucrează astăzi, dar au reușit ca în doi ani de zile să ajungă să aibă un venit propriu, să lucreze fără prea multe reguli și să le placă ceea ce fac. 

Radu spune că toată povestea lemnului din care face parte alături de Ion, Mădălin și Andrei a început în urmă cu doi ani și jumătate. Se săturase să lucreze în corporație, după un program fix și cu reguli care generau stres și a ales să fie „freelancer”. A profitat de înclinația lui pentru lemn și a început să facă mobilă din lemn masiv.

„Totul a început în urmă cu doi ani jumătate când am decis, după o lungă perioadă în care am lucrat în corporație, să de devin freelancer. Aveam o înclinație pentru lemn și am decis să pornesc pe acest drum”, spune Radu.

Tânărul povestește că a început de la zero, alături de Mădălin.

„Am început de la zero. Nici nu știam cum se pornesc aparatele cu care noi lucrăm astăzi, dar am încercat și până la urmă se întâmplă ceea ce facem astăzi”, își amintește amuzat Radu.

Prima lucrare: un iconostas pentru Statele Unite

În atelierul unde ei își desfășoară zilnic activitatea, situat undeva, sub podul gării tronează mai multe tipuri de lemn și corpuri de mobilă ce urmează a fi asamblate. Sculpturile sunt complexe și arată perfect. Nu poți găsi defecte. Sub nici o formă mobila creată de ei nu trădează că în spate au doar doi ani de când fac asta.

„Nu a fost ușor”, spune Radu. „Experiența te învață și ne-am dat seama că cel mai mult înveți din frustrări. Eu nu sunt tâmplar, iar Ion est artist, cântă. Mădălin este tâmplar, are cea mai multă experiență în tâmplărie, iar Andrei a activat în domeniul turismului.

În primă fază au fost doar Radu și Mădălin. Prima lor lucrare a fost un iconostas pentru Statele Unite. Nu mai făcuseră niciodată.

Radu spune zâmbind: „Îmi amintesc că atunci când am văzut pentru prima dată proiectul am tras aer adânc în piept și mi-am spus în minte oare putem face așa ceva ? Dar până la urmă a ieșit și a ieșit chiar foarte frumos. Apoi au urmat altele. Avem până acum patru iconostase, aproximativ 200 de scaune de biserică, băncuțe, închinătoare (corpurile de mobilier pe care se pune icoana). Noi facem mobilă care se pupă, să știi” și acum Radu râde de-a dreptul.

Este o mobilă incredibil de frumoasă, sculptată în CNC, care ajunge să fie admirată de enoriași. Lucrările lor pot fi găsite în locuri variate, fie într-o biserică de secol XVI, fie într-o capelă din oraș sau într-o mică bisericuță dintr-un sat transilvănean.

„Proiectăm modelele 3D, apoi le punem pe utilaj și se face frezarea. Mobilierul se face pe elemente, pe bucăți. Toată mobila este ca un mare puzzle. Fiecare element este calculat, iar la final trebuie să se îmbine perfect pentru a rezulta produsul finit”, spune Radu.

Băieții lucrează doar cu lemn masiv: stejar, frasin, nuc, cireș, prea puțin rășinos. Folosesc și tei, dar mai rar.

„Ne pasionează. Este o senzație aparte, greu de descris atunci când lucrezi cu lemnul. Este full feeling dacă pot spune așa. Habar nu aveam că va fi așa. Eu mă mai jucam înainte și făceam lustre, polițe, rafturi, chestii micuțe, dar nu-ți dai seama ce înseamnă să lucrezi cu lemnul până nu te apuci. Pe noi ne-a prins și în momentul de față, sincer, nu-mi vine să fac altceva. Nu spun că nu mi-a fost teamă, îmi este și acum, dar mergem cu pași mici și umblăm ca și cum am umbla prin urzici”.

„Nu lucrăm după o metodă corporatistă”

Pentru că aveau proiecte, echipei de doi li s-a alăturat una nouă formată din Ion și Andrei. Așa treburile merg mai repede. Cea mai complexă lucrare a lor de până acum a fost un iconostas de dimensiuni impresionante, 5,5 m lungime și 3,5 m înălțime. Nu sunt proiecte ușor de dus la bun sfârșit. Radu spune că fiecare lucrare în parte, le dă dureri de cap, ce nu trec nici cu comprese. Pot lucra și până la două luni la un mobilier, în funcție de dimensiune și complexitate. Au și o metodă de lucru cu totul altfel, care nu presupune un program strict, sau cine știe ce reguli, o metodă despre care Radu spune că nu generează stres.

„Nu lucrăm după o metodă corporatistă, pentru că eu de asta m-am săturat. Încerc să las totul să vină de la sine. Nu avem un program fix, nu avem o oră la care să venim sau să plecăm, nu avem nici salarii. Când este gata proiectul încasează toată lumea. Încercăm o nouă metodă de a face lucrurile să vedem dacă reușim să eliminăm stresul. Nimeni nu trebuie să vină cu scuze că întârzie, dacă cineva are o problemă și-o rezolve și până acum pare să meargă. Important este ca ceea ce avem de făcut să se termine la termen.”

Un nou concept, mozaic din lemn

Și pentru că cel mai bine este ca mereu să plănuiești pasul următor, băieții se pregătesc de lansarea unei noi idei pe piață, „Holly Wood". Deși mare parte din produsele executate de ei merg în lăcașele de cult din țară, își doresc să-și creeze o nisă proprie, care sa-i reprezinte. În momentul de față sunt pe cale să lanseze un concept nou, acela de mozaic din lemn.

„Nu-l face nimeni la noi. Se face în Italia, dar din bucăți mult mai mari. Un model din mozaic poate înfrumuseța orice loc în care este pus. Pot fi făcute și să dea iluzia de 3D, dacă folosești tipuri diferite de lemn. Pot fi făcute tablouri, pot fi folosite ca detalii sau ca elemente de mobilier ( fete de serdar, table de pat, table de ușă). Sperăm ca în curând să-l putem lansa pe piață”, mai spune Radu.

Și planurile lor nu se opresc aici. Își doresc să-și mărească echipa, să învețe și pe alții să lucreze cu lemnul și să îndrăznească la proiecte care să le permită, ca și până acum, să facă ce le place cel mai mult: să dea lemnului formă și strălucire, fie că urmează să înfrumusețeze un locaș sfânt, fie că ajunge într-o casă unde va fi apreciat. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Ombl

Acum 2 ani

asta tot iti zeec!
Raspunde

Sibian100%

Acum 2 ani

Tinerii nu au nume,doar prenume,undeva sub podul gării,cam tras de păr articolul.
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Exceptional. Felicitari si pentru articol dar si tinerilor care au avut curajul sa lase mediul corporatist pentru a fi stapani pe viata lor. Bine ca au gasit o nisa pe piata de mobilier bisericesc, pentru ca industria mobilei la noi a fost pusa pe butuci de ani buni de politicienii nostri. Am ajuns tara de materii prime pentru smecherii europei. Vindem lemnul si importam mobila.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus