Sâmbătă,
04.02.2023
Ceata
Acum
-0°C

Peste 1.700 de panouri fotovoltaice la Compa, inclusiv pe acoperiș. ”Este o energie produsă la un preț mai redus”

Peste 1.700 de panouri fotovoltaice la Compa, inclusiv pe acoperiș. ”Este o energie produsă la un preț mai redus”

În cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă, cea mai mare fabrică cu capital autohton din Sibiu își va instala peste 1.700 de panouri fotovoltaice de înaltă eficiență. O parte din acestea vor fi montate pe acoperișul întreprinderii.

Proiectul de amenajare a unei centrale fotovoltaice cu o capacitate de aproxiumativ 1 MWp (unitate de măsură a energiei fotovoltaice) face parte din strategia Compa de reducere a amprentei de carbon și este susținut din fonduri nerambursabile accesate de compania sibiană din rândul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021.

”Proiectul presupune livrarea la cheie a două subsisteme, unul pe acoperiș si celălalt la sol, care integrează peste 1.700 de panouri fotovoltaice de înaltă eficiență, cu celule de tip mono-cristalin. Pentru sistemul la sol, Enel X România instalează în premieră panouri fotovoltaice de 650 Wp, de ultimă generație, cu eficiență ridicată și rezistență crescută pentru încărcări la zăpadă și vânt”, se arată într-un comunicat prin care cei de la Enel X anunță începerea lucrărilor, comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Centrala fotovoltaică montată pentru Compa Sibiu va asigura o producție anuală de energie electrică de circa 1.240 MWh, ceea ce înseamnă mai bine de o optime din energia pe care o consumă cea mai mare întreprindere din Sibiu cu capital autohton. Prin utilizarea energiei captată de panourile fotovoltaice, Compa va contribui la reducerea cu 390 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

”Este un proiect benefic atât pentru mediu, cât și pentru Compa. Vă dați, seama, să nu mai consumi nici gaz metan și nici cărbune ca să produci energia electrică. Este o capacitate de energie produsă în Compa la un nivel al prețului mai redus”, arată Ioan Deac, directorul general al companiei, pentru Turnul Sfatului.

Potrivit lui, panourile fotovoltaice vor fi montate doar pe noua hală a întreprinderii, deoarece cele vechi nu ar rezista la o încărcătură suplimentară. Restul panourilor vor acoperi un teren cu o suprafață de aproximativ 7.000 de mp.

Reprezentanții Enel X spun că investiția pe care o realizează pentru Compa este una cu mai multe valențe: eficientizează consumul de energie și, totodată, oferă ”protecție în fața posibilelor creșterile ale prețului electricității pe piață”.

Cu atât mai mult cu cât industria automotive, domeniul în care activează Compa, este una afectată de schimbări ample în această perioadă. „Compa este o companie de tradiție în România, cu o experiență de peste 130 de ani, în principal în industria auto. Suntem una dintre cele mai mari fabrici cu capital autohton și, ca atare, suntem profund afectați de schimbările prin care trece industria în general și industria auto în particular, la nivel global. Această investiție face parte din strategia Compa de reducere a amprentei de carbon. Cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul «Programului de Energie in Romania», precum și a partenerilor de proiect din Norvegia, am pornit acest pas important în reducerea emisiilor de CO2 prin generarea energiei electrice, necesară proceselor de fabricație din cadrul companiei, utilizând surse regenerabile fără emisii”, a declarat Dan Băiașu, director comercial Compa, potrivit comunicatului amintit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2784

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Horatiu

Acum 1 an

Care companie cu capital autohton? pe cine pacaliti? Actionariat securist majoritar in paradis fiscal.
Raspunde

Aaa

Acum 1 an

În parcări pentru angajați când investiți? ca teren vad ca aveți pentru altceva.Strazile sunt pline mai ales pe trotuare si ca de obicei politia locala doarme!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus