Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

O sibiancă a primit titlul de Tezaur Uman Viu de la Ministerul Culturii. „Este un suflet care vibrează de bucurie chiar și la 74 de ani”

O sibiancă a primit titlul de Tezaur Uman Viu de la Ministerul Culturii. „Este un suflet care vibrează de bucurie chiar și la 74 de ani”

Maria Antoneta Ciucă, locuitoare a comunei Poiana Sibiului, a primit în această săptămână titlul de tezaur uman viu, din partea Ministerului Culturii. Recunoscută ca o adevărată purtătoare, păstrătoare și creatoare a cămășii și costumului popular mărginean, sibianca de 74 de ani se află, alături de 11 persoane din țară, pe lista programului Tezaure Umane Vii, sesiunea 2021.

Maria Ciucă a învățat să lucreze de când era copil, fiind una dintre puținele cunoscătoare ale cusăturilor străvechi și a modului în care se confecționează costumul tradițional specific Mărginimii Sibiului.

„Maria Ciucă a început să lucreze de mic copil, alături de mama și sora ei. Bună cunoscătoare a cusutului și a confecționării portului popular, dar și a tradițiilor specifice zonei, și-a creat în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor realizând un echilibru perfect între modelele vechi și cele noi fără a împieta cu nimic tradiția”, scriu reprezentanții Muzeului Astra despre parcursul Mariei.

Tradiție transmisă din generație în generație

Începând cu anii 80, lucrările acesteia au început să fie promovate în cadrul Târgului Creatorilor Populari, iar în anul 1995 a primit diploma de membru al Academiei Artelor Tradiţionale. Alături de fiica Claudia Maria Bîja și nepoata Ruxandra Maria Bîja, cărora le-a transmis mai departe tradiția moștenită, Maria Antoneta Ciucă a participat la târguri, festivaluri și expoziții atât în țară, cât și în străinătate.

„Muzeul Astra s-a decis să depună dosarul pentru obținerea titlului de tezaur pentru Maria Ciucă. Este una dintre puținele persoane cunoscătoare a cusăturilor străvechi  și a modului în care se confecționează costumul tradițional specific Mărginimii Sibiului. Este un suflet care vibrează de bucurie chiar și la 74 de ani. Are un respect  adânc față de învățăturile lăsate și primite cu sfințenie de la părinți și de la străbunici. S-a născut în Poiana Sibiului, provine dintr-o familie cu patru copii, iar la rândul ei are trei copii, o fată și doi băieți și șapte nepoți. Lucrează foarte mult la comandă, la dânsa își fac costumele de sărbătoare sau nuntă atât cei din Jina, cât și cei din Poiana Sibiului. Participă și la evenimente, dar este mai dificil acum din cauza vârstei”, explică Elena Gavan, muzeograf al Muzeului Astra.

Despre programul Tezaure Umane Vii

Programul Tezaure Umane Vii, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmăreşte, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.

Lista persoanelor care au obținut titlul de tezaure umane vii, sesiunea 2021:

1. Ion Albu, jud. Neamţ, (spiritualitate măşti populare)

2. Maria Antoaneta Ciucă, jud. Sibiu, (port popular / brodat)

3. Sorin Ion Giubega, jud. Vâlcea, (prelucrarea lutului/olărit)

4. Petru Haşaş, jud. Bihor, (prelucrarea lutului /olărit)

5. Ioan Moldovan, jud. Bistriţa Năsăud, (spiritualitate cântăreţ neprofesionist)

6. Cornel Salvator Palladi, jud. Bihor, (confecţionare instrumente muzicale)

7. Lăcrămioara Pop, jud. Harghita, (spiritualitate cântăreţ neprofesionist)

8. Cosana Vinca, jud. Hunedoara, (spiritualitate cântăreţ neprofesionist)

9. Maria Bucin, jud. Mureş, (spiritualitate)

10. Ştefan Lupu, jud. Braşov (prelucrare lemn)

11. Dumitru Tincu Pop, jud. Maramureş, (spiritualitate cruci şi epitafuri)

12. Viorica Tripon, jud. Cluj, (prelucrarea fibrelor şi firelor textile - ţesături)

Sursă foto: Facebook/ Muzeul Astra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus