Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
0°C

Preşedintele SKV Braşov: Stăm mai prost la turism montan decât acum 140 de ani

Preşedintele SKV Braşov: Stăm mai prost la turism montan decât acum 140 de ani

România este ''codaşă'' între ţările cu tradiţie în turism montan, printre cauze numărându-se lipsa cabanelor, dar şi inexistenţa unor asociaţii puternice, cu mulţi membri, care să poată influenţa politicile şi deciziile autorităţilor în domeniu, a susţinut marţi, la o conferinţă organizată în cadrul Alpin Film Festival, preşedintele SKV, Marcel Şofariu.

Conferinţa a fost organizată cu scopul de a marca 140 de ani de turism montan şi de existenţă continuă a primei asociaţii de drumeţi, înfiinţată la Sibiu şi Braşov, în 1881 - Siebenburgische Karpatenverein (Asociaţia Alpină Ardeleană).

"Prezentul nu seamănă cu ce şi-au dorit cei care au înfiinţat SKV. Situaţia din România este diferită faţă de cea din ţările din jurul nostru. Dacă ne uităm la Munţii Carpaţi, principalii drumeţi sunt polonezii, cehii şi nemţii. Una din explicaţii este lipsa cabanelor. Suntem singura ţară din Europa de Est care nu a retrocedat cabanele asociaţiilor care le-au construit şi gestionat şi care le-a vândut unor oameni care nu au ştiut ce să facă cu ele, au vrut să facă profit, nu au reuşit şi marea majoritate sunt în paragină sau încearcă să le transforme în hoteluri. Şi asta în condiţiile în care dispunem de jumătate din lanţul carpatic", a subliniat Marcel Şofariu.

Conform acestuia, în timp ce majoritatea celor peste 300 de astfel de asociaţii din România sunt "de apartament", cu 5-10 membri, în Europa există asociaţii de drumeţi chiar şi cu peste un milion de membri, care au un cuvânt de spus în ce priveşte politicile guvernamentale şi măsurile luate de autorităţi în domeniul turismului.

"Faptul că asociaţiile sunt multe şi au membri puţini înseamnă ceva. O asociaţie are menirea de a aduce oamenii împreună şi de a-i învăţa să lucreze pentru obiective comune, fără nişte motivaţii financiare, doar pentru simpla plăcere. În România, cum o asociaţie ajunge să aibă un număr mare de membri, se fracţionează. Şi asta înseamnă o lipsă de educaţie socială care se repercutează şi la nivel politic", a punctat preşedintele SKV Braşov.

Alpin Film Festival, eveniment ajuns anul acesta la cea de-a şasea ediţie, se desfăşoară în perioada 7-12 septembrie la Braşov, în cadrul Forumului Oraşelor Verzi, organizat de municipalitate. 

(Agerpres/foto Cristi Cișmaru)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Drumet

Acum 1 an

"Prezentul nu seamănă cu ce şi-au dorit cei care au înfiinţat SKV." Nici acest sofariu nu seamană deloc cu saşii care au înfiinţat SKV...
Raspunde

Birtu

Acum 1 an

In jurul Sibiului iti este frica sa mergi singur sau in grup redus din cauza numarului mare de stane care au multi caini agresivi si care ataca omul! Numarul de caini este foarte mare si ciobanii nu au grija la caini si nu-i invata sa se opreasca sa atace persoane. Plus ca pe camp vezi mormane de lana, crani de oi aruncate peste tot,in afara de clasicele sticle de plastic si sticla.O adevarata placere sa mergi in drumetie.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus