Andrada Oltean este studentă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, la programul de master Arta Interpretării caracterelor dramatice. După șase ani de înot de performanță, tânăra a hotărât că este momentul să facă ceva nou și, din dorința de a schimba mediul, pasiunea și orașul, a decis să studieze actoria la Sibiu. „Adoptată” de noul oraș de aproape cinci ani, Andrada a reușit la finalul săptămânii trecute o premieră – a fost singura actriță care a primit trei premii la Gala Tânărului Actor HOP 2021.
Am vorbit cu Andrada despre actorie, pasiuni, proiecte, despre Gala Tânărului actor HOP 2021, dar și despre munca din spatele fiecărui act artistic.
Povestește-mi câteva lucruri despre tine. Cine e Andrada Oltean?
Mă numesc Andrada, am 23 de ani și sunt din Alba Iulia. De aproape cinci ani am fost adoptată de Sibiu. Am absolvit Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală, specializarea Artele spectacolului, iar în prezent sunt masterandă în cadrul aceleași universități, anul doi – Arta Interpretării caracterelor dramatice. Am fost înotătoare de performanță timp de șase ani. Într-una din zile, după antrenamente, mi-am împachetat echipamentul și i-am spus mamei ,,Eu vreau să fac actorie”. Din acel moment au început căutările mele. Cei șase ani de înot au adus o mare contribuție în dezvoltarea mea profesională. Înotul m-a educat, iar de acolo s-au deprins disciplina, punctualitatea, adrenalina, rațiunea, impulsul și multe altele. Îmi place să experimentez până când îmi găsesc locul. De aceea înainte de înot am practicat fotbal, handbal și baschet. Mă bucur că am putut avea parte de aceste experiențe susținute mereu de părinții mei, cărora le mulțumesc pentru iubire, susținere și înțelegere.
Ce te-a determinat să alegi să faci studiile la Sibiu?
Dorința de a schimba mediul, pasiunea și orașul. Înainte de admitere am fost în Sibiu și am simțit că aici este locul meu.
De ce actoria?
Mereu mă blochez la această întrebare. Mereu caut și mereu găsesc răspunsuri noi. Cred că cel mai simplu răspuns ar fi că am ales actoria pentru complexitatea ei. Actoria mi-a oferit posibilitatea de a descoperi laturi existente, dar neexploatate, mi-a permis să călătoresc în diferite universuri prin cuvinte, pași de dans, în zbor, muzică și multe alte mijloace.
Ce alte pasiuni mai ai? Pe lângă actorie, ce îți place să faci?
În continuare iubesc să înot, iar de fiecare dată când văd sau îmbrac echipamentul mă cuprind fiorii și eliberez un zâmbet în colțul gurii. Îmi place să dansez (pasiune descoperită în primul an de facultate). Îmi place să călătoresc, să vizitez, îmi place să mă simt turistă și să mă bucur de ceea ce mă înconjoară.
Cum ai putea descrie în câteva cuvinte experiența de a face studiile la ULBS? De ce să aleagă viitorii studenți să facă actoria aici?
În prezent, sunt masterandă în anul doi și mă cuprinde tristețea gândindu-mă că mai am un an de studenție. Au fost patru ani pe care sunt convinsă că nu am cum să-i uit, patru ani în care am crescut frumos, susținută și îndrumată de toți profesorii mei. În cadrul facultății am avut parte de întâlniri, proiecte și experiențe pe care nici nu mi le imaginam. De ce să aleagă viitorii studenți să facă actoria aici? Pentru profesionalism, pentru oportunități și pentru frumosul care se poate naște.
Până acum, în ce proiecte ai fost implicată?
Am avut ocazia de a face parte din proiecte chiar din anul 1 de facultate.
,,R.U.R”- regia Vlad Cristache, TNRS;
,,Lăv”- regia Bogdan Sărătean, Codruța Vasiu și Vlad Robaș ( am participat cu acest proiect în cadrul festivalului ,,Dionysus” din Croația);
,,100 de minute de libertate”- regia Bogdan Sărătean ( o coproducție a Teatrului National ,,Radu Stanca” din Sibiu și Teatrul Național Satiricus ,,Ion Luca Caragiale” din Chișinău);
,,Camino Real” – regia Cosmin Chivu, TNRS;
,,Jocul de-a vacanța”- regia Florin Coșuleț (spectacol de licență) studio Cavas, „Universitatea ,,Lucian Blaga”;
,,Maternal”- regia Radu Nica, TNRS;
,,Țesătorul de vise”- regia Florin Coșuleț, TNRS;
,,Puzzle”- regia Ianoș Petrașcu, studio Cavas, Universitatea ,,Lucian Blaga”;
,,Iubire secretă pe tărâmul piersicilor în floare”- Spectacol lectură în cadrul FITS;
,,Pig Boy” - Spectacol lectură în cadrul FITS.
Spune-mi despre participarea ta la Gala tânărului actor 2021. Ce te-a determinat să participi și cum a fost această experiență?
Primul impuls înspre Gala Hop a venit din partea prietenului nostru Vlad Pelin, care a terminat studiile în București. Eu, Cezara Crețu și Alis Pelle am acceptat propunerea lui Vlad de a participa la Gala Hop și de a lucra împreună. Ne-am aruncat cu toată încrederea în conceptul Galei de acest an, în lumea lui Caragiale, iar astfel am dat frâu liber imaginației. Sigur, distanța a făcut ca primele repetiții să aibă loc online. Ne-am folosit de acele întâlniri online pentru a alege texte, personaje și pentru a construi scheletul momentului. Mai apoi s-a produs frumosul.
Gala Hop este un început pentru fiecare actor tânăr. Gala Hop mi-a demonstrat ce înseamnă echipa (Vlad, Cezara, Alis MULȚUMESC!), mi-a dat încredere în propriile forțe, mi-a făcut cunoștință cu colegi din alte orașe, de la care am învățat moduri noi de lucru, de abordare, de înțelegere. Unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să particip la Gala Hop a fost întâlnirea cu Gigi Căciuleanu. Mi-am dorit să lucrez cu dânsul încă din anul 1 de facultate, ca mai apoi după patru ani, această întâlnire să devină posibilă. Cât despre participarea mea la individual, a fost totul foarte spontan și pornind de la o improvizație pe un rol și un text foarte dragi mie. Experiența Galei trebuie trăită de fiecare student cel puțin o dată. Merită pentru întâlniri, pentru adrenalină, pentru emoții, dar mai ales pentru tine.
Ai reușit o premieră: ai câștigat două premii individuale și un premiu de echipă. Cum ai primit această veste? Ai avut emoții?
Da, trei premii. Am câștigat premiul publicului pentru cea mai bună trupă de actori, luăm diploma, ne așezăm la loc, la câteva secunde după îmi aud numele strigat pentru premiul publicului pentru cea mai bună actriță. Merg înapoi la locul meu. Urcă pe scenă actrița Daniela Nane pentru a înmâna premiul oferit de doamna Dorina Lazăr pentru prestanță și rostire scenică/ expresie corporală. Eram vrăjită de discursul actriței Daniela Nane încât nu mi-a atras atenția momentul în care a deschis plicul, auzindu-mi numele pentru a treia oară. Nu știam cum să reacționez, am pornit spre a-mi ridica diploma, cumva încă nefiind conștientă de cele întâmplate. Emoțiile au existat pe toată perioadă Galei, chiar și înainte. Aveam emoții. Am urcat pe scenă cu propriile puteri, cu ceea ce noi am construit, am repetat, cu rodul nostru.
Câtă muncă a fost în spatele acestor premii?
Patru ani de studii plus munca de acasă. A fost multă muncă și știu că aceasta nu va fi niciodată în zadar.
Din perspectivă de artist, în context pandemic, cât de dificil a fost ultimul an pentru tine?
Din acest punct de vedere am fost foarte norocoasă, știu, paradoxal. Momentul în care am intrat în starea de urgență eram anul trei. Norocul a stat lipit de noi. Am reușit să jucăm spectacolul de licență cu public, chiar cu câteva zile înainte de carantină. Timp cât am stat închiși am fost ținută în priză de cursurile online, de redactarea lucrării mele de licență, de ultimele examene și de admiterea la master. În momentul în care s-au relaxat puțin lucrurile, am început repetițiile pentru proiectul ,,Maternal” în regia lui Radu Nica la Teatrul Național ,,Radu Stanca”. După premiera acestui spectacol, la scurt timp, am început repetițiile pentru ,,Puzzle”, un spectacol de teatru-dans în regia lui Ianoș Petrașcu. Deși au fost momente în care eram obligați să stăm în casă, încercam mereu să îmi găsesc activități despre care știam că au să mă ajute după ce putem începe iar activitatea.
În final, ce planuri ai pentru viitorul apropiat?
Îmi place să muncesc în prezent pentru viitor. Oricare ar fi el și oriunde ar fi el, eu voi fi mereu dispusă să fac ceea ce îmi place cu aceeași pasiune și dedicare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3171
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Unsibian
Acum 2 ore
Florin alexandru
Acum 2 ore
Tata
Acum 3 ore
Nobody