Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Dr. Blăguțiu, noul director interimar al DSP despre valul IV: în Sibiu a început transmiterea comunitară

Dr. Blăguțiu, noul director interimar al DSP despre valul IV: în Sibiu a început transmiterea comunitară

Dr. Lucian Blăguțiu a fost numit director interimar al Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Blăguțiu este angajat al instituției de 25 de ani, fiind șeful serviciului Control în Sănătate Publică de peste 17 ani, coordonând, organizând și controlând întreaga activitate de inspecţie sanitară din județul Sibiu. Acesta a declarat pentru Turnul Sfatului că, în calitatea de director interimar, va continua proiectele începute și va eficientiza instituția, în contextul valului IV al pandemiei de COVID, despre care spune că are o serie de caracteristici diferite față de celelalte valuri. Interimatul este anunțat până în data de 31 octombrie a acestui an.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu anunță că atribuțiile specifice funcției publice de conducere de director executiv au fost delegate către Dr. Lucian Blăguțiu.

„Vă informăm că urmare a Ordinului Ministerului Sănătății Nr. 1864/14.09.2021 privind delegarea atribuțiilor specifice funcției publice de conducere de director executiv la Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu, începând cu data de 14 septembrie, domnului Dr. Lucian Blăguțiu, funcționar public de conducere, șef serviciu în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Sibiu, i se deleagă atribuțiile specifice funcției de conducere vacantă de director executiv la Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu, până la data de 31 octombrie 2021, inclusiv”, se arată în comunicatul transmis de DSP.

Dr. Lucian Blăguțiu este de 25 de ani angajat al instituției și șef serviciului Control în Sănătate Publică de peste 17 ani. De asemenea, de la începutul pandemiei a fost desemnat coordonator pentru gestionarea situației COVID-19 în Regiunea de dezvoltate Centru, ce are în componență județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, conform Ordinului Ministerului Sănătății Nr. 843/19.05.2020.

Contactat telefonic de reporterul Turnul Sfatului, dr. Lucian Blăguțiu spune că va continua proiectele începute în DSP și va lucra, mai departe, pe eficientizarea instituției în contextul valului IV. Acesta spune că transmiterea comunitară deja a început și că situația în Sibiu este monitorizată zilnic.

„În ceea ce privește valul patru putem spune că există deja o transmitere comunitară. Mai urmează o perioadă de nunți, botezuri și alte manifestări și evenimente pentru că sezonul încă mai permite desfășurarea acestora. Ce am mai constat și la Minister, pentru că am fost săptămâna acesta și la Ministerul Sănătății, este că Sibiul se numără printre puținele județe din țară în care există o comunicare între instituția DSP-ului și organizatorii de evenimente, comunicare prin intermediul căreia să putem transmite toate indicațiile cu privire la măsurile ce trebuie urmate pentru a limita cât mai mult transmiterea virusului. În alte orașe, inclusiv în București, am observat că acest lucru nu se întâmplă și înțeleg de ce. Deocamdată, la Sibiu, paturile de ATI rămân la un nivel de ocupare confortabil, iar rata de mortalitate nu depășește rata națională până în acest moment. La noi raportarea se face corect și situația este monitorizată zilnic. Paturile de pe ATI sunt raportate de două ori pe zi”, spune dr. Lucian Blăguțiu.

Totodată, directorul interimar al DSP-ului confirmă că valul IV are o serie de particularități spre deosebire de celelalte valuri și vorbește despre importanța vaccinării.

„Deosebit la valul IV este faptul că perioada de apariție a simptomelor este mult mai scurtă de la momentul infectării și scăderea vârstei la persoanele afectate de boală. Am constatat cu tristețe că persoanele care au trecut prin boală și s-au reinfectat, din păcate, au o evoluție nefavorabilă și regret că există la nivelul populației această mentalitate că dacă ai făcut o boală capeți și imunitate. La un virus ARN transmis comunitar, doar vaccinarea poate oferi protecția împotriva acestuia. Ce am mai constatat este faptul că o persoană vaccinată dacă intră în contact cu un caz COVID are mari șanse să nu dezvolte simptomatologie, bineînțeles asta și în funcție de comorbiditățile pe care le are, și este protejată împotriva bolii. Eu unul abia aștept ca doza trei să fie implementată prin metodologie și să o fac”, a mai spus Blăguțiu.

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Dani ocna

Acum 2 ani

doctore,valul 4 nu exista/exista covid din pacate in continuare chestia cu valurile e sperietoare
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Alt papagal politic care citeste stiri intarziate…pe bani publici!
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

Sunteti convins de ceea ce spuneti, dle doctor? Explicati populatiei, doar sunteti de la DSP, ce este acela un vaccin si care este rostul lui! Care e diferenta dintre vaccinul antipoliomelitic si cel anticovid? Cel antipoliomelitic e verificat de zeci de ani de practica, pe cand cel anticovid e un fel de... Poate ne spuneti dvs.
Raspunde

George

Acum 2 ani

El e vaccinat ?
Raspunde

George

Acum 2 ani

El s-a vaccinat ????
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

bla bla bla pana una alta certificatul covid iti permite participarea la diferite chestii si calatoriile daca ai trecut prin boala. deci este recunoscuta imunizarea oferita de trecerea prin boala. dar stie dl.doctor mai bine decat...alti d.doctori mai mari decat el? ma vaccinez daca eliminati orice fel de restrictie pt vaccinati, la orice incidenta. trebuie sa-mi dati facilitati, nu sa ma amenintati ca mi le luati daca nu ma vaccinez. aia doar ma infurie. si o sa-mi doriti sa ajung la spital, ati sau mort, dar, ghici ce? probabilitatea mai mare e sa nu ajung acolo ci doar sa va urasc din ce in ce mai mult pe astia care ma urati ca nu ma vaccinez.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus