Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Italienii vor fi primiți la muncă doar cu certificat verde. Măsura va fi aplicată din 15 octombrie

Italienii vor fi primiți la muncă doar cu certificat verde. Măsura va fi aplicată din 15 octombrie

Italia este prima țară europeană în care nu va fi posibilă intrarea într-o fabrică, birou sau în orice alt loc de muncă fără un permis verde valid, anunță Corriere della Sera.

Începând de vineri, 15 octombrie 2021, toți angajații, indiferent că lucrează la stat sau privat vor fi obligați să aibă certificat verde, încălcarea acestei prevederi poate aduce amenzi de până la o mie de euro dar și încheierea contractului de muncă după cinci zile de absență

Prin această decizie se așteaptă să crească în următoarea perioadă procentul de vaccinare în peninsulă. „Trebuie să revenim la normalitate, cu reluarea activităților în prezență. Am decis să introducem permisul verde pentru că este un instrument care funcționează, acceptat de oameni și monitorizat”, a explicat premierul Italiei, Mario Draghi.

Se poate suspenda contractul de muncă

Angajații care nu vor avea asupra lor în momentul venirii la serviciu nu vor fi lăsați să intre și vor fi considerați absenți nejustificați, se explică normele de aplicare ale decretului. Încălcarea obligației de a deține certificatul se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 400 și 1.000 de euro și poate fi majorată în cazul falsificării documentului. În acest caz, se declanșează automat un dosar penal.

După cinci zile de absență nejustificată „relația de muncă este suspendată și nu sunt datorate salarii și alte taxe sau remunerații către angajat”, se precizează în document.

Joi, la ora 16, va avea loc ședința Consiliului de Miniștri care va valida acest nou decret.

Știrea inițială:

Italia se pregăteşte să impună obligativitatea paşaportului verde COVID-19 pentru toţi angajaţii, inclusiv din sectorul privat, începând de luna viitoare, urmând să devină prima ţară europeană care ia o astfel de decizie în încercarea de a accelera ritmul vaccinărilor şi a opri infectările, transmite miercuri Reuters, citat de Agerpres.

Italia se află printre statele care au impus acest paşaport - dovada că o persoană a primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, s-a vindecat recent de această boală sau are un test negativ recent - pentru accesul la muzee, săli de sport, evenimente în spaţii închise sau in interiorul restaurantelor.

Ulterior, a extins folosirea paşaportului în cazul profesorilor şi al personalului din şcoli, în ciuda fricţiunilor pe acest subiect în guvernul de unitate naţională condus de Mario Draghi.

Ministrul pentru afaceri regionale, Mariastella Gelmini, a declarat miercuri că guvernul este pregătit să meargă şi mai departe la reuniunea de joi.

 „Ne îndreptăm spre un paşaport verde obligatoriu nu doar pentru angajaţii din sectorul public, ci şi pentru cei din sectorul privat”, a declarat ea la postul de radio RAI. 'Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID şi putem limita infectările doar vaccinând o mare majoritate a populaţiei', a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Ce se va întâmpla cu angajații care nu dețin un pașaport verde
În lipsa unui paşaport verde, angajaţii ar putea fi suspendaţi, cu pierderea corespunzătoare a salariului. Nu este clar deocamdată dacă acesta va constitui şi un motiv de concediere.

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinaţi.

Potrivit Reuters, şedinţa de guvern de joi ar putea să fie una tensionată. Liderul Ligii, Matteo Salvini, s-a opus în mod repetat folosirii paşaportului verde, dar partidul său este divizat în această problemă.

Premierul Mario Draghi s-a întâlnit miercuri cu lideri sindicali pentru a le prezenta planul guvernului. După întâlnire, Maurizio Landini, liderul celei mai mari confederaţii sindicale CGIL, a declarat pentru presă că este important ca testele să fie gratuite pentru angajaţii care nu doresc să se vaccineze. „Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci”, a subliniat el.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Elzorab

Acum 2 ani

Asa se instituie o dictatura cu pretext medical. Nuremberg 2 ii așteaptă pe acesti fanfaroni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus