Miercuri,
20.10.2021
Partial Noros
Acum
8°C

Salubrizare: după prelungiri de șase luni, Primăria amenință sibienii cu 924 de lei pentru fiecare locuință goală și nedeclarată

Salubrizare: după prelungiri de șase luni, Primăria amenință sibienii cu 924 de lei pentru fiecare locuință goală și nedeclarată

Prelungit din martie până în septembrie pe motive de pandemie și lacune în informare, termenul-limită de depunere a declarațiilor pentru imobilele nelocuite se împlinește la finele acestei luni. Cei care nu vor depune declarația vor plăti pentru fiecare imobil de locuit aflat în proprietate și ”nedeclarat” un abonament penalizator de 924 de lei. În paralel, Tribunalul Sibiu a acceptat intervențiile a 52 de sibieni în procesul prin care se solicită anularea actualului Regulament de instituire a taxei de salubrizare în municipiul Sibiu.

În luna aprilie a acestui an, la inițiativa executivului Primăriei Sibiu, consilierii locali ai Sibiului au încuviințat prelungirea termenului de depunere a declarațiilor privind imobilele nelocuite până pe 30 septembrie, în loc de 30 martie, cum era inițial.

Este vorba despre declarațiile proprietarilor de imobile în care nu locuiește nimeni și care – înainte de intrarea în vigoare din februarie 2021 a actualului Regulament – erau în număr de aproximativ 11.600. Pentru ca Primăria Sibiu să nu încaseze câte 42 de lei (echivalentul abonamentului Practic, care se alocă din oficiu fiecărei gospodării) și pentru fiecare imobil nelocuit, trebuie depusă o declarație de impunere în acest sens.

”Precizăm că TOȚI proprietarii care dețin astfel de imobile nelocuite au obligația de a depune această declarație, chiar dacă în perioada 2016 - 2020 au depus deja o declarație de impunere în acest sens. Această măsură a fost luată pentru ca Direcția Fiscală să aibă o situație cât mai clară și actualizată privind imobilele pentru care nu se va mai plăti taxă de salubrizare”, subliniază reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Declarațiile (al căror model poate fi descărcat de aici) pot fi depuse atât în format fizic la ghișeele Direcției Fiscale (pe strada Turismului), cât și on-line, printr-un atașament trimis prin e-mail pe adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau printr-un mesaj transmis prin secțiunea Taxe și impozite de pe portalul e-administrație al Primăriei Sibiu.

Penalizări de 924 de lei

Cei care nu vor depune aceste declarații de impunere vor fi considerați a avea imobile locuite și vor fi taxați penalizator cu dublul abonamentului Practic. ”În situația în care acești proprietari nu depun declarația până în data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o taxă de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 - 31 decembrie 2021  în cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului Practic, adică 84 de lei/lună”, mai comunică Primăria Sibiu.

Pentru toată perioada februarie – decembrie 2021, această penalizare va fi de 924 de lei.

53 de sibieni cer în instanță anularea Regulamentului. Primăria i-a verificat pe fiecare

La finele lunii aprilie, după îndelungate corespondențe cu tot felul de instituții, Corina Grigorescu deschidea la Tribunalul Sibiu o acțiune în vederea suspendării și, mai apoi, a anulării hotărârii Consiliului local Sibiu prin care a fost aprobat actualul Regulament pentru taxa de salubrizare. Totodată, este solicitată și restituirea tuturor sumelor încasate în baza actualului regulament, peste cele prevăzute în vechiul act care reglementa taxa de salubrizare (detalii aici).

Ulterior, alți 52 de sibieni au cerut să devină parte în acest proces, cu aceeași solicitare. Reprezentanții Primăriei Sibiu au cerut instanței să nu accepte intervenienții din varii motive. Printre care și situația câtorva din acești sibieni, pe care funcționarii Primăriei i-au verificat dacă și-au achitat sau nu taxa de salubrizare pe anul în curs, precum și dacă au depus sau nu declarația de impunere. Iar pentru cei care au depus declarații, funcționarii Primăriei Sibiu au verificat și câte persoane au fost trecute în declarație și câte persoane sunt amintite în cererea de intervenție în cadrul procesului.

Iar acolo unde a găsit inadvertențe, le-a semnalat instanței. Cu toate acestea, argumentele Primăriei Sibiu nu au fost luate în considerare și cererile de intervenție au fost acceptate.

”Faptul că au fost acceptate și cererile de intervenție, ne dă speranțe. Dar chiar dacă nu vom câștiga acest proiect la Sibiu, cu siguranță acesta va fi câștigat în apel la Curtea de Apel Alba Iulia. Unde a fost câștigat deja recursul unui proces similar celui deschis de noi. Acest Regulament încalcă legislația prin faptul că ne obligă la plata unor servicii neefectuate, iar taxa este percepută în funcție de imobile, nu de persoane”, rezumă Corine Grigorescu.

Următorul termen în acest proces este programat pentru ziua de 15 octombrie.

Vizualizari: 1964

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

USR in ADN

Acum 1 lună

Sa-l amendeze pe Dan Barney, campionul absolut al prostiei si cursului din gura, pentru zecile de apartamente pe care le detine in Sibiu, majoritatea in regim hotelier si nedeclarate!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus