Luni,
25.10.2021
Cer Senin
Acum
2°C

Constantin Chiriac a primit titlul de doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova. „Pentru contribuția în domeniul cultural, artistic, educațional și al cercetării”

Constantin Chiriac a primit titlul de doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova. „Pentru contribuția în domeniul cultural, artistic, educațional și al cercetării”

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a primit ieri, 21 septembrie, titlul de doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova (ASEM) pentru merite deosebite în promovarea culturii și a artei.

Titlul de doctor honoris causa a fost acordat pentru merite deosebite în promovarea culturii și a artei. Ceremonia festivă din 21 septembrie 2021 a fost prezidată de rectorul ASEM, prof. univ. dr. habil. academician, Grigore Belostecinic, în prezența reprezentanților Senatului ASEM și ai facultăților, a unor distinși invitați din mediul academic și cultural și, în calitate de oaspete de onoare, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Potrivit reprezentaților Academiei, acordarea titlului de doctor honoris causa profesorului Constantin Chiriac nu este deloc întâmplătoare pentru o universitate economică, căci prin toată activitatea desfășurată, domnul Constantin Chiriac a contribuit direct la dezvoltarea publicului prin artă, dar și indirect la promovarea afacerilor și atracțiilor turistice românești.

„Actor și artist vizionar, o personalitate marcantă a culturii românești, având la activ mai bine de 70 de roluri. Fiind președintele Fundației Democrație prin Cultură, domnul Constantin Chiriac este un ambasador fidel al culturii românești. Pe parcursul anilor, a susținut zeci de recitaluri de poezie în toată lumea, inclusiv la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 1998, urmează și cariera de cadru didactic la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În anul 2007 obține titlul științific de Doctor în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Profesorul Constantin Chiriac este inițiatorul Catedrei de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere şi Arte, și fondatorul Platformei Doctorale Internaționale în artele spectacolului și al managementului cultural din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Un aspect important al carierei profesorului Constantin Chiriac reprezintă activitatea managerială. Din ianuarie 2000 până în prezent, Domnia Sa deține funcția de Director General al Teatrului Național ”Radu Stanca”. Un rol major îl are domnul Constantin Chiriac în dezvoltarea artei teatrale și familiarizarea publicului larg cu cele mai excepționale reprezentații ale artiștilor din România și lume. Din 1993, cu implicarea și sub conducerea directorului general Constantin Chiriac, a fost lansat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente dedicate artelor spectacolului din România și Europa Centrală și de Est. Datorită competenței sale manageriale, artistice și academice, meritele Domnului Constantin Chiriac au fost recunoscute și apreciate la nivel național şi internațional prin acordarea a numeroase distincții, titluri onorifice și diplome”, a declarat conf. univ. dr. Angela Solcan, Şef Departament „Management şi Antreprenoriat”, Facultatea  Business şi Administrarea Afacerilor, într-un comunicat de presă.

Constantin Chiriac a mai fost distins în anul 2008 cu titlul de doctor honoris causa – Visiting professor în perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; în 2018 – doctor honoris causa al Universității de Vest, Timișoara, și în 2020, cu titlurile de doctor honoris causa de către Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău.

„Sunt onorat să mă alătur, prin titlul de doctor honoris causa oferit de Academia de Studii Economice a Moldovei, marilor personalități care contribuie, prin activitatea lor neobosită, la promovarea culturii și bunei colaborări între națiuni, sub semnul excelenței. Întâlnirea cu frații artiști de aici, cu gânditorii, cu cei care sunt implicați în tot ceea ce înseamnă cercetarea și educația din Basarabia m-a onorat și sunt convins că proiectele pe care le gândim împreună vor prinde nu numai roade, dar vor da viață viitorului Chișinăului și al României, al relațiilor culturale și economice între cele două maluri de Prut, în dialog cu Europa”, a declarat Constantin Chiriac.

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus