Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Primarul Timișoarei cere ca vaccinații să fie scutiți de carantina de noapte: măsurile sunt nedrepte, vor afecta economia locală și învrăjbesc oamenii

Primarul Timișoarei cere ca vaccinații să fie scutiți de carantina de noapte: măsurile sunt nedrepte, vor afecta economia locală și învrăjbesc oamenii

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că nu este de acord cu ultimele măsuri luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, referitoare la carantina de noapte, așa că cere imperativ Guvernului României să reconsidere legislația. Vrea, de fapt, ca restricțiile să nu se aplice persoanelor vaccinate, pentru că „acest val este un val al nevaccinaților”.

Timișoara a devenit, ieri, 22 septembrie, primul oraș din România care reintroduce carantina de noapte în weekend, iar primarul Dominic Fritz a transmis, miercuri seară, pe Facebook, că măsurile luate, aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, „sunt nedrepte":

"Nu, nu sunt de acord! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din care NU mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naționale, Timișoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri.
Restricțiile aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei și a scumpirilor, și învrăjbesc oamenii. În primăvară situația era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toți.
Cer imperativ Guvernului, singurul decident în privința măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară.
Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților. 97% dintre cei internați în luna septembrie la Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt nevaccinați.
Sunt un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, singura care ne poate scoate, cu adevărat, din pandemie. În Timișoara s-a organizat primul maraton de vaccinare. Primăria a făcut o campanie publică pentru vaccinare, inclusiv prin panouri în oraș. Primii români care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie au fost din Timișoara, într-un proiect pilot pus pe picioare împreună cu Ministerul Sănătății. Am organizat caravane și un centru mobil de vaccinare care să imunizeze acasă persoanele care nu se pot deplasa. Am avut 13 centre de vaccinare, în toate zonele.
Pe scurt, am creat condiții ca toți timișorenii care vor să se vaccineze să o facă. Avem 230.000 de persoane vaccinate complet în județul Timiș și peste jumătate sunt din Timișoara. Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Și cu numărul de teste, că iarași județele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricții.
Este timpul să acordăm recunoaștere, prin măsuri clare, responsabilității individuale și colective și să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleași restricții.
Toată lumea știa că va veni încă o toamnă dificilă, și ne-am pregătit. Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de ”paturi” pentru că nu patul în sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timișoara, prin care furnizăm concentratoare de oxigen, gratuit și acasă, locuitorilor din întreg județul este, în continuare, activ. La fel și aplicația Pandemic Controller care leagă Spitalul Victor Babeș de medicii de familie pentru urmărirea pacienților cu Covid la domiciliu. Dar acestea sunt acțiuni de ameliorare a efectelor.
Singura cale să prevenim internările la ATI și pierderea altor vieți, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricțiile generalizate, la fel ca și relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea", a scris primarul Timșoarei pe Facebook. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Trotineta

Acum 2 ani

Din moment ce s-a aprobat a treia doză înseamnă că numai cei care se înțeapă a treia oară sunt protejați, deci cei cu două doze de vaccin practic sunt asimilați nevaccinaților. După aceste declarații primarul Timișoarei ar putea fi acuzat de instigare la zădărnicirea combaterii bolilor.
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Are dreptate!!!! Altfel de ce ne am sau ne am mai vaccina???
Raspunde

Aaa

Acum 2 ani

Primarul Timișoarei să facă solicitări la el în țară
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus