Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Zona metropolitană Sibiu: aleșii se întâlnesc în formulă extinsă pentru prima dată după cinci ani

Zona metropolitană Sibiu: aleșii se întâlnesc în formulă extinsă pentru prima dată după cinci ani

Primarii din aria care ar putea fi acoperită de o viitoare zonă metropolitană a municipiului Sibiu, precum și reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, participă în cursul zilei de joi la o nouă ședință pe acest subiect. Ultima discuție în acest format a avut loc în urmă cu cinci ani.

Reuniunea primarilor din localitățile din jurul municipiului Sibiu, alături de conducerea CJ Sibiu și conducerea administrației municipiului reședință de județ este programată joi după-amiaza în sediul Primăriei Sibiu. Discuțiile vor porni de la draftul de asociere elaborat de un grup de lucru format în primăvara acestui an (detalii aici). Draft care a fost finalizat în cursul lunii trecute.

Este de așteptat ca aleșii sibienilor din această parte a județului să discute și despre varianta ca – pe lângă înființarea unei zone metropolitane – să fie înființată și o asociație intercomunitară care să gestioneze chestiunea transportului public în zona periurbană a Sibiului.

Ultima întâlnire de acest fel (cu participarea primarilor sau a reprezentanților acestora interesați de zona metropolitană) a avut loc în luna septembrie a anului 2016 (vezi foto principală). Aleșii a 15 localități, alături de primarul Sibiului, au semnat atunci o declarație de intenție care să preceadă înființarea zonei metropolitane.

Ulterior, funcționarii Primăriei Sibiu au și elaborat un draft de asociere în vederea înființării zonei, draft care a fost trimis în august 2017 tuturor celorlalte primării care au participat la discuții. Mai precis, orașelor Avrig, Cisnădie, Ocna Sibiului, Săliște și Tălmaciu și comunelor Cristian, Gura Rîului, Orlat, Poplaca, Rășinari, Roșia, Sadu, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică. Discuțiile s-au blocat, însă, din cauza opoziției unor primari din jurul municipiului Sibiu pe subiectul reprezentativității în zona metropolitană.

Potrivit draftului întocmit în 2017 de către reprezentanții Primăriei Sibiu, fiecare localitate ar fi urmat a fi reprezentată în Adunarea generală a asociaților de un anumit număr de membri, proporțional cu populația respective localități, așa cum este aceasta comunicată de către Institutul național de statistică. Proporția propusă era cea de un membru (deci un vot în Adunarea generală) pentru fiecare 20.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un membru pentru fiecare asociat. Raportat la datele de atunci, rezulta că într-o viitoare asociere a celor 16 localități care s-au întâlnit în 2016, municipiul Sibiu ar fi avut șapte voturi, în timp ce toate celelalte unități administrative ar avea câte un singur vot. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3297

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Numa' sa nu va grabiti

Acum 2 ani

pas cu pas ...
Raspunde

Jean

Acum 2 ani

In imagine aveti cancerul sibiului, acum stiti din cauza cui a ajuns orasul un ghetou infect, cu dezvoltare urbanistica de tot rahatul, cu trafic ca in india, cu oameni de slaba calitate aciuati pt liniile de productie si asa-zisa R&D !
Raspunde

Zacuscă

Acum 2 ani

Le ia 10 ani, coruptilor, lenesilor si incompetentilor sa stea la o masa ! ...nu care cumva sa se deranjeze unii pe altii cand impart domeniile de furat pe viitor... of of, oameni de rahat. Tramvaiul ala de Rasinari putrezeste, gropile prin oras se umplu cu apa, spitalul ala ..oho, mai are de asteptat inca 100 de ani, centura sud... alta realizare inexistenta. Practic nimic... bine ca avem poze cu incompetenti lenesi si hoti, din cand in cand, cum se intalnesc ei si rezolva treburi... vai de capul nostru. Am vazut in schimb ca au programe globaliste prin scoli, gen.... "diversitate" si alte propagande infiltrate pe filierele ONG-urilor globaliste. In rest...poze.
Raspunde

Daniel

Acum 2 ani

Discuta zona metropolitana folosita pentru carantinare? /s
Raspunde

Comploteaza

Acum 2 ani

La cum se misca Primaria Sibiu... Astrid Fodor nu mai prinde Zona Metropolitana...
Raspunde

MP777

Acum 2 ani

Nu credeam vreodată că există un primar mai incompetent, arogant și obtuz ca Astrid, dar Răcuciu din Săliște este la ani lumină peste, la prostie, ghiolbanism și incompetență.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus