Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Cine-i prefect de Sibiu?

Cine-i prefect de Sibiu?

Atunci când ești în situație iminentă de pericol ai două reacții: ori rămâi blocat, mărești ochii, ciulești urechile și rămâi paralizat ca un sconcs în mijlocul drumului, ori timpul se dilată și toate acțiunile tale se iau automat și repede, fie exact, întocmai ca un supererou de filme de acțiune, fie haotic și arăți ca o găină fără cap. Nu ai altă șansă, așa funcționează creierul. Dacă reușești să te deblochezi, între cele două ultime situații totul depinde de cum ți-e aranjat creierul, depinde de cât de bine ești pregătit pentru situația de criză, să fii bezmetic sau exact.

Vă mai amintiți de haosul de la sfârșitul anului trecut, când aveam peste 500 de sibieni internați, peste 200 de morți într-o lună, fără niciun pat la ATI Covid liber, când incidența zburda prin Sibiu la peste 13, iar prefectul stătea, așa cum am mai spus, în varianta 1: Ca un sconcs în mijlocul drumului, speriat de farurile care vin spre el? Fără reacție.

Ședințele Comisiei pentru Situații de Urgență erau un spectacol grotesc: cu un prefect încolțit, cu jurnaliști isterici, cu decizii lente și reactive. A fost nevoie de intervenția liderului PNL Sibiu, Raluca Turcan și de cea a șefului DSU, Raed Arafat, de a-l trezi. Chiar nu e exclus ca cei doi să-i fi tras vreo două perechi de palme. Așa se procedează atunci când ai în față o persoană în stare de șoc.

Același prefect, rămas uluitor în funcție și în această perioadă, nu a mai scos niciun cuvânt timp de aproape jumătate de an. L-am văzut la deschiderea noului sediu ISU de la Șelimbăr, vorbind ceva în limbaj ”panglicar”, oricum neesențial.

Solicitat de colegii mei pentru un interviu, a fost de acord și a acceptat un dialog față în față. Un gest absolut incredibil, mai ales pentru mine, având deja creată această imagine despre el. A solicitat câteva puncte, să afle ce anume ne interesează, pentru a se putea pregăti. Din nou, omul profesionist. Doar că la întâlnirea față în față nu a mai fost nevoie de întrebări și reportofon. Prefectul și-a scris singur răspunsurile și asta a fost. După bravada de a accepta un interviu față în față s-a blocat din nou. Îl și văd privind în gol, tâmp.

Sunt două variante: ori este dirijat politic și pur și simplu nu are voie să comunice, eea ce ar fi grav, pentru că nu ar fi decât un om de paie într-un costum strâmt, ori chiar ăsta e el. Ceea ce e la fel de grav, pentru că mai avem un val care nu că bate la ușă, dar e deja în hol.

De cel puțin trei zile se știe că municipiul Sibiu va trece în această săptămână de incidența de 3 la mie. Niciun cuvânt din partea prefecturii. Un ”VIRUSUUU BĂĂĂ” pe sistemul RoAlert, ceva. Niciun mesaj că poate cu puțină atenție vom sta feriți de restricții, nimic.

Se știa foarte clar încă de ieri că astăzi municipiul va depăși 3 la mia de locuitori. Nu l-am văzut nicăieri. Instituția Prefectului are termen 48 de ore să dea decizia prin care se introduc o serie de restricții. Vine week-end-ul și nu apare nimic.

Cu o astfel de decizie venită astăzi, mai puteam salva câteva paturi prin spitale. Se mai putea limita accesul prin cluburi, pe la chefurile de azi, mâine și pomâine.

Suntem încă la început, chiar dacă au murit luna asta 40 de oameni. La 40 ce mai contează 10-15 în plus, pentru o decizie care se putea lua, ce-i drept, vineri, în afara orelor de program. Adică peste ora 13.

Apropo de morți. Săptămâna trecută, Instituția Prefectului a transmis în buletinul zilnic, în două zile consecutive că au decedat două persoane. Un bărbat și o femeie, de 63, respectiv 65 de ani, ambele provenind de la secția ATI Covid a Spitalului Clinic Județean Sibiu. Erau nevaccinate și intubate. Șocat de strania coincidență întreb funcționarul dacă e posibil așa ceva. Îmi spune că a verificat, datele sunt reale, e ca-n Matrix.

Aiurea! Aflu că de fapt omul a greșit datele și a raportat același lucru pe care l-a spus cu o zi înainte. Niște morți, nimic important. Când i s-a atras atenția, în loc să verifice, mai bine a mințit cu nesimțire. Oare unde o fi învățat bietul funcționar de la prefectură treaba asta? Oare nu de la persoana care poate și acum se uită în gol, cu ochii mari, așteptând un imbold să facă ceva?

ps. din greșeală am scris că prefectul și-a scris singur întrebările. Corect este, așa cum am corectat deja în text, ”și-a scris singur răspunsurile”.

Vizualizari: 4262

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sibian Neimbecil

Acum 3 săptămâni

Municipiul Sibiu si judetul Sibiu sunt conduse de acest prefect, de Cimpean, Fodor, Bokor si de toate celelalte lepre incompetente. Sibienii talambi de le curge din gura voteaza pnl si fdgr si dupa mustacesc la ferestre in timp ce se iubesc pe sine insisi la baie cu gandul ca acum 340 de ani am fost capitala europeana...sibienii sunt campionii absoluti la prostie!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

și ce-ai vrea bă, să vă pună în loc pe tine și bratu ăsta, de la haur? cotu și pișcotu

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus