Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
1°C

Primele reprezentări digitale ale unei ''feţe zâmbitoare'', vândute la licitaţie cu peste 200.000 de dolari

Primele reprezentări digitale ale unei ''feţe zâmbitoare'', vândute la licitaţie cu peste 200.000 de dolari

Primele reprezentări computerizate ale unui zâmbet şi ale unei feţe încruntate au obţinut joi 237.500 de dolari în cadrul unei licitaţii desfăşurate online, informează vineri DPA, citată de Agerpres.

Simbolurile au fost inventate în 1982 de Scott E. Fahlman, profesor de informatică la Carnegie Mellon University, din Statele Unite, a precizat casa de licitaţii Heritage Auctions, cu sediul în Texas.

Emoticonul care redă o faţă zâmbitoare :-) este alcătuit din semnele grafice pentru două puncte, cratimă şi paranteză rotundă închisă, iar cel care simbolizează o faţă încruntată :-( este alcătuit din două puncte, cratimă şi paranteză rotundă deschisă.

Într-un mesaj scris pe 19 septembrie 1982, Fahlman propunea utilizarea simbolului :-) pentru a desemna o glumă, echivalentul lui ''glumesc doar'', iar simbolul :-( pentru a ''vorbesc serios''. Aceste simboluri au primit ulterior semnificaţiile suplimentare ''sunt fericit'' şi ''sunt nefericit''.

''Creaţia lui Fahlman este importantă nu doar pentru că a adus umanism, context şi emoţie pe un ecran lipsit de viaţă, ci şi pentru că reprezintă prima instanţă a culturii 'meme' şi 'virale' în discursul online'', potrivit casei de licitaţii.

''Creaţia unicat'' a fost vândută în format NFT (non-fungible token), o serie de identificatori electronici care confirmă unicitatea unei lucrări digitale. Pot exista oricât de multe copii identice ale unui element, dar doar acesta poate fi considerat originalul.

Lotul scos la licitaţie a inclus şi două eseuri scrise de Fahlman despre crearea simbolurilor, unul redactat în 2002, cu prilejul celei de-a 20-a aniversări a emoticon-ului, iar celălalt, scris special pentru licitaţie.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus