Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

VIDEO și FOTO Înghesuială la covid, cu binecuvântarea Poliției locale. Cum sărbătoresc sibienii intrarea în scenariul roșu

VIDEO și FOTO Înghesuială la covid, cu binecuvântarea Poliției locale. Cum sărbătoresc sibienii intrarea în scenariul roșu

În ziua în care Sibiul depășea pragul incidenței de trei cazuri la mia de locuitori (intrarea în scenariul roșu), câteva mii de oameni se înghesuiau la Obor Fest. Înghesuiala continuă și sâmbătă, chiar și în spațiile interioare, precum Sala Transilvania, de exemplu. Peste toate, autoritățile răspund senin: ”nu avem niciun fel de restricție”.

Vineri, ora 13:37. Este momentul în care Instituția Prefectului Sibiu (”vocea unică” pe timpul pandemiei) anunță că rata de incidență cumulată la nivelul municipiului Sibiu (numărul cazurilor active în ultimele 14 zile) a ajuns în municipiul Sibiu la 3,07 cazuri la mia de locuitori. O situație intermediară, către numere mult mai mari, după cum avea să se dovedească în scurt timp: doar cu o zi înainte acest indicator era la 2,84, iar o zi mai târziu creștea la 3,41.

O dată cu trecerea incidenței la peste trei cazuri la mia de locuitori, Sibiul a intrat în așa-numitul scenariu roșu. Situație în care, conform unei hotărâri luată de Comitetul național pentru situații de urgență acum nouă zile (70 din 16.09.2021), se impun mai multe restricții. Restricții prevăzute și de o hotărâre a Comitetului județean pentru situații de urgență Sibiu, adoptată acum cinci zile (hotărârea 60 / 20.09.2021).

Cele mai importante dintre acestea au fost și sunt încălcate în numeroase locuri din Sibiu. Cel mai trist este că acestea sunt încălcate cu concursul autorităților, care par să nu știe regulile ori să nu le pese.

S-au călcat în picioare la Obor Fest. ”Nu lăsăm mai mult de 1.000 de oameni în același timp”

”Cel mai mare parc de distracții din Transilvania” este sloganul Obor Fest, evenimentul care se desfășoară în acest sfârșit de săptămână în spațiul îngrădit al Târgului Obor. Conform hotărârii 70 din 16 septembrie 2021, cum Sibiul a trecut de trei cazuri la mia de locuitori, la Obor Fest ar fi avut voie să participe cel mult 1.000 de oameni, care fie să fi fost vaccinați cu schema completă de cel puțin zece zile, fie au trecut prin boală de cel mult șase luni, fie au fost testați negativ (RT PCR sau antigen).

La intrarea la Obor Fest, în schimb, nimeni nu a fost verificat de vreun test ori dacă e vaccinat. La fel, nimeni nu a mai stat să verifice înghesuiala. Estimările culese de Turnul Sfatului sunt că în seara de vineri, când pe scenă a urcat Dorian Popa, la Obor Fest au participat între 3.000 și 5.000 de persoane.

ACTUALIZARE Reprezentanții Obor Fest arată că estimările sunt greșite și că la Obor Fest nu a fost permis decât accesul a cel mult 1.000 de persoane în același timp. ”Avem un perimetru de 10.000 de mp aici. Potrivit normelor în vigoare, noi am fi avut voie să permitem accesul a 2.500 de persoane, dar am decis să limităm accesul pentru 1.000. Am decis acest lucru chiar dacă reducerea numărului de spectatori înseamnă scăderi pentru vânzările comercianților care participă la eveniment”, arată reprezentanții Obor Fest, pentru Turnul Sfatului.

Accesul la festival este permis doar celor care prezintă un certificat digital european Covid  (obținut în urma vaccinării, a unui test PCR valabil 72 de ore, a unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore sau în urma trecerii prin boală). ”Nu este permis nici accesul celor care nu poartă mască. Tocmai de aceea am cumpărat și măști de protecție: aproximativ 1.000 de măști am distribuit doar vineri. De asemenea, am amplasat 100 de afișe în format A3 prin care îndemnăm oamenii să poarte mască, inclusiv de pe scenă Dorian Popa a îndemnat la purtarea măștii. Mai multe, ca organizatori, nu putem face. Faptul că a fost depășită incidența de 3 la mie nu interzice astfel de evenimente, doar impune niște restricții pe care noi le respectăm în totalitate, în calitate de organizatori. Considerăm că am aplicat chiar mai multe restricții decât cele prevăzute de norme”, mai arată cei de la Obor Fest.

Obor Fest 2021

Mult mai tristă este descoperirea unui sibian, care a apelat Poliția locală Sibiu pentru a întreba dacă – Sibiul fiind în scenariul roșu – se aplică sau nu vreo restricție. ”Referitor la Obor Fest... Aș vrea să merg, am intrat pe pagina lor de Facebook, dar nu apare niciun fel de informație referitor la modalitatea de intrare. Dacă se cere ceva dovadă a vaccinării, test sau ceva de genul acesta”, s-a adresat sibianul polițistului local care a răspuns de la telefonul dispeceratului, conform înregistrării transmisă redacției Turnul Sfatului.

Răspunsul polițistului local este dezarmant. ”Nu se cere nimic. În acest weekend este voie fără niciun fel de restricție. Alte informații nu avem. Nu avem informații cum că nu ar avea lumea voie fără vaccin sau alte detalii”, a răspuns reprezentantul Poliției locale Sibiu.

c) În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile mai mare de 3/1.000 de  locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, organizarea și desfășurarea în  spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor  evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori,  doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și  pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV 2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid  pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane  care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării  infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție;

Extras din Hotărârea 70/16.09.2021 a Comitetului național pentru situații de urgență și Hotărârea 60/20.09.2021 a Comitetului județean pentru situații de urgență Sibiu

Nici competițiile sportive nu au fost mai pregătite pentru a respecta regulile impuse în noul context. La Sala Transilvania din Sibiu, unde se desfășoară Cupa Temerarul la judo, purtarea măștilor de protecție sau asigurarea distanțării între spectatori au fost aproape total ignorate.

Singurul loc în care numărul de spectatori a fost limitat, iar între aceștia a fost asigurată o distanță de minum un metru este Sibiu Opera Festival.

Sibiu Opera 2021. Foto: Dragoș Dumitru

Primăria: organizatorii sunt responsabili pentru tot

Reprezentanții Primăriei Sibiu arată că de măsurile necesare pentru respectarea restricțiilor prevăzute de lege sunt responsabili doar organizatorii de evenimente. ”Menționăm că în avizul emis de Comisia de Adunări Publice se specifică faptul că organizatorul are obligația să respecte restricțiile și măsurile de protecție în vigoare, prin personalul propriu, fiind răspunzător de toate activitățile desfășurate în cadrul evenimentului organizat pe domeniul public. De asemenea, în acest document se menționează că avizul emis se completează de drept cu normele care intră în vigoare după emiterea acestuia”, se arată în răspunsul transmis Turnul Sfatului. Despre cine trebuie să constate eventualele abateri, Primăria spune că ”legislația prevede, de asemenea, instituțiile abilitate să constate încalcarea normelor și să aplice amenzi”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5631

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Max rasinareanul

Acum 2 ani

S-a rasuflat vrajeala cu pandemia.
Raspunde

Fodora

Acum 2 ani

Trebuie sa faca oamenii bani, COVIDUL trebuie sa mai astepte, sa se termine Oborul. Nu vedeti exemplul de la congres? Ce e asa greu de priceput?!?
Raspunde

Cocosila

Acum 2 ani

Dupa congresul PNL, mai ciripeste cineva despre pandemie? Treziti-va oameni buni, v-a aratat PNL-ul ca totul e o manipulare ordinara!
Raspunde

Dan S.

Acum 2 ani

Vai, ce indignați sunt jurnalijdii că lumea nu se mai panichează la comandă !!!!

Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

pai daca e acoperit de lege ca decizia privind restrictiile se ia in 48 de ore de la depasirea pragului de 3, ce va tot bosumflati? daca firmele luau singure decizia sa aplice masuri pentru peste 3, incalcau legea! si cum aveti impresia ca s-ar putea aplica instant, trebuie sa aiba un pic de timp sa se adapteze. daca s-a anuntat vineri de la 13.37 voiati sa ceara la 13.38 certificat?
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

NU exista o astfel de lege. Nu mai faceti confuzie intre hotararile de ministru sau de guvern si legi. Hotararile de ministru pot fi ILEGALE, pot incalca prevederile constitutiei, asa cum sunt majoritatea acestor hotarari din ultimul an si jumatate. De aceea au si fost atacate in instanta si reclamantii au castigat. Pentru ca justitia se face pe baza LEGII, iar daca HG incalca legea, este anulata. Nu mai vorbiti aiurea de legi care nu exista.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

da, da, dar si pt incalcarea unei hg pot fi amendati, asta e ideea. si nu au siguranta ca hg va fi invalidata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

Până e anulată HG are putere legală, băi sfertodoct juridic
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Acidutule, tu esti de-a dreptul cretin. O gramada de juristi explica treburile astea de peste un an de zile. A aplica o HG care contrazice Constitutia si nu se bazeaza pe nici o lege, este prin definitie, un ABUZ. Cei care o aplica sunt pasibili de 2 pana la 7 ani de puscarie. Stiu ca tu umblii mascat si in aer liber, probabil si singur in masina stai mascat, la cat de prost esti. Dar oamenii normali isi apara drepturile in justitie, indiferent cat de incredibil ti se pare tie, slugoi nenorocit ce esti.
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

@ Kukuruku Este adevarat ca s-au dat amenzi FARA baza legala. De aici si problemele lor juridice. Toti cei care nu au semnat procesul verbal si au atacat in instanta amenda, au avut castig de cauza. Amenzile au fost anulate de instanta. Cu toate acestea, "organele" executa niste ordine, venite de sus. Jandarmii care mai stiu cate ceva, se feresc sa amendeze oamenii informati. Mizeaza pe amendarea celor care nu isi cunosc drepturile constitutionale. Inca nu suntem sclavi. Inca suntem, cel putin teoretic, liberi. Inca mai avem in vigoare niste legi si constitutia, chiar daca de un an jumatate guWenantii vor sa desfiinteze statul de drept. Ceea ce vor ei sa faca, este ilegal. Inca nu au reusit. Sa vedem ce urmeaza...
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Hotărârile de Guvern care impun starea de alertă și certificatul verde, au fost declarate ilegale de Curtea de Apel Cluj Curtea de Apel Cluj a anulat, în primă instanță, Hotărârile de Guvern care impun Certificatul Verde Digital și continuarea stării de alertă, scrie pe FB, europarlamentarul PNTCD Cristian Terheș. In postare se precizează și că „Actiunea a fost initiata de avocații Mikolt Kapcza și Gabriel Marin. Nr. de dosar pe rolul Curtii de Apel Cluj e 607/33/2021. Această hotărâre poate fi atacată cu recurs. Daca anularea rămâne definitivă, dat fiind că DEJA s-au încălcat în baza acestor acte foarte multe drepturi și libertăti fundamentale ale cetățenilor, întregul Guvern este grup infracțional organizat ce a comis infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Alt fake news împrăștiat de un slugoi de haur. Bă, când îți mai fată mintea să-mi dai și mie un pui :)))
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Bine Vacci Câțule. Ramane cum am stabilit: sunteti niste HOTI, niste PENALI si niste INFRACTORI. Ciuma rosie cu ciuma neagra, bubonica. GuWernul ciumatilor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus