Sâmbătă,
22.01.2022
Cer Senin
Acum
-5°C

De doi ani, o grădiniță nouă pentru 80 de copii stă închisă

De doi ani, o grădiniță nouă pentru 80 de copii stă închisă

Comuna Vurpăr are în aceste momente o grădiniță nou nouță, complet utilată, pe două etaje, construită modern, cu patru săli de clase și 80 de locuri pentru copiii din comună. La ridicarea grădiniței s-a lucrat din anul 2008 și au fost investiți peste 1,6 milioane de lei. Unitatea de învățământ a fost finalizată în urmă cu doi ani, dar potrivit primarului în funcție, Liviu Toma, nu poate fi folosită, pentru că nu poate fi obținută autorizația ISU de securitate la incendiu. Motivul: un viciu de amplasare a făcut ca centrala grădiniței să fie foarte aproape de șura veche, din lemn, a vecinului. Soluția? Un zid înalt, din beton, între grădiniță și șură.

Două mandate, doi primari și o grădiniță nou construită care nu poate fi folosită. Asta se întâmplă în comuna Vurpăr, județul Sibiu. Povestea începe în anul 2008, când primarul de la acea vreme, Mihail Lienerth, obține finanțare pentru construirea unei grădinițe, de la zero, în comună.

Sală de clasă în noua grădiniță

Valoarea proiectului „Construire grădiniță 80 de locuri, Comuna Vurpăr, Jud. Sibiu” este de 1.628.089,37 lei. Grădinița este ridicată, în întregime, în mandatul primarului Lienerth, fiind finalizată în urmă cu doi ani, dar nici în mandatul primarului Liviu Toma nu a fost dată în trebuință. De ce? În stadiul actual, grădinița nu poate obține autorizația de securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situații de urgență Sibiu. În urma unor neînțelegeri, nu s-a respectat proiectul inițial de construire a imobilului și așa s-a ajuns ca centrala grădiniței să fie foarte aproape de șura veche, din lemn, a vecinului. Pericolul de incendiu este iminent, iar cei de la ISU nu pot acorda autorizația până autoritățile locale nu găsesc soluții pentru ca grădinița să respecte condițiile din avizul emis de cei de la ISU.

Baia noii grădinițe

Actualul primar al comunei, Liviu Toma, a povestit situația în care se află.

„Problema a fost de amplasare a imobilului. Prima dată proiectul a fost gândit în așa fel încât grădinița trebuia amplasată pe un teren care nu aparținea de primărie. Fostul primar a încheiat o înțelegere cu un sătean care avea o grădină lângă terenul primăriei pe care urma să fie amplasată grădinița, să ofere acel teren, în schimbul altui teren. Când a venit momentul ridicării grădiniței, omul nu a mai fost de acord să cedeze terenul și atunci amplasarea imobilului a fost schimbată și ca orientare, dar și pe un spațiu mult mai mic, pentru a nu ajunge pe terenul omului. În acest fel locul unde este amplasată centrala este foarte aproape de șura foarte veche, din lemn, a vecinului și nu putem primi aviz ISU până nu găsim o soluție”, spune primarul.

Primarul Liviu Toma pe balconul grădiniței

Soluția este un zid, înalt, din beton

Soluția găsită de autorități a fost construirea unui zid înalt, din beton, între șură și grădiniță.

„Am primit de la Consiliul Județean prelungirea autorizației pe un an de zile și urmează să stabilim printr-o adresă pe care am trimis-o la Ministerul Dezvoltării pentru banii care urmează să ni se dea, pentru că ne mai trebuie bani în plus pentru construirea unui zid care să despartă grădinița de șură. Este o cheltuială eligibilă. Se va construi zidul și copiii se vor muta”, mai spune primarul.

Locul unde trebuie construit zidul din beton

Acesta explică faptul că zidul va fi din beton, materialul cel mai rezistent la foc și va fi, de asemenea, foarte înalt.

„Este păcat ce se întâmplă. Grădinița este foarte frumoasă, este dotată, este echipată, dar nu o putem folosi din cauza acestei situații. În comună sunt 360 de copii care merg la grădiniță și la școală”, mai spune edilul.

Cu toate că școala a început de la jumătatea lunii septembrie, nici până astăzi autoritățile locale din Vurpăr nu au reușit să obțină autorizațiile necesare și să mobilizeze echipa de construcții pentru a se apuca de ridicarea zidului.

Comuna are grădinița într-o clădire veche de peste 100 de ani

Grădinița la care merg, în prezent, copiii comunei Vurpăr este amplasată într-o clădire veche, de peste 100 de ani, care necesită, de asemenea, renovări. În unele clase tavanul cedează și picură atunci când plouă, iar geamurile de pe holuri nu pot fi deschise. La începutul lunii septembrie a fost pregătită pentru noul an școlar, dar cadrele didactice așteaptă cu nerăbdare mutarea în noua grădiniță.

Actuala grădiniță din Vurpăr

Pentru a înțelege și mai bine situația grădiniței de peste 1.6 milioane lei care nu poate fi folosită, reporterii Turnul Sfatului au încercat să vorbească și cu Mihail Lienerth, fostul primar al comunei, însă acesta și-a schimbat numărul de telefon și nu a putut fi contactat.

Sală de clasă în actuala grădiniță

De asemenea, o solicitare a fost trimisă și către reprezentanții ISU Sibiu cu privire la situația grădiniței din Vurpăr. Aceștia spun că vor putea acorda autorizația în momentul în care autoritățile locale vor găsi soluții pentru ca unitatea de învățământ să respecte condițiile puse în avizul de securitate la incendiu.  

„Vă transmitem că instituția noastră a emis pentru Grădinița Vurpăr avizul de securitate la incendiu nr. 342/11.11.2020. Pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu trebuie respectate condițiile cuprinse în aviz.

Pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:

- ”În conformitate  cu art.1, alin.2 lit.b), din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, ”aviz de securitate la incendiu” este actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentațiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinței esențiale –securitate la incendiu-  a construcțiilor, instalațiilor și  altor amenajări.”

- ” în conformitate cu art.1, alin.2, lit.a) din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, definește ”autorizația de securitate la incendiu” ca fiind actul administrativ, emis în baza legii, de către  inspectoratul pentru situații de urgență județean sau al municipiului București, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărarea împotriva incendiilor, îndeplinirea  cerinței esențiale-securitatea la incendiu-  la construcții, instalații  tehnologice și alte amenajări;, autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice și juridice deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punct de vedere la îndeplinirii cerinței esențiale –securitate la incendiu;

Menționăm că activitatea pompierilor se derulează în sprijinul și pentru siguranța cetățeanului iar obiectivele prioritare ale instituției sunt orientate spre eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență”, au transmis reprezentanții ISU Sibiu.    

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus