Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Europo, te uită cum îți prăpădim banii! Aici, la Sibiu

La fel cum pe vremea lui Ceaușescu era aproape imposibil să poți cumpăra o minge rotundă (pe toate trebuia să le rotești în aer și o alegeai pe cea mai puțin ovală), 30 de ani mai târziu, la Sibiu, Primăria nu poate să construiască o pistă de biciclete.

Una pe care să îți fie drag să circuli, să nu ai teamă de cercopitecii neatenți de la volan, să nu fii nevoit să te cerți cu pietonii care au și ei dreptul la spațiul lor de siguranță, una pe care să ai de unde să pornești și unde să ajungi.

S-au cheltuit în ultimii ani la Sibiu, fără nicio exagerare, milioane de euro pentru tot felul de studii, strategii și proiecte pe baza cărora orașul ăsta să se modernizeze, să treacă la o nouă paradigmă a mobilității urbane. Hârtii peste hârtii și ani după ani, în urma cărora cu greu se și construiește câte ceva. Și chiar și când se construiește, ceea ce rezultă din munca funcționarilor care populează birourile clădirii Primăriei este în unele cazuri de o deznădăjduitor de proastă calitate. Cel puțin pentru cei care pedalează prin acest oraș.

Nu mă refer la pista de biciclete amenajată pe trotuarul de nici 90 de cm și vopsită în verde pe strada Podului și nici la vreo altă pistă amenajată pe marginea vreunui drum. Ci la ”primul coridor de deplasare sigură cu bicicleta prin Sibiu”, cel care – teoretic – face legătura între cartierul Ștrand și parcul Sub Arini. Și, cu un ciot, către centrul orașului. O lucrare nouă, cum ar veni, una direct orientată către nevoile bicicliștilor.

Pe tăcute, fără nicio inaugurare ori comunicat de presă măcar, acești funcționari din Primăria Sibiu au dat în funcțiune acest coridor săptămânile trecute. Sper că au ales această metodă – de dare în funcțiune ”pe tăcute” - din jenă. Că se jenează și ei de rezultatul acestei investiții de un milion de euro într-o bifă. Căci, în final, cu asta se aseamănă rezultatul acestei investiții de ”pionierat” pentru orașul acesta: cu bifarea unei linii dintr-o listă de obligații, fără să mai intereseze pe cineva și rezultatul.

Concret: cu excepția celor vreo câteva sute de metri de pistă amenajată în paralel cu strada Maramureșului, mai toată pista este un dezastru. Deocamdată, nici acea porțiune (care pornește de undeva de la jumătatea unei străzi -  Prof. dr. Ioan Moga – pentru a se opri undeva într-o curbă de pe Maramureșului) nu are mare utilitate. Va avea când va fi terminată pista de biciclete de pe malurile Cibinului, de care urmează să fie conectată atunci când vor fi gata noile poduri din zona Peco, pe sub care ar urma amenajată o legătură. Adică, hăt, mai îmbătrânim până atunci. Oricum, bucata asta – singura care va fi cu adevărat utilă – este atât de prost asfaltată încât n-ai cum să nu te întrebi dacă funcționarii care au semnat procesul verbal la recepția lucrărilor nu au acceptat și ceva ”atenții” pentru a ignora proasta execuție.

În rest, modul cum a fost amplasată și executată această pistă ”coridor sigur de deplasare” este o bătaie de joc la adresa celor care chiar ar vrea să folosească bicicleta. Pe lângă parcul din Ștrand, pista de un metru este lipită de gardul parcului. După care e amenajată o bordură (deh, pista a fost amenajată cu postament) și încă un așa numit spațiu de protecție tot de un metru. Generoasă idee, numai că între pistă și zona protecție e o diferență de nivel de 15 cm, numai bine să bage frica în cei care vor vrea să pedaleze pe acolo, ferind crengile copacilor din parc și pietonii care văd în asfaltul acela roșu un bun trotuar.

Lipsa de interes a celor care au proiectat și executat și recepționat acest ”coridor sigur de deplasare” poate fi văzută de orice ne-specialist și pe strada Gorjului. Acolo unde în preajma zonei comerciale trotuarul are o lățime de aproape zece metri și unde pista de biciclete a fost amenajată fix pe mijlocul acestui trotuar. Anume parcă să încurce cât mai bine pietonii cu bicicliști.

Iar asta se întâmplă pe o stradă a unui cartier Ștrand care este cu totul în reabilitare. Prin urmare, pista aceea de pe Gorjului putea fi amenajată pe o margine și separată de trotuarul pentru pietoni și printr-o perdea verde, dacă e să visăm. Asta dacă cele două proiecte (modernizarea infrastructurii cartierului și proiectul ”coridorului sigur” pentru bicicliști) erau corelate și funcționarii din Primăria Sibiu ar fi avut interes să facă un lucru util, nu doar să își justifice niște salarii.

Sunt doar câteva detalii ale unui exemplu de investiție prost gândită care, mai trist, este finanțată din fonduri europene nerambursabile.

Cei care au lucrat pe proiecte din fonduri europene știu foarte bine că în aceste cazuri banii sunt cea mai mică problemă. Dacă ai știut să îți fundamentezi bine proiectul atunci când ai cerut banii, grija acestora nu o duci. Prin urmare, cu atât mai revoltătoare este situația acestui prim coridor ”sigur” pentru bicicliști: deși au putut accesa bani încât să aducă și luna de pe cer, iar toată lumea implicată să câștige foarte bine, a rezultat o investiție fără cap și fără coadă, lipsită de utilitate. Un lucru de bifat în raportul pe care primarul Astrid Fodor îl va avea de completat la final de an. Un ”gușterland” în carne și oase. Și nu de oricare, ci ”din fonduri europene”. O demonstrație de indolență la adresa sibienilor, care atât merită în accepțiunea celor din Primărie: proiecte de mobilitate alternativă care sunt amenajate doar pentru a fi bifate.

O investiție care, fiind din fonduri europene, a generat un spor de 25% la salariu pentru funcționarii Primăriei implicați în gestionarea acestui proiect. O investiție de al cărui eșec, însă, nu vă răspunde niciunul din funcționarii care vineri de vineri rup ușa la miezul zilei (deoarece pentru munca lor își pot permite vinerea ”program scurt”). După cum nu răspunde nici Ciprian Rațiu, șeful Direcției Tehnice din Primărie, nici viceprimarul Corina Bokor, cea care are în subordine investițiile, nici primarul Astrid Fodor. Și nici bucureștenii de la Urban Scope (care au făcut documentația inițială a ”coridorului”), nici sibienii de la Phoenix Com SRL (care au făcut proiectul), nici constructorii de la Comtram SA (care au executat lucrările) nu plătesc într-un fel pentru o lucrare dezolant de prost realizată.

În fața unor critici referitoare la rezultatul acestei investiții din fonduri europene, cei din Primărie vor continua să se bălăcească în superioara lor atitudine (”ce știu ceilalți, care comentează, despre cum funcționează o administrație?”). Majoritatea locuitorilor acestui oraș trebuie să înghită ceea ce li se pune în față. Deoarece ei nu sunt specialiști, să poată înțelege cum, din bani europeni, poți construi dezolante prostii.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

X

Acum 2 săptămâni

oooo, dar nu specifici nimic de Neculuta si nici de str. George Cosbuc! In genul acesta sunt cele mai multe proiecte "gandite" de un monstru cu apucaturi gigantomanice! In plin proces de distrugere este acum Calea Dumbravii si se incalzeste pe margine Bulevardul Mihai Viteazu! Parca e un blestem aceasta UE, mai intai iti ia toti oamenii capabili si pe urma mai si finanteaza niste autoflagelari
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

Bă delene, dacă s-ar lua careva după tine, nimic, da nimic, nu se face bine. Ăsta-i articol, cu fraze tendențioase, așa la general? Să nu ne întrebăm ție cine-ți dă "atenții" să tot scrii căcaturi de-astea? Nu trebuie să-mi publici comentariul, e pentru tine, ipocritule.
Raspunde

Usr=Pnl=Psd

Acum 2 săptămâni

Mai@pepsi ai fost sa vezi cu ochii tai despre ce vorbeste Deleanu? Defapt , locuiesti in Sibiu sau postezi asa la nimereala sau poate esti un troll nenorocit. Oricare din variante ar fi esti rupt de realitate. Toate lucrarile facute de aceste firme: terra, comtram sunt de proasta calitate. Nu yrebuie sa faci iar expertize ca să-ți dai seama de acest lucru. E suficient sa te plimbi prin oras si sa constati cu ochii tai despre ce vorbeste Deleanu. Iar daca pe langa un executant habarnist sau neglijent mai apare si un proiectant ignorant si un functionar paralel, rezulta situația actuala a Sibiului. Degeaba ne tot luam de fodoroaie cand avem o bokoroaie si un ratioi. Marea majoritate din functionari ar trebui sa dispara din primarie.
Raspunde

Ombl

Acum 2 săptămâni

Nefericitule, la toate articolele comentezi, dar niciodata nu vii cu un contra argument. Articolul e foarte bine argumentat, comentariile sunt la subiect, dar tu esti ofticat ca cineva isi permita sa arate cat de prost se fac lucrurile in sibiu. E ca si cum ne zici ca suntem niste palmasi/iobagi si ar trebui sa ne multumim cu firimiturile pe care ni le arunca stapanirea.

Raspunde

Altu

Acum 6 zile

Personajul e ori din interiorul autoritatilor locale, functionar sau politic, ori are ceva cu biciclistii
Raspunde

Marcel

Acum 2 săptămâni

Excelente observațiile! Din păcate nu se va face nimic, iar peste 2-3 zile nu va mai ști nimeni despre isprăvile descrise mai sus. Asta pentru că în Sibiu nu există cineva care să se ia măsuri împotriva sugativelor abonate la fonduri europene. Nici măcar o opoziție constructivă în Consiliul Local nu avem. Ce zici, domnule Bibu? Te știm mai bătăios... Sau nu mai este cazul?
Raspunde

@x

Acum 2 săptămâni

Ce treaba are Europa cu faptul ca banii pe care ii primim nu sunt folosiți cu rost de incompetenții din primărie/proiectanți/constructori?
Raspunde

Un biciclist

Acum 2 săptămâni

foarte bine zis. si analiza asta e referitoare doar la cartierul strand, daca e sa ne uitam la tot orasul, si la cati bani s-au dus pe studii de genul " plan de mobilitate urbană durabilă" din 2016 si altele, te ingrozesti. Sa nu uitam ca pista de pe Maramuresului in afara de "intersectia" catre str. Gorjului te duce direct in str. Aurel Popa. Daca biciclistul are treba oriunde in directia str. Cristian, el trebuie sa faca stanga peste trotuarul pietonilor si sa sara o bordura direct in traficul intens de pe strada Maramuresului fara a beneficia de marcaje sau indicatoare care sa semnalizeze asta in special conducatorilor auto. O bataie de joc pe banii, timpul si nervii nostri. primaria Sibiu e o cuib de incompetenti de cel putin 10 ani de zile si ce e cel mai rau e ca nimic nu pare a se schimba in bine. fdgr=pnl=Pee See Dee
Raspunde

Crisa

Acum 2 săptămâni

Felicitări, domnule Traian Deleanu! Merg cu bicicleta zilnic și tot ce ați scris în articol este tristul adevăr din păcate pentru sibienii pasionați de pedalatul pe două roți.
Raspunde

Gigi

Acum 2 săptămâni

Sefa de la urbanism si sefii de la directia tehnica se vede ca si-au facut practica la fabrica de facut mingi a lui Ceausescu. Cand vor ajunge la pensie acesti functionari vor vedea ce le vor tremura rotile mergatoarelor pe asfaltul pistelor de biciclete.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 săptămâni

la Directia Tehnica in primaria Sibiu exista si director si sef directie tehnica...ambii incompetenti si ignoranti de calibru!!!
Raspunde

Biciuclist

Acum 2 săptămâni

Mi-a crescut inima citind articolul asta. Lucrarile sunt jalnice si singurul mod in care puteau risipi banii mai gretos era daca ii aruncau direct la groapa de gunoi. Si aici sigur nu mai poate fi folosita nici o scuza cum ca nu aveau de unde stii cum se face o pista corespunzatoare din moment ce atat olandezii cat si danezii au facut ghiduri si manuale de zeci de pagini in care explica tot ce au invatat in ultimii 30 de ani despre piste si mobilitate urbana. Ramane doar o varianta: NU se vrea sa se faca lucru ca la carte ci doar semnarea unor contracte cu firme prietenoase si bifarea unor hartii. La urma urmei baietii destepti castiga iar cei care trebuiau sa beneficieze de lucrari isi injura decizia de a se da cu bicicleta prin oras.
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 2 săptămâni

Sibienii super gospodari, avuți și europeni alegem până la moarte săsălăi troglodiți și pupăm moaștele președintelui nost!
Raspunde

Octavian

Acum 2 săptămâni

Mda,tristul adevăr dar ce putem face??Câinii latră ursul î si vede de treaba lui.Când v am invitat prin cartierul Ștrand nu ma ți crezut...dacă am făcut astă vară o cerere la Primărie cu niște doleanțe n am primit nici măcar acum un răspuns cu toate că un consilier locuiește chiar pe strada noastră....!! Nici lucrările de asfaltare a drumului și trotuarelor nu sunt executate corespunzător, apoi cei care s au ocupat de iluminatul public firma ,,Electro con",niște lucrări sub orice critică,jumătate din Str.Ștrandului spre fostul ACR nici nu ard becurile,stîlpi jumătate strâmbi cei de pe alei nefixați mișcă ,cei vechi strică aspectul zonei etc.etc.....
Raspunde

Andrei

Acum 2 săptămâni

Felicitari Traian ptr articol, foarte bine ai punctat, asa poate gestiona, cel putin in acest domeniu, administratia noastra, lucrarile de infrastructura din oras. Nu trebuie sa fi specialist sa observi toate aceste probleme....am vazut cat de prost s-a lucrat, din pacate personalul din cadrul serviciului tehnic al Primariei e atat de depasit incat nu va puteti da seama....ar fi putut sa-si angajeze ( sa faca un contract ),cu o firma de specialitate in domeniu..... macar la receptia lucrarilor...... Pacat ca se primesc bani multi pe calitate proasta.
Raspunde

JFK

Acum 2 săptămâni

Bai Xulescu ma mir ca te incalti singur dimineata,la cat de aiurea gandesti!
Raspunde

Doru

Acum 2 săptămâni

urmeaza probabil urmatoarea bataie de joc a banului public - pista peste campsor dintre turnisor si strand asfaltata tot cu lopata - executant Comtram ...
Raspunde

Aliona Tiribombă

Acum 1 săptămână

Mai gandeste-te, desteptule cu Europa ta.... dac anu se duceau romanii sa fie sclavi, ca si alte popoare, gen polonezi, unguri, bulgari, estici in general, Europa aia la care te inchini tu era falimentara pana acum. Lucreaza romanii in cele mai proaste conditii si isi vand viata pe nimic sa le intretina la aia societatile.... instalatori, zidari, ingineri, doctori, mecanici si asa mai departe. Daca aia ar fi fost pusi la munca in tarile lor.... asa cum chinezii sunt pusi in China, nu eram ultimii ratati ai Europei, sclavi la niste saraci din vest, la care daca umbla Putin la robinete, le tremura chilotii... dar au gura mare. Atata atitudine de sclav cat poti sa ai... deja e gretos. Mai uitati-va in jur... ca Europa aia la care va inchinati voi, devine Arabia si Africa, pe zi ce trece.
Raspunde

Unu

Acum 6 zile

Alooo!!! Ai citit articolul sau ai introdus un comentariu pentru alt articol.
Raspunde

RaN

Acum 1 săptămână

BRAVO!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus