Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Noua galerie de artă din Piața Mică va fi construită de patru arhitecți ieșeni. „Art Point of view” este proiectul ales căștigător

Noua galerie de artă din Piața Mică va fi construită de patru arhitecți ieșeni. „Art Point of view” este proiectul ales căștigător

Cobuz Georgiana, Radu Gabriel-Alin,  Schwab Diana-Ana-Maria, Spînu Anca-Elena sunt cei patru arhitecți din Iași care au câștigat concursul internațional de idei pentru realizarea viitoarei galerii care urmează să fie deschisă în Piața Mică din Sibiu începând cu anul 2022. Proiectul câștigător se numește „Art Point of view”, iar realizatorii vor fi premiați cu 2000 de lei și o excursie la Sibiu.

Concursul de idei al Galeriei Art Point a adunat 25 de proiecte a 40 de participanți din care 13 arhitecți, 14 studenți arhitecți și 5 designeri.  Cei mai mulți participanți au fost din București Iași și Sibiu, înscriindu-se în concurs persoane din toată țara dar și din Republica Moldova, Chicago, Londra și Valencia.

„Funcțiunea principală a mini-galeriei de artă propuse de cei patru arhitecți rămâne expunerea, în interior, a lucrărilor de artă dar imaginea artistică a construcției nu se oprește aici. În exterior, peretele expus către circulația care asigură legătura dintre Piața Mică și Piața Mare, reconstituie în imagini secvențiale actul artistic al vieții cotidiene din centrul Sibiului. Tratarea acestuia prin suprafețe care reflectă imaginea orașului, transformă procesul static de percepere a unui tablou, într-unul dinamic, trecând, observând și participând, oferind un nou (art) point of view. Pentru momente ce presupun tihnă, pentru zile de ateliere, discuții sau interviuri, departe de zgomotul pieței, capacul cutiei se închide și funcționează asemenea unui refugiu cultural urban. Iar la finalul zilei, pereții galeriei se închid astfel încât să ofere siguranță lucrărilor expuse”, transmit reprezentanții Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu într-un comunicat de presă.

Premii speciale

Cele două premii speciale, de 500 de lei fiecare, au fost acordate arhitectului Gandore Cosmin din Ploiești și studentului arhitect Bogdan Copețchi din București. Punctajul a fost realizat după următoarele criterii: originalitatea proiectului; criteriul estetic; criteriul funcționalității (dacă propunerea își îndeplinește funcția de galerie de artă); integrarea în spațiu, legătura cu fondul construit și relația cu culoarele de circulație; aplicabilitate, fezabilitate și fiabilitate.

Autor: arh. Gandore Cosmin – Ploiești:

Autor: stud.arh. Bogdan Copețchi – din București:

Juriul a fost format din: Michael Engel – arhitect, expert internațional pentru dezvoltare urbană, Mihai Zgondoiu – artist & curator independent, fondatorul galeriei Atelier 030202, Ștefan Radu Crețu – artist vizual, Mihai Balaban, CEO Unimat, Tudor Șt. Popa – c.arhitect, președinte AIOS.

Concursul face parte din proiectul Orașul Artiștilor aflat la a 5-a ediție, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Adin Topor

Acum 1 an

Au scos masinile din Piata Mica si acum o uratesc cu chestia asta? Lasati piata asa cum e, nu va mai scremeti cu proiecte fanteziste, ca nu are nevoie. Mutati „galeria de arta” in pasajul de la Bulevard, daca tot se duce turistul sa se holbeze la ecranele LED.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus