Noile măsuri impuse în lupta împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus se raportează și la angajații nevaccinați din domeniile HoReCa. Necesitatea ca toată lumea să prezinte certificatul verde îi pune pe aceștia în postura de a alege - fie se vaccinează și ei, fie se testează odată la câteva zile.
O parte din proprietarii de localuri din Sibiu spun că se bucură de faptul că toți angajații lor sau o mare majoritate dintre ei sunt deja vaccinați, iar cei care au rămas se vor vaccina în curând. Este cazul celor de la Grinda. Restaurantul din centrul vechi al orașului are toți angajații vaccinați.
„Pe noi măsurile ne-au prins cu toți angajații vaccinați. Nu e o regulă, dar dacă vom face angajări de asemenea ar fi de preferat ca viitorii colegi să fie vaccinați, în această perioadă mai ales. În ceea ce privește clienții, noi cerem tuturor certificatul verde. Mulți nu vor să îl arate, fie că nu îl au ori pur și simplu nu doresc să îl prezinte, nu am întrebat. În orice caz, clienții sunt mult mai puțini, iar angajările în domeniul HORECA în acest moment sunt pe un trend scăzut”, spune Sergiu Negru, proprietarul afacerii.
O situație asemănătoare este și la restaurantele Benjamin și Jacob. Aici cea mai mare parte a angajaților sunt vaccinați, au rămas doar câteva persoane care nu s-au imunizat până în prezent.
„99% din angajații noștri sunt vaccinați în acest moment. Stăm foarte bine pe partea de vaccinare. Au mai rămas trei persoane care nu sunt vaccinate, două urmează să se imunizeze, iar un angajat are adeverință de la medicul de familie că nu se poate vaccina, din motive de sănătate. Acest angajat se testează odată pe săptămână, pentru că programul său nu cere să se testeze mai des decât atât. Desigur, toți angajații se protejează cu măști și echipamentul necesar”, explică reprezentanta celor două locații, Cornelia Pascale.
Se testează pe banii lor
Pe de altă parte, la restaurantele Tango și Pizza by Tango, nu sunt toți angajații imunizați. Din acest motiv, cei care nu sunt vaccinați sunt nevoiți să se testeze.
„Deocamdată, la noi cei nevaccinați vin la muncă cu teste făcute pe cheltuiala lor”, spune Olivia Lazăr, proprietara celor două afaceri.
Un răspuns asemănător a oferit recent și reprezentantul localului Lili’s, din Piața Mică, unde doar jumătate din personal s-a vaccinat până în prezent.
„Noi avem jumătate din personal vaccinat. Încercăm să găsim soluții ca să îi convingem pe toți să se vaccineze. Ca locație, ne-ar fi imposibil din punct de vedere financiar să facem teste angajaților în fiecare zi. Ne vom gândi cum vom gestiona lucrurile, avem în vedere să le dăm un răgaz de câteva zile în care vor fi plătiți, să cântărească bine problema și să hotărască ei, pentru că noi nu vrem să îi condiționăm cu nimic”, a explicat Alin, săptămâna trecută, pentru Turnul Sfatului.
Reporterul TS a stat de vorbă cu unul din angajații nevaccinați de la un local sibian, despre împrejurările în care a ajuns ca în valul patru al pandemiei să nu fie imunizat. Acesta spune că se testează în mod constant și că încă nu are un răspuns clar de la medic în ceea ce privește vaccinul și efectul pe care o să-l aibă asupra sănătății sale.
„Noi am fost închiși astă iarnă când era Covidul în toi și în primăvară, când ne-a venit rândul la vaccinare nu mai era Covid. S-a dat liber la terase, localuri, peste tot. Amintiți-vă că astă vară Covidul dispăruse, toți mergeau la mare, la ștrand, se îmbulzea lumea peste tot. Am zis că e gata și n-are rost să mă mai vaccinez. Cum au trecut concediile, s-a întors si Covidul. Din toamnă au început să apară cazuri iar. Unde lucrez eu cam toată lumea e vaccinată și deja începeau oamenii să mă întrebe eu ce am de gând. Am vrut să fac, la fel cum au făcut toți colegii mei, cu Johnson, că e doză unică și scap repede, dar mi-a fost frică și am întrebat la doctorul de familie dacă e sigur și m-a pus să-mi fac analizele. Până au venit rezultatele deja e plin de cazuri peste tot și tot nu mi-a spus că e sigur sută la sută. În ultimele săptămâni am făcut zeci de teste rapide, îmi e frică și mie, vă dați seama”, a povestit, fără să dorească să-i fie făcut public numele, un angajat al unui local din centrul Sibiului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cazuri coronavirus , COVID-19 , vaccin , coronavirus , Coronavirus România , horeca , stiri sibiu
Vizualizari: 1906
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
R
Acum 11 ore
Emil
Acum 12 ore
Newman
Acum 12 ore
Newman
Acum 12 ore
C