Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Doar 5% dintre părinții elevilor sibieni sunt de acord cu vaccinarea. Campaniile de informare au fost amânate

Doar 5% dintre părinții elevilor sibieni sunt de acord cu vaccinarea. Campaniile de informare au fost amânate

Din 12.296 formulare completate de părinții elevilor sibieni cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani prin care aceștia și-au exprimat intenția de a vaccina minorii împotriva virusului SARS CoV-2, doar puțin peste 5% au răspuns cu da. Peste 80% dintre părinți refuză vaccinarea copiilor. Informațiile au fost oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean după centralizarea chestionarelor completate de părinți.

Potrivit medicului DSP Simona Berariu, principalul motiv pentru procentul mic de răspunsuri favorabile îl constituie descalificarea, culpabilizarea și defăimarea continuă a corpului medical în ansamblu, de ani buni de zile, în societatea românească.

 Potrivit cifrelor adunate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu procentul părinților care sunt de acord ca elevii de peste 12 ani să fie vaccinați este unul extrem de mic. Astfel, din 12 296 de chestionare completate, au fost 631 de părinți care și-au exprimat dorința de vaccinare a copiilor împotriva SARS CoV-2. 9.853 de părinți au spus că nu-și vor vaccina copiii, iar 1.812 s-au declarat nehotărâți. Reprezentanții ISJ spun că așteaptă precizările și deciziile forumurilor competente în urma acestor date.

„S-au distribuit în unitățile școlare din județul Sibiu chestionare cu întrebări legate de intenția de vaccinare. Datele au fost colectate și prelucrate pe întregul județ conform solicitării de la minister. În aceste condiții nu putem scoate răspunsurile părinților elevilor din municipiul Sibiu. Centralizarea și prelucrarea datelor s-a efectuat pe județ.  S-au primit răspunsuri de la 12.296 formulare cu intenția de vaccinare. Se poate observa că numărul persoanelor care doresc vaccinarea este de doar 5,13%.  Atrage atenția, de asemenea, numărul de nehotărâți de 14,73%, și numărul mare de persoane care nu doresc vaccinarea copiilor de 80,13%.  Având în vedere că azi (n.r. joi, 7 octombrie) s-au centralizat răspunsurile la chestionarele aplicate la nivelul întregii țări, așteptăm precizări și decizii ale forurilor competente și de drept pentru continuarea acțiunilor legate de vaccinarea copiilor”, transmite prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al IȘJ Sibiu.

Campaniile DSP de informare amânate din cauza valului IV

 Reporterul Turnul Sfatului a cerut opinia unui specialist DSP cu privire la datele colectate de IȘJ referitoare la vaccinarea împotriva SARS CoV-2. Medicul Simona Berariu este de părere că defăimarea continuă a corpului medical din ultimii ani, dar și vedetele sau influencerii care pledează împotriva vaccinării au un aport important în reticența părinților de a-și vaccina copiii.

„Reticența este cauzată de descalificarea, culpabilizarea și defăimarea continuă a corpului medical în ansamblu, de ani buni de zile, în societatea românească. Un rol esențial în acest proces îl au liderii informali așa numiții influenceri, vedete sau personaje extrem de vocale, de o moralitate obscură și fără nicio urmă de pregătire medicală, ce s-au erijat în formator de opinie pe mediile sociale”, spune Dr. Simona Berariu.

În ceea ce privește campaniile de informare a părinților cu privire la vaccinarea împotriva SARS CoV-2 medicul explică faptul că a fost prezentat reprezentanților Instituției Prefectului Județului Sibiu un program de informare, în colaborare cu UNICEF, dar din cauza numărului mare de îmbolnăviri în rândul elevilor și al cadrelor didactice acest program a fost amânat.

„La începutul lunii septembrie DSP a prezentat instituției prefectului o schiță a unui program de informare privind importanța și necesitatea vaccinării la copii și am achiziționat și o serie de materiale informative - broșuri (cu colaborarea UNICEF). Proiectul a fost adus la cunoștință a unităților de învățământ prin intermediul ISJ Sibiu care a și desemnat pentru fiecare dintre acestea persoanele responsabile de relația cu instituția noastră. Din păcate evoluția situației epidemiologice prin creșterea incidenței generale cu procente importante în rândul copiilor și cadrelor didactice a împiedicat punerea în aplicare a proiectului. Este vorba, însă doar de o amânare urmând ca după trecerea valului și scăderea incidențelor să ne reluăm ideea și să putem implementa acest proiect”, mai spune Simona Berariu.

Potrivit raportului trimis zilnic de IȘJ, de la debutul semestrului I al anului școlar 2021 - 2022, un număr de 151 cadre didactice și 364 preșcolari și elevi au fost testați pozitiv la virusul SARS-CoV-2.

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Elzorab

Acum 2 ani

Au ceva părinții cu cadrele medicale cu siguranță. Nu are legătură cu miocardita, pericardita si alte efecte secundare generate de aceste seruri miraculoase, cu apelurile repetate ale oamenilor de știință (adevarati) de-a nu vaccina copii, cu decizia unor state occidentale de-a nu vaccina copiii. Ca sa nu mai spun nimic de statistici. Si totuși cine este experta de la DSP? Avem experti si la DSP? Inainte de pandemie cu ce ae ocupau acesti experti? Si acum, defapt cu ce se ocupă?
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

și cum prezintă "oamenii de știință adevărați" mecanismul prin care faci pericardită de la un vaccin? Ia dă un citat, că eu n-am găsit așa gogomănie. da bartholinita nu poți face? că mie de aia mi-ar fi frică
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Eu sunt unul din ăia care am zis că nu vaccinez copila de 17 ani.... De ce? Pentru ca nu există PE TOT GLOBUL un copil de 17 ani, sănătos care să fie afectat de covid... Dacă vreun copil sănătos anterior pățește ceva, ar apărea în toată media mai ceva ca reclama la guma TURBO......Din fericire acest copil nu există.... .. În schimb bunicilor fetei o să le fac câte doze vor ăștia.... La fiecare 6 luni...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Minime

Acum 2 ani

Toate vaccinurile au ( posibile ) efecte adverse, inclusiv ff multe din cele pe care parintii le-au dat deja copiilor ( Vaccinul pneumococic, vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis si acelular-poliomielitic de exemplu ). Nu mai denaturati fapte ca sa se potriveasca cu teoriile voaste. Va alegeti oamenii de știință "adevarati" ca si garant stiintific in functie de cum aveti chef. Daca un medic zice azi sa nu te vaccinezi, il folositi ca si argument. Daca maine zice ca a gresit si trebuie sa te vaccinezi, nu ii urmati sfatul ( cu toate ca l-ati urmat inainte ). Ipocriti nihilisti.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

de mai mult de o săptămână tot băgați maneaua asta cu efectele adverse, nu v-ați prins că nu ține? ia, bag-o pe-aia cu 5G-ul :)
Raspunde

Daniel

Acum 2 ani

Rezultatele sondajului sunt deformate, atat timp cat variantele de raspuns din chestionar au fost Da, Nu, Nu stiu, la afirmatia "Doresc administrarea vaccinului antiCovid". Cei care si-au vaccinat deja copiii si care au primit si ei chestionarul pentru completare, probabil in proportie mare , dar nu in totalitate, nu au mai completat chestionarul fiindca nu regaseau si varianta de raspuns: Copilul deja s-a vaccinat (cei care au raspuns totusi probabil si-au exprimat intentia de vaccinare, desi deja copii erau vaccinati :) ). In concluzie, sondajul se raporteaza probabil la procentul de parinti din totalul respondentilor, care inca nu si-au vaccinat copii si trebuie interpretat ca atare. Buna initiativa cu acest sondaj, insa incomplet si din cauza acestui fapt, deformeaza semnificativ posibilele interpretari.
Raspunde

JFK

Acum 2 ani

Ce ma distreaza comentariile unora,care dadeau goala foaia de control la chimie si biologie,iar acum ne dau "sfaturi intelepte" despre vaccinuri!!!
Raspunde

Stefi

Acum 2 ani

De ce nu postati toate comentariile?? Va e frică ca se trezesc românii?? Nu am scris nimic jignitor, de ce l-ati ascuns???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus