Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Maria Moga, doamna care a adus librăria Humanitas în Sibiu

Maria Moga, doamna care a adus librăria Humanitas în Sibiu

Librăria Humanitas sărbătorește în 11 octombrie, 28 de ani de când a fost deschisă în Sibiu și 30 de ani de existență. Cu această ocazie, pe pagina de facebook a librăriei Humanitas Constantin Noica Sibiu a fost postat un mesaj de multumire pentru Maria Moga, unul dintre cei mai apreciați librari ai orașului și, după cum povestesc cei de la Humanitas, omul datorită cătuia librăria a ajuns la Sibiu.

Maria Moga este cea care în urmă 28 de ani a sunat la cei de la Humanitas și le-a cerut să deschidă o librărie la Sibiu. A fost ascultată, iar cei de la Humanitas spun că această doamnă a devenit un „concept” al Sibiului. Acum are câțiva ani de când a ieșit la pensie, dar vizitează librăria ori de căte ori are ocazia.

Mai jos, puteți citi, în întregime, mesajul postat pe pagina de facebook.

„În urmă cu 28 de ani, am primit un telefon de la Sibiu. Vocea era a unei doamne. S-a prezentat: Maria Moga. Mi-a cerut – de fapt m-a somat! – să deschid o librărie la Sibiu. Era dispusă, mi-a zis, la nevoie, să doarmă printre cărți. Nu mai întâlnisem un asemenea tip de persuasiune. Vorbirea, legănat-ardelenească, contrasta cu tonul unui fanatic care se ținea în frâu. „Ascultați la mine, numai cartea ne poate salva!” Librăria pe care am deschis-o atunci n-avea mai mult de douăzeci de metri pătrați.

În scurtă vreme, doamna Maria Moga a devenit un „concept” al Sibiului. Putea să prezinte oricui îi călca pragul oricare dintre volumele aflate pe rafturi. Și nimeni, odată ce intra, nu pleca fără o carte sub braț. Într-o zi, venind în Sibiu, mi-a spus că dimineața, când intră în librărie, prima ei pornire era să-și umple brațele cu cărți, să iasă în Strada Mare și să le spună tinerilor care treceau: „Luați, dragii mei. Luați și citiți!”. Am râs și i-am spus că, după câteva săptămâni, n-ar mai avea nimic de oferit, pentru că editura ar dat faliment.

Atunci a inventat ceva care a dat fiori contabilității de la București: „Punguța cu doi bani”. Avea lângă casa de marcat un bol în care cine dorea putea să lase un ban. Când un elev sau un student se scotocea îndelung prin buzunare, doamna Moga îl întreba: „Cât îți lipsește, băiatule?”. Complinea ea din banii aflați în bol. „Cum adică – i-a răspuns contabilei care a sunat-o ca să-i explice de ce «punguța» nu e îngăduită – „doar nu o să mă bănuie careva că iau banii din bol!” (Gabriel Liiceanu - 2019)

Mulțumim, doamna Moga! ❤️

Sursa foto: Facebook Librăria Humanitas Constantin Nouca Sibiu 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

KRAMNIK

Acum 2 ani

D na Moga- bună cuviință , bună creștere, cumințenie și empatie. Calități tot mai rare prin urbea noastră .
Raspunde

Rosu

Acum 2 ani

De asemenea si genul diferit de comentarii la articol. Nu ma mira, fiind vorba despre citit.
Raspunde

ID

Acum 2 ani

Genul de articol care imi da o stare de spirit pozitiva si imi alimenteaza increderea ca specia umana nu este pe cale de autodistrugere completa ! La Multi Ani, Humanitas Sibiu ! Multumim, doamna Moga !

Raspunde

Dan - cititor sibian

Acum 2 ani

Doamna Moga... o doamna de inalta noblete, bunatate si caldura, educata si cu o nesfarsita resursa de iubire si generozitate, un ghid care a oferit cu finete si blandete, o cale spre cartea potrivita, o cale spre deschidere si cunoastere. O persoana cu alese calitati, care nu urmarea sa iti vanda o carte, ci incerca sa te inteleaga si te ajuta sa alegi o carte pentru tine. OMUL SFINTESTE LOCUL! Multumesc doamna Moga! Multumesc pentru cartile oferite, multumesc pentru exemplul personal, de altruism si modestie, cu adanca dedicare pentru dobandirea unei mai bune intelegeri a lumii in care traim, a valorilor pe care ne putem bizui. Sunt onorat ca am avut sansa sa va cunosc!

Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Felicitari, dnei Oara!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus