Marţi,
05.07.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Gen. lt. Tomiță-Cătălin Tomescu, șeful Comandamentului NATO: Sibiul nu va deveni o țintă, din contră, acest comandament aduce un plus semnificativ de siguranță

Gen. lt. Tomiță-Cătălin Tomescu, șeful Comandamentului NATO: Sibiul nu va deveni o țintă, din contră, acest comandament aduce un plus semnificativ de siguranță

Încă de la anunțul președintelui Klaus Iohannis de acum câțiva ani, care spunea că Sibiul va deveni centru NATO, sibienii s-au arătat mirați. Pentru că nimeni nu prea înțelege exact ce presupune un astfel de centru NATO. Vom deveni o țintă pentru rachetele rusești? Va exploda piața chiriilor pentru că vor veni specialiști europeni cu salarii din vest? Pe de altă parte, au apărut investiții mari și s-au deschis șantiere de mare amploare în oraș, cel de pe Calea Dumbrăvii fiind vizibil din multe părți ale orașului. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu general-locotenent Tomiță-Cătălin Tomescu, comandantul Comandamentului NATO de la Sibiu, pentru a lămuri toate aceste aspecte.

 

Sibienilor nu cred că le este foarte clar ce activitate concretă are Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu? Cam câți oameni și din câte țări vor lucra aici și ce presupune, în mare, munca lor?

Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE) este o structură de comandă și control pe domeniul terestru, parte integrantă a Structurii de Forțe a NATO, având principala misiune apărarea și descurajarea oricăror amenințări la adresa Alianței în regiune. Vorbim așadar despre descurajarea oricăror intenții cu potențial agresiv la adresa NATO și, implicit, a României ca membru NATO, în regiune, în contextul apărării colective.

Constituirea acestui comandament pe teritoriul României urmărește, de asemenea, realizarea coerenței operaționale între planurile de apărare naționale și cele aliate, precum și o mai bună integrare operațională cu forțele aliate în sprijinul arhitecturii de securitate pe flancul estic al NATO. Acest lucru înseamnă că la incheierea procesului de operaționalizare, în anul 2024, HQ MNC-SE trebuie să aibă capacitatea de a planifica, coordona și conduce, atât pe timp de pace cât și în situații de criză sau conflict, forțele naționale, aliate și/sau partenere din subordine.

Eforturile noastre actuale sunt orientate constant către îndeplinirea acestui deziderat. Parcurgem un drum cu multe provocări, însă suntem pe drumul cel bun - HQ MNC-SE a atins, în iunie 2021, capacitatea operațională inițială, etapa obligatorie în devenirea noastră ca membru credibil al structurii de forțe a NATO (NATO Force Structure).

Până în anul 2024, efectivul acestui comandament este planificat să atingă câteva sute de oameni, din care aproximativ 20% sunt așteptați de la state membre NATO. În prezent sunt 11 state care contribuie cu personal, urmează ca și alte state să participe pe viitor cu personal în comandamentul nostru. Bineînțeles, dinamica încadrării cu personal va depinde și de misiunile pe care acest comandament le va avea de indeplinit.

 

Referitor la partea a doua, cât de îndreptățite sunt reacțiile sibienilor care se tem că vom deveni o ținta?

Nu este cazul. Aș spune că, din contra, acest comandament aduce un plus semnificativ de siguranță. Poziționarea acestuia pe teritoriul României reprezintă o garanție de securitate în sine și este un mesaj puternic privind coeziunea și solidaritatea dintre aliați, contribuind la consolidarea flancului estic de apărare al NATO.

Temerile pe care le invocați, dacă există, sunt omenești și sunt determinate adesea de diversitatea problematicilor care înconjoară și modelează climatul de securitate complex din această parte a Europei, în special evoluțiile din Peninsula Crimeea. Crearea acestui corp multinațional NATO pe teritoriul național a reliefat atât importanța strategică a Regiunii Mării Negre pentru securitatea spatiului euro-atlantic, cât și necesitatea creșterii prezenței aliate înaintate în regiune.

HQ MNC-SE este cel de-al 10-lea comandament de corp din structură de forțe a NATO creat pentru a consolida apărarea colectivă a statelor membre ale Alianței, mă refer aici la Polonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Grecia și Turcia. Iar prezența aliată în România este consistentă. S-au constituit deja patru structuri NATO, din care trei complet operaționale - ma refer aici la Unitatea NATO de lntegrare a Fortelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est în București, precum și Brigada Multinațională Sud-Est, în Craiova.

Ca și celelalte corpuri NATO constituite în statele pe care le-am menționat anterior, suntem un pol de securitate și stabilitate în regiune prin creșterea capacității defensive și abilității de a răspunde eficient la amenințări.

Mai mult decât atât. Vorbim de un comandament militar de nivel corp de armată din structura de forte a NATO - cea mai puternică alianță militară din lume - având responsabilitatea apărării colective în România și în regiune.

Bineînteles, dezvoltarea HQ MNC-SE în vederea atingerii maturității depline în anul 2024, pentru a deveni o capacitate defensiva eficienta, presupune parcurgerea unui amplu program de operaționalizare potrivit cerințelor NATO, al cărui succes depinde în mare măsura de implicarea autorităților centrale, dar și a autorităților din garnizoana Sibiu și, nu în ultimul rând, de sprijinul locuitorilor acestui oraș.

 

La ora realizarii acestui interviu vedem numeroase lucrări de amploare în Sibiu, de pe strada Avrig până pe Calea Dumbravii, și multe alte investiții sunt în pregătire. Putem spune că noul comandament schimbă fața Sibiului?

Se poate spune că da, prin faptul că aducem o tentă specială, NATO. Însă trebuie să remarcăm faptul că proiectul acestui nou comandament a fost gândit pentru a se încadra perfect în peisajul arhitectural al acestui oraș cosmopolit, cu o dinamică proprie de dezvoltare. Sediul permanent al HQ MNC-SE, ma refer la cel aflat în construcție din Calea Dumbravii, se încadrează în planul urbanistic al Sibiului, dar va aduce acel ”flavour” specific comandamentelor NATO moderne. Investițiile sunt semnificative și rezultatul va trebui să fie pe măsură. Suntem convinși că noul sediu va fi pe placul locuitorilor din Sibiu și că va deveni un reper important al orașului.

În ceea ce privește sediul care ne găzduiește temporar, Centrul de Perfecționare pentru Artilerie Terestră și Antiaeriană ”Ioan Vodă” din Strada Avrig, și acesta a beneficiat de anumite investiții pentru renovare și restaurare, lucrări binevenite pentru o instituție militară cu vechime și tradiție în Sibiu. Ca o concluzie, constituirea noii structuri multinaționale în orașul dumneavoastra vine nu numai cu investiții mari, mult mai importante față de altele din Sibiu și, automat, cu crearea de locuri de muncă, dar și cu o contribuție mult așteptată la îmbunătățirea aspectului și bunăstării orașului.

 

În câți ani estimați că se vor încheia aceste investiții majore și cand ar deveni comandamentul complet funcțional?

Așa cum am spus mai devreme, am atins capacitatea operațională inițială, ceea ce înseamnă că acest comandament este deja funcțional și își poate indeplini misiunile conform cerințelor Alianței. Nivelul final de operaționalizare va fi atins în anul 2024 și va avea loc indiferent de sediul unde ne vom desfășura activitatea. Se așteaptă ca o parte a comandamentului nostru să se mute anul viitor în noua locație însă lucrările în infrastructură sunt planificate să se finalizeze în anul 2024.

În afara investițiilor în clădiri și birouri, angajații NATO din Sibiu presupun că au un nivel de trai ridicat, anumite pretenții de ordin social, de petrecere a timpului liber etc. Putem spune că un efect va fi creșterea nivelului de trai in Sibiu?

Aici sunt necesare cateva clarificări. Dacă vorbim de salarizarea personalului român din HQ MNC-SE, acesta se face conform legislației aplicabile în Armata României, neexistand diferențe notabile față de militarii altor structuri. Cat privește condițiile de salarizare ale militarilor altor state membre NATO care își desfășoara activitatea în acest comandament, acestea sunt în responsabilitatea națiunilor trimițătoare.

Sunt convins ca prezența unui comandament NATO va avea o influență pozitivă asupra nivelului de trai în Sibiu. Gandiți-vă că aceste câteva sute de militari nu sunt turiști într-un city-break în Sibiu. Sunt militari care vin aici pentru circa trei, patru ani, în marea lor majoritate împreună cu familiile, își înscriu copiii în sistemul local de învățământ, la școli și grădinițe, la medicii de familie, la clinici medicale. Vorbim de oameni care consumă bunuri și servicii asemenea locuitorilor din Sibiu, organizează evenimente, aleg să viziteze și să își petreacă concediile în diferite destinații turistice, au invitați... o sursă de venit pentru hoteluri și pensiuni. Deci vorbim de o resursă semnificativă adăugată la bugetul local. Privind retrospectiv, peste tot în țările aliate unde s-au înființat comandamente NATO, infrastructura care se creează în jurul bazelor militare a generat un trend economic ascendent în comunitățile respective.

Într-un cuvânt, conviețuim și ne integrăm în comunitate. Iar Sibiul este o gazdă foarte bună și doresc să le mulțumesc, pe aceasta cale, autorităților și locuitorilor orașului.

 

Multi sibieni spun că vom vedea și o creștere a chiriilor, să fie adevărat sau cazarea este asigurată?

Piata imobiliară din Sibiu are, ca și în alte mari orașe, o dinamică proprie determinată de echilibrul cerere-ofertă și de tendințele existente în piață. Sibiul, după cum am observat, este un oraș în care se construiește mult, este un hub economic în plină dezvoltare care atrage forță de muncă din regiune. Nu cred că prezenta NATO în Sibiu va conduce la o creștere a chiriilor, iar dacă va fi așa este greșit, deoarece pentru personalul român salarizarea nu este mare raportată la costurile vieții din marile orașe. MNC-SE nu deține spații pentru cazarea personalului, în consecință închirierea sau achiziția unei locuințe depinde de necesitățile familiale și posibilitățile fiecăruia.

Este adevarat ca în relație contractuală cu noul Comandament, ma refer aici în special la servicii, pot intra doar firme acreditate NATO, așa cum se vorbește în oraș?

În acest caz nu este vorba de firme acreditate NATO. Romania și-a asumat statutul de națiune cadru pentru constituirea HQ MNC-SE, deci cerințele pentru încheierea contractelor de servicii sunt cele stipulate în legislația națională. Cerintele MNC-SE la încheierea contractelor cu diverse firme, de exemplu, de construcții, sunt aceleași ca și pentru orice altă unitate militară din România, iar în unele situații, care țin de exemplu de securizarea obiectivelor militare, firma cu care se încheie contractul trebuie să fie acreditată tot potrivit legislației naționale.

 

Există un anumit protocol pe care l-ați recomanda populației în relația cu angajații NATO? Ca să fiu mai clar, văd tot mai des uniforme militare în Piața Mare, pot fi ei abordați firesc pe strada, se poate sta de vorbă lejer?

Sibiul, așa cum știti, este garnizoana multor unități militare, prin urmare nu orice militar pe care îi întâlniți este obligatoriu membru al HQ MNC-SE. Sunt sigur că militarii noștri, români sau străini vor fi deschiși la conversație. În primul rând, fiind nou veniți în garnizoana Sibiu, membrii HQ MNC-SE sunt dornici să se familiarizeze cu oamenii de aici, cu mediul, iar un sfat, o recomandare sunt întotdeauna binevenite.

 

Ca să tragem o concluzie, putem spune că prezența la Sibiu a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO va aduce, în special, efecte benefice orașului și populației, de la creșterea nivelului de trai la investiții, inclusiv de imagine?

Putem afirma acest lucru cu certitudine. Sibiul este un oraș bine cunoscut pe harta europeană și nu numai. Prezența Comandamentului Corpului Mulținațional Sud-Est aici pune Sibiul și pe harta NATO, ceea ce va aduce, cu siguranță, un plus de notorietate și de vizibilitate internațională binemeritată a orașului în care ne desfășurăm activitatea. Și nu în ultimul rând un plus de siguranță, așa cum am menționat mai devreme.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 11934

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

25 comentarii

Marius

Acum 8 luni

A fost o decizie peste capetele noastre ale sibienilor si care va influenta semnificativ acest oras, viitorul va demonstra dacain bine sau rau. Eu personal mi-as fi dorit , asa cum industria a fost "" exilata "" pe platforme inafara orasului si armatei ar fi trebuit sa-i fie aplicata aceasta strategie. Scopul interviului probabil este de a mai linistii intrebarile multor sibieni dar in momentul de fata cred ca suntem mai vulnerabili in fata propiilor semeni care au fost alesi democratic.
Raspunde

@@@

Acum 8 luni

Va aduce siguranta si o crestere cumplita a preturilor!
Raspunde

Sarlatani

Acum 8 luni

"acreditate NATO" e un eufemism al unor "lobbysti" sau "intermendiari"
Raspunde

1

Acum 8 luni

Imperiul austro ungar, unde sibiul era a 2 a garnizoana ca importanta si marime, avea totul in afara cetatii! Aia erau barbati adevarati, nu le era frica sa stea in garnizoana in afara zidurilor cetatii! Voi, marele NATO, v-ati aciuat in interiorul zidurilor cetatii, in mijlocul locuitorilor ! Aveti ditamai academia, geodezia, antiaeriana, garnizoana, sediul nato de langa metro (fosta escadrila de elicoptere pe care sb nu a fost in stare sa o pastreze... dar acum din cadrul ei a ajuns unu sef de academie...) si cate si mai cate! Campul spre poplaca e liber, cisnadia la fel, la depozite in zona aia! Se vrea sb militarizat cu cetatenii carne de tun! Dar astea nu aveti tupeu sa le spuneti la idiotii de pe malul imputit al dambovitei, aia de va conduc ! Sau poate tinta e populatia romaniei, care trebuie monitorizata atent din centrul tarii, de la sb ! Tinta suntem noi, cetatenii romaniei, NATO nu mai are cu cine sa se bata, doar cu oamenii simpli care refuza sistemul lor infect globalist! Si cu toate astea, mai punem si un colonel cu pensie speciala, sa conduca spitalul civil din sb! Bah, daca faceati un centru de cercetare la sibiu, nu ne parea rau! dar aduceti toti neica nimeni, fundul clasei, aia de nu au intrat pe nicaieri la scolile civile, ii aduceti la sb! Ultimii la invatatura dar mandri si prosti nevoie mare in uniforma! Marsh de-aci pacalicilor!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 8 luni

'Imperiul austro ungar, unde sibiul era a 2 a garnizoana ca importanta si marime, avea totul in afara cetatii! Aia erau barbati adevarati, nu le era frica sa stea in garnizoana in afara zidurilor cetatii! Ai facut lectiile de istorie la scoala vietii...nu mai zic de limba romana,e cel mai mic lucru rau intre aberatiile care le arunci de pe taste,parol... Cele mai mari minciuni se fac din amestecul de neadevar cu un picutz de adevar...
Raspunde

@cristinel

Acum 8 luni

Mestere, cristinel tata, pune mana pe carte, baiete! garnizoana, cavaleria toate erau in afara cetatii! Smenarii astia comunisti au adus unitatile in oras si nu se mai dau dusi! Campul le pute, le e rece bataia vantului la poponet ! Uita ca armata romana a fost in conditii vitrege in rusia, astia sunt speciali de oras! Ca razboiul acum se face din taste din mijlocul orasului! Bah, in suturi v-as scoate pe toti gradatii olteni si moldoveni cu tot cu unititaile voastre, direct in camp! Pe valea oltului v-as duce, la granita impreiului, sa va caliti cand bate vantul, mama voastra de trantori!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 8 luni

Deci garnizoana din afara zidurilor apara intai campul... In regula,cum spui.Deci se asedia campul ,nu zidul.Coordonarea armatei se facea din scaieti.De acolo a hotarat, de exemplu, comisul Huet (dupa ce putinii soldati sasi ramasi in viata s-au salvat pe scari in cetate) deschiderea si predarea fara lupta a cetatii Sibiului...stii matale cui.. Iar a DOUA GARNIZOANA CA IMPORTANTA SI MAI ALES MARIME? Sibiu,nene,capitala garnizoanelor de atunci!Prefigura inca de pe atunci capitala culturala,capitala gastronomica,capitala presedintelui incapabil,a regilor ciobisti si imparatilor haurari,etc... Uite,iti dau un indiciu.Belgrad.Apoi...Timisoara.
Raspunde

Veorica

Acum 8 luni

la cate table stie pe jeaca mergea un interviu in engleza sau flamanda daca-i prea banal
Raspunde

KRAMNIK

Acum 8 luni

Ce inofensiv suna Flancul Sud-Estic al NATO. Și prin sec III in Imperiul Roman a început să se vorbească de "flancul" estic și cel vestic. O sută de ani mai târziu au apărut doua state , de Est și de Vest. NATO este de ceva timp in moarte clinica . Turcia trage intr-o parte , Franța în altă parte, polonezii și balticii vor război cu Rusia, nemții vor afaceri cu Rușii, americanii sunt foarte ocupați cu dărâmarea statuilor și tipărirea de dolari, iar românașii sunt ca japonezii aia care luptau inca cu americanii la 20 ani de la sfârșitul WW2.
Raspunde

Canaris

Acum 8 luni

Aceste comandament NATO vine cu avantaje economice pentru Sibiu... Dar dpdv al amenințărilor teroriste cred că este un dezastru pentru Sibiu.. Asa cred eu..nu sunt specialist, nici măcar armată nu am făcut..... Dar cum ne putem apara de Ali, un ipotetic dușman care are un rucsac în Piata Mare la un concert.... O să primim condoleanțe pentru familiile îndurerate......
Raspunde

Un sibian

Acum 8 luni

nu pot sa nu observ "elanul" cu care se lucreaza la baza NATO de pe Dumbravii si de asemenea "lipsa de elan" cu care se lucreaza la renovarea sectiei neuro de la fosta maternitate...comparati si trageti concluziile!!! nu mai vorbesc de sumele ENORME investite la sediul NATO de pe Dumbravii...le-ar fi stat bine si in niste containere undeva pe un camp...si de acolo se poate conduce lumea!!! in orice tara CIVILIZATA bazele militare sunt in afara oraselor...orasul e pentru oameni, pentru platitorii de taxe care le platesc si astora salariile!!!
Raspunde

Nu ii vrem si nici zgomotele armelor de la Poplaca

Acum 8 luni

Poligonul de la Poplaca sa se inchida!!!!! Armata trebuie in afara locurilor cu populatie. Apararea nu se face in centrul oraselor ci la intrarea in tara, sau judete.
Raspunde

C.Dan

Acum 8 luni

Cei care au făcut armata, (vav de interviul unui asa zis general-locotenent), stiu ce inseamna asta. O țintă.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 8 luni

Da, vom ajunge aproape la fel de bombardați ca Bruxellesul, din cauza NATO.
Raspunde

Epstein Girls

Acum 8 luni

Serios....de ce ne vindeti gogosi ? Am ajuns sa fim scuturi umane, in eventualitatea unui conflict. Bazele astea nu sunt altceva decat paravan, avamposturi americane si globaliste in general, ca daca izbucneste un conflict, sa fie lovite primele... la scarficitiu. Suntem niste pioni de sacrificiu, iar asta vine sa ne spuna ca trebuie sa ne bucuram... du-te nene cu tromboanele in alte parti. Bazele astea in mijlocul orasului sunt mojicii de ultima speta... ele trebuiau facute in afara orasului, dar voi vreti victime...civile, in caz de conflict. Practic, niste criminali...
Raspunde

Putina Lumina

Acum 8 luni

La ora actuala capacitatea Rusiei de a lovi tinte rapid si eficient este peste capacitatea de aparare a oricarui scut antiracheta. In mai putin de 30 de minute, cu ajutorul rachetelor hipersonice, demosntrate, se poate lovi orice tinta din lume, cu incarcatura nucleara de 2 megatone sau conventional. Atentie... la demonstratii au participat si americani, datorita tratatelor de control al armamentului, deci nu credeti povestile cum ca e fake treaba asta.... astfel ca suntem o tinta care va fi anihilata in aproximativ 10 minute. Cu tot cu pregatiri. Felicitari politicienilor romani ca niciodata n-ati fost in stare sa discutati cu Rusia sau China, in ultima vreme... si iar ati ales prost un aliat in declin si in drum spre haos. Felicitari, Bucuresti... adunatura de pungasi.
Raspunde

Adrian

Acum 8 luni

O tinta ar fi fost Bucurestiul... E prea devreme sa vorbim de atacuri teroriste, atata timp cat este un oras mult prea mic... Iar cresterea de preturi depinde de economia tarii, in niciun caz de soldati... Mai mult ca sigur reprezinta o consecinta a pandemiei
Raspunde

Armata - genocid

Acum 8 luni

Lasa ca am vazut pe pielea noastra ce a facut armata in sibiu, in dec 89. GENOCID! Asa ca daca ne-au transformat in scut uman, n-ar fi prima data!
Raspunde

Nu mai suntem in 89’

Acum 8 luni

Comunismul a apus acum mai bine de 30 de ani... Nu exista vreun motiv plauzibil pentru care ar putea fi atacuri teroriste mai degraba unde se afla puncte de interes in orase mult mai mari cum ar fi capitala
Raspunde

Gigi contra

Acum 8 luni

Tomita, ne adusessi americanii dupa aproape 70 de ani!
Raspunde

Vidu Din Cap

Acum 8 luni

Ce poate sti acest individ despre razboiul nuclear ?.... adica uitati-va si voi la mutra lui. Un neica nimeni ajuns batran intr-o armata de mercenari intr-o tara din est, devenita scut uman !!! Iar el a primit ordinu' "sa linisteasca oile", adica viitoarele victime, care oricum vor pieri in mai putin de o secunda, daca se intampla ceva.... suntem ultimii fraieri. Vine sa ne linisteasca acest individ de ca si cum ar avea vreo competenta, alta decat de a fi o interfata a stapanilor, in limba materna a sclavilor de sacrificiu... adica noi.
Raspunde

Popa

Acum 8 luni

Domn general, faceti parte din numeroasa si glorioasa armata a oltenilor sau a moldovenilor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus