Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Actorul Iustinian Turcu a lansat primul volum de poezie. „Am scris despre iubire în pandemie”

Actorul Iustinian Turcu a lansat primul volum de poezie. „Am scris despre iubire în pandemie”

Iustinian Turcu, un tânăr actor din Sibiu, a lansat săptămâna aceasta primul său volum de poezii numit „Noi ne-am iubit în pandemie”. Povestea din spatele lansării volumului a început în anul 2018, atunci când Iustinian a început să scrie pentru prima dată. Din totalul de 120 de poezii pe care le-a scris, tânărul a ales 47 pe care le-a inclus în volum și prin care a vrut să amintească de un sentiment care a fost greu încercat de pandemie, iubirea.

Iustinian a început să scrie încă din anul 2018, dar debutul pandemiei l-a făcut să se gândească la o selecție de poezii care să ilustreze modul în care iubirea și-a făcut loc printre oameni în toată această perioadă plină de incertitudini.

„Am început să scriu din anul 2018, am scris peste 120 de poezii. Cele care sunt incluse acum în volum sunt scrise în perioada 2020-2021. Selecția a fost făcută în funcție de nivelul lor. Primele poezii au fost mai mult exerciții de scriere”, povestește tânărul actor.

„Mi se părea că în această situație nu vorbește nimeni despre iubire”

Cele 47 de poezii au fost incluse în volumul „Noi ne-am iubit în pandemie”, nume pe care tânărul nu l-a ales întâmplător. Incertitudinea revenirii pe scenă și o poveste de dragoste pe care a trăit-o chiar la debutul pandemiei au fost motivele care au stat la baza deciziei de a alege acest nume pentru prima sa carte.

„La un moment dat, chiar când a debutat pandemia, în 2020, nimeni nu știa  ce se va întâmpla și m-a cuprins o frică îngrozitoare pentru că nu știam ce va fi, nu știam dacă voi mai urca vreodată pe scenă și dacă îmi voi mai putea face meseria și în ce condiții. Am fost cumva influențat de această situație și am trăit chiar la debutul pandemiei o poveste de dragoste, scurtă, dar foarte intensă. Aceste lucruri m-au împins să dau numele Noi ne-am iubit în pandemie volumului de poezii pe care l-am lansat. Mi-a fost totuși frică de faptul că oamenii o să se sature de acest cuvânt: pandemie. Așa am scris despre iubire în pandemie, pentru că mi se părea că în toată acea situație nu mai vorbește nimeni despre iubire”.         

Tânărul mai spune că, prin poezie, a găsit o modalitate diferită de a-și exterioriza sentimentele și trăirile, în lipsa contactului cu scena și cu publicul.

„M-au inspirat foarte multe aspecte exterioare, dar și interioare. Ceea ce trăiam la nivel pandemic, m-a făcut să văd lucrurile altfel. Lipsa scenei, lipsa spectacolelor, acolo unde eu îmi consumam ceea ce simțeam, m-au făcut să mă exteriorizez într-un alt mod. Brusc, nu am mai avut posibilitatea să exprim partea artistică și dintr-un prea plin de sentimente, trăiri, gânduri, am găsit o altă formă de a exprima ceea ce simt”, mărturisește acesta.

Câștigător al premiului UNITER

Actor al Teatrului Național Radu Stanca, Iustinian Turcu a câștigat Premiul UNITER categoria Debut, pentru rolul Georg din spectacolul „Märtyrer/ Martiri”, regia Radu Nica în anul 2017.

A terminat studiile de licență și master la Universitatea  „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere şi Arte, Departamentul de Artă Teatrală. În prezent, își continuă studiile de doctorat la Sibiu, iar de un an este asistent universitar.

Evenimentul din această săptămână  s-a desfășurat Biblioteca Astra Sibiu, Corp B, unde tânărul i-a avut alături pe actorii Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Gabriela Pîrlițeanu, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu și pe invitați speciali: Diana Nechit și Andrei C. Șerban. Imediat după lansare a avut loc și vernisajul expoziției de ilustrații, semnată de Alexandru Cînean și Raluca Coșăreanu – în cadrul Noaptea Albă a Galeriilor, curator fiind Alexandru Chituță.

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Iomis

Acum 1 lună

Despre ce iubire este vorba? LGBTQ, cumva? Ca sa stim
Raspunde

Contra

Acum 1 lună

Nu mi-ati publicat comentariul... Oare de ce? Pt. ca spuneam lucrurilor pe nume?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus