Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
25°C

Scrisoare deschisă a 19 medici către Iohannis și guvernanți: „deconectați deciziile medicale epidemiologice de decizia politică”

Scrisoare deschisă a 19 medici către Iohannis și guvernanți: „deconectați deciziile medicale epidemiologice de decizia politică”

Rețeaua de Solidaritate lansează o scrisoare deschisă către clasa politică din România. Scrisoare este semnată de mai mulți medici și cercetători din România și din străinătate. Printre aceștia se numără medici infecționiști, medici de familie, cercetător în imunologie şi epidemiologie teoretică sau farmaciști. În scrisoare se atrage atenția asupra faptului că România se confruntă cu probleme de sănătate majoră, iar sistemul de sănătate este aproape în colaps. „Modul în care e gestionată criza medicală ne îngrijorează și ne alertează, motiv pentru care facem un apel public urgent către președintele României, către toți politicienii, către autorități și către mass-media din România. Vă chemăm la colaborare, solidaritate națională și intervenție rapidă în dezastrul pe care-l traversăm”, scriu aceștia.

Specialiștii îi cer președintelui României să pună capăt crizei guvernamentale, să prioritizeze opiniile specialiștilor, să ia măsuri epidemiologice urgente și să stimuleze colaborarea între medici și societate.

Mai jos puteți citi, integral, scrisoarea deschisă, semnată de 19 medici și cercetători români și din alte țări.

 

„Puneți punct crizei guvernamentale, depolitizați deciziile medicale și haideți să colaborăm în slujba românilor!

Scrisoare deschisă a profesioniștilor din Rețeaua de Solidaritate către clasa politică din România 

 

România se confruntă în acest moment cu probleme de sănătate publică de o gravitate majoră. Sistemul de sănătate e aproape de colaps, medicii sunt epuizați și sute de români sunt răpuși zilnic de Covid 19. 

Suntem un grup de profesioniști români din Rețeaua de Solidaritate - inițiativa transfrontalieră ce reunește medici și cercetători români din țară și din diaspora. De la începutul pandemiei de Covid 19, colaborăm și întreținem un permanent schimb de informații medicale și de cercetare medicală între doctori, dar și cu presa și cu autoritățile publice din România. 

Deși ne despart mii de km, urmărim atent situația din țară, iar modul în care e gestionată criza medicală ne îngrijorează și ne alertează, motiv pentru care facem un apel public urgent către președintele României, către toți politicienii, către autorități și către mass-media din România. Vă chemăm la colaborare, solidaritate națională și intervenție rapidă în dezastrul pe care-l traversăm.

 

Stimate Domnule Președinte, stimați deputati și senatori, stimați oameni politici:

 

 1. Vă rugăm ca măcar în aceste zile cumplite pentru țară să vă asumați statutul cu care poporul român v-a mandatat și să acționați responsabil și NUMAI în numele interesului public, unindu-vă eforturile și buna-credință și punând capăt imediat crizei guvernamentale, care produce haos decizional, inclusiv în domeniul sanitar. Această stare de fapt care poate fi redresată prin voința Dvs politică, ucide oameni zilnic.
 2. Vă rugăm să prioritizați opiniile specialiștilor și să dispuneți chiar azi un pachet de măsuri epidemiologice urgente, care să includă măsuri de carantinare pentru limitarea contactului social și pentru scăderea presiunii pe spitalele românești. Fiți conștienți că orice întârzieri bazate pe obiective populiste aruncă România într-o situație tot mai gravă care nu va face decât să crească numărul de vieți pierdute!
 3. Vă rugăm să luați măsuri care să stimuleze solidaritatea și colaborarea dintre medici, având în vedere că există deja un act normativ care să faciliteze alăturarea unei părți din personalul medical din alte specialități colegilor lor din secțiile Covid, în tratarea pacienților infectați. De asemenea, vă rugăm să luați măsuri care să stimuleze solidaritatea și colaborarea întregii societăți prin apel la voluntari, inclusiv pentru comunicarea cu pacienții și cu familiile celor internați în spitale. Implicarea voluntarilor, e vitală în aceste zile în desfășurarea activităților din spitale.
 4. Conectarea tuturor vectorilor de imagine, inclusiv cultele și alinierea pe un mesaj public comun pro vaccinare. Vaccinarea nu e doar o măsură de protecție personală, ci o măsură de sănătate publică.
 5. Vă rugăm să deconectați cât mai rapid deciziile medicale epidemiologice de decizia politică, prin instituirea rapidă a unui grup de experți cu susținere ministerială, dar neafiliați politic, care să poată coordona independent gestionarea vaccinării, care să poată emite decizii sanitare esențiale, fără amestecul sau controlul factorului politic. Acest grup de experți trebuie să reunească și specialiști în comunicarea medicală, responsabili de conectarea unor părți relevante din societate, și care să fie capabili să realizeze inclusiv un dialog real cu reprezentanții cultelor.

 

În Rețeaua de Solidaritate se găsesc profesioniști români bine pregătiți și bine conectati (în special medici și cercetători din țară și din diaspora), dispuși să se implice și să colaboreze cu autoritățile, pentru a ajuta la depășirea crizei. Haideți să ne unim competențele și buna credință pentru a ieși cât mai repede din situația catastrofală, ce duce zilnic la pierderea a sute de vieți omenești în rândul alor noștri!

Accentuăm faptul că e un moment crucial în care clasa politică românească poate opri criza guvernamentală, demonstrând maturitate, responsabilitate, dar și compasiune față de poporul român, atât de încercat în aceste zile.

E de asemenea ceasul al 12-lea în care și în România vocea specialiștilor trebuie pusă în prim-plan, înlocuind orice discurs și decizie politică, cu impact medical, epidemiologic.

Puneți punct crizei guvernamentale și haideți să colaborăm în slujba românilor!

Cu cele mai bune gânduri,

Rețeaua de Solidaritate

 

Inițiatori:

 1. Dr. Tudor Toma, specialist pneumolog, Londra, Marea Britanie
 2. Dr. Roxana Sonea, medic de familie, Mureș, România
 3. Dr. Graziela Biter, medic specialist anestezist - reanimator, Bruxelles, Belgia
 4. Dr. Mădălina Constantinescu, medic stomatolog, Buzău, România
 5. Dr. Cătălin-Daniel Constantinescu, cercetător științific (CNRS), Marsilia, Franța 
 6. Dr. Ioana Smarandita Lacau, medic primar radiolog, București, România
 7. Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic primar medicina familiei, președinte AMFB, Jilava, România
 8. Dr. Adriana Mihalaș, medic de familie, secretar al Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), București, România
 9. Dr. Andreea Căpîlna (Moldovan), medic infecționist și epidemiolog în cadrul Departamentului pentru prevenirea şi controlul infecţiei COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Geneva, Elveția
 10. Dr. Ionuț Poeană, medic specialist nefrologie clinică, hemodializa și transplant renal, Călărași, România / Lund, Suedia
 11. Dr. Sorin Popescu, EMBA, specialist în macroeconomie (teme medicale), Viena, Austria
 12. Dna. Gabriela Mirescu, politolog, Fribourg, Elvetia 
 13. Drd. Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie şi epidemiologie teoretică, Universitatea din Oxford, Marea Britanie
 14. Dr. Ștefan Mărgulescu, farmacist, rezident în farmacie generală, Târgu Jiu, România 
 15. Dr. Corina Lepadatu, medic specialist in ginecologie si obstetrica, expert infertilitate de cuplu, coordinator Societatea Italiană de Infertilitate Umană din Lombardia, Milano, Italia
 16. Dna. Irina Schrotter, absolvent Facultatea de Medicină Generală (Iași, 1989) - antreprenor, București, România
 17. Dr. George Grădinariu, medic specialist chirurgie cardiotoracica, Glasgow, Marea Britanie
 18. Dr. Cristian Apetrei, Profesor de Boli Infectioase si Microbiologie, School of Medicine, Graduate School of Public Health, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, USA
 19. Cristian Macedonschi - Președinte Asociația Smart City Brasov, Brasov, Romania 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Irina Schrott

Acum 2 ani

Altă scrisoare tâmpită a unor medici care vor să-și audă numele pe la televiziuni. Ăștia nu pricep că nu ai cum să deconectezi deciziile epidemiologice de cele politice. Nicăieri în lume. Poți să faci nenumărate comitete și comiții cmedicale, dar aplicarea deciziilor revine în zona politică, fiindcă măsurile vor trebui aprobate de parlament. În al doilea rând nu vor ieși doctorii ăștia să implementeze și să contoleze aplicarea măsurilor, ci poliția și jandarmeria, care sunt în zona administrației, a executivului. Nici măcar într-un spital comitetul ăsta n-ar putea decide, ci doar managerul spitalului. Responsabilitatea este inevitabil în zona politică, doctorii voluntari rămân cu rol consultativ.
Raspunde

Mândrie și Publicare

Acum 2 ani

La voi comentariile se mai publică ? Sau doar ce vă convine ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus