Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Am eșuat cu toții, în frunte cu Iohannis. Învinși de sistem, prostie, indiferență și ură

Am eșuat cu toții, în frunte cu Iohannis. Învinși de sistem, prostie, indiferență și ură

Un val de ură generală, poate mai mare decât al patrulea al Covidului, s-a revărsat pe capul președintelui Iohannis.

I se impută faptul că a provocat o criză politică istorică, în plină apocalipsă sanitară.

 I se reproșează că a sacrificat o țară întreagă pentru un singur om: Florin Cîțu. Pentru un singur partid: PNL.

Din cauza lui am sporit în statistici cu câteva mii de morți, întârziind agonizant de mult cu minime măsuri de securitate sanitară.

Este acuzat că a organizat, alături de liderii PNL, o imensitate de congres, în plină ascensiune virală, un exemplu excepțional de cum să fentezi regulile. Sau cum să-ți faci propriile reguli.

Tot el este de vinovat pentru organizarea unei campanii de vaccinare searbădă, în care a primat interesul personal al omului și vag interesul general, comunitar.

În realitate însă, am eșuat toți. De la președinte, în jos, toată lumea.

Vina 1. Sistemul

Pentru că nu a fost în stare să transmită, în frunte cu președintele incapabil și el să arate o secundă puțină emoție, ce era de transmis.

În loc să se vorbească despre motive medicale concrete, întreaga campanie de vaccinare s-a ambalat în etichete precum: liber la vacanțe, liber la călătorii în străinătate, liber la petreceri, libertate fără mască, liberi. Mereu liberi.

Nu cred că despre asta e vorba.

Vaccinul nu înseamnă nimic altceva decât un medicament care protejează într-o măsură destul de mare de o eventuală infecție. Te ține departe de spital, dar nu e un certificat de libertate. Nu te transformă într-un superman, un party-man, nu-ți dă puteri supranaturale, nu-ți dă viză pentru America. E un medicament.

S-a spus permanent că vaccinul înseamnă singura ieșire din pandemie. A spus-o președintele Iohannis de fiecare dată când a găsit un microfon. Ceea ce e parțial fals. Voi explica.

Avem două state: Italia și Marea Britanie. În ambele țări, procentul de vaccinare e net superior României, doar că în Italia numărul de cazuri e în medie de 1.000-1.500, în timp ce în Marea Britanie s-a apropiat în această săptămână zilnic de 50 de mii. Tot în această săptămână, englezii au doborât recordul deceselor din ultimele luni. Cum e posibil?

Diferența e că în Marea Britanie măștile nu se mai poartă de foarte mult timp, nici măcar în spații închise. Campania de vaccinare a trenat în ultima perioadă, deși a început foarte devreme. Dar și asta e o problemă. Au trecut deja 6 luni de la a doua doză și nu s-a mai făcut boost-ul cu a treia, iar gradul de imunizare scade. În plus, s-au anulat toate măsurile de distanțare, iar sezonul petrecerilor continuă în insulă și pe acest fundal pandemic. În plus, cercetătorii de abia acum monitorizează varianta AY.4.2, o variație a Deltei, în creștere în Marea Britanie, ce poate fi legată de creșterea cazurilor. Și nu, nu există un certificat verde funcțional.

În același timp, în Italia, masca e OBLIGATORIE pentru toată lumea, VACCINAȚI sau NEVACCINAȚI, în TOATE spațiile închise. Nu poți bea o cafea fără a avea certificat verde valabil, fără el nu poți merge nici la muncă. Chiar și instalatorul, care presupune o profesiune liberală, dacă-ți intră în casă, e obligat să-ți arate certificatul, dacă îl ceri. Da, îl poți solicita, nu ai nevoie de procură de la Curtea Constituțională. Iar dacă ai suspiciuni, îi poți cere și buletinul, să confrunți numele și data nașterii.

În concluzie, chiar dacă am fi ajuns la un procent de peste 70 de procente, cât e în Marea Britanie, tot nu ar fi fost suficienți, iar societățile de pompe funebre ar fi avut încasări serioase. Asta, pentru că vaccinul nu înseamnă totul.

Vina 2. Prostia

Oameni ultra-religioși, mistici, predispuși la teorii ale conspirației, ori pur și simplu prea proști să discearnă o informație reală de un fake-news ordinar au căzut în tabăra celor care se opun visceral vaccinului.

Alături de ei, falși profeți ai libertăților, fanatici anti-sistem, dar și intelectuali și politicieni dispuși să capete notorietate cu orice fel au intrat și ei în aceeași horă.

Același tip de oameni există și în Marea Britanie și în Italia, ca să mă limitez doar la statele descrise mai sus, însă proporția e diferită. Tot așa cum diferă și rata de alfabetizare, procentul de consum al produselor de igienă, ori rata de profesionalism din sistemul de educație.

Ei au creat un bulgăre care s-a tot rostogolit, reușind să domine în cele din urmă tabăra celor care au înțeles cât de cât despre ce e vorba de fapt. Dar oare chiar au înțeles?

Vina 3. Indiferență și ură

Să-mi fie cu păcat dacă greșesc, dar eu cred că acest grup de 30-40% al celor care s-au vaccinat până acum e de fapt compus în bună parte din oameni care, chiar dacă s-au vaccinat, nu au înțeles corect de ce. Și asta chiar contează, în final. Explic.

Așa cum am mai spus, vaccinarea nu garantează învingerea pandemiei, iar înțelegerea acestui fapt e esențială.

Majoritatea s-au vaccinat pentru acea libertate descrisă în întreaga campanie de vaccinare. Practic, îi doare în cot de pandemie, ei sunt safe. Vaccinarea a fost un efort substanțial și unic pe care l-au făcut. Și gata. Lumea se poate surpa.

Dacă acum se va impune o carantină generală, un lock-down total, ei vor fi cei care vor ieși în Piața Universității, nu Șoșoacă. Pentru că ei s-au vaccinat și ei au drepturi. Restul poate să moară în chinuri la terapie intensivă. Ei nu sunt la fel ca scursurile care nu au vrut acul înfipt, ei s-au dedicat total societății. Evident, fals. ”Efortul” de a se vaccina a fost în cele mai multe cazuri strict personal. E tipul de gândire postdecembrist, să te gândești la tine, nu la comunitate.

Ei nu vor înțelege nicio secundă rostul purtării măștii de către toată lumea, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. De această dată, drepturile lor vor fi încălcate. Nu înțeleg că și vaccinații se pot infecta. Nu pricep că și ei pot da mai departe virusul. Nu sunt capabili să discearnă că vaccinul nu e suficient.

În plus, între vaccinați și nevaccinați s-a creat o rivalitate cruntă. Dezbină familii mai rău decât au reușit țărăniștii și feseniștii în anii 90 și nimeni nu deține adevărul absolut. Nici nu cred că ăsta e rostul, ci dorința de ”hate”, de ură, de a-ți vărsa frustrările acumulate zilnic pe cineva.

În rolul central îl văd în toată această poveste îl văd pe președintele Iohannis. Un tip care a arătat permanent în ultimii ani același tip de lipsă de discernământ, aceeași ură viscerală, aceeași tendință de a vedea în alb și negru pe care o vedem la majoritatea dintre noi.

A șeful de facto al unui singur partid, a fost tipul care a scindat societatea cel mai mult în tot acest peisaj politic. A fost liderul care a transmis de la început un mesaj total eronat, iar efectele le numărăm în mii de vieți omenești.

Iar noi suntem aproape toți la fel ca el, în realitate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Andrei

Acum 1 an

Deci după tine toată lumea e de vina. Aia vaccinați ca nu i-au vaccinat și pe restul, aia nevaccinati ca nu s-au ferit de vaccinați și nu s-au vaccinat. De politicieni nu vb ca nu are rost, măcar aici e totul clar. Nu-i problema romanilor, ei sunt obișnuiți cu expresia "scapa cine poate".
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

Articol vag care ne spune: "uite păsărica de pe gard". Și conducerea BOR e de vina dar nu în ultimul rând presa. Și Turnul Sfatului a fost pionier aici, când a publicat un articol in care un individ trecut prin boala spunea că covid.ul nu există și totul e o minciună. Asta a dat apa la moara conspiraționistilor, totul fiind evident din comentarii. In tara asta e o virtute sa dai vina pe " ceilalți".
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

D-voastră domnule Bratu în care categorie vă regăsiți? La ''hateri''? Pt că nu am găsit nimic pozitiv în articol. Oare chiar toți au greșit sau greșesc? Chiar nu avem un model de urmat după părerea d-voastră? Întrebările sunt retorice, dar nu m-ar deranja un răspuns.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Bravo , excelenta analiza!
Raspunde

Un om

Acum 1 an

extrem de buna analiza si realista - mai ales la pct. 3 - despre atitudinea vaccinatilor.
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Pt punctul 1 si 2 din articol, ma opresc la un titlu din dimineața asta, mai exact la un spital din tara a cedat instalația de oxigen, 2 oameni au murit, 150 sunt mutați in alte spitale, 90 au nevoie de oxigen, probabil cineva le face oxigenare manuala in timp ce ii muta. Si atunci stau si ma intreb, ca roman care știi ce spitale avem, cu lipsa de medicamente si aparatura medicala sau materiale sanitare, conduse in mare parte de niște smecheri pusi politic, legislație pe domeniu f proasta, si alti factori, deci adult din România stii de astea si te culci pe-o ureche??? Pai noi ca tara, cu spitale ca-n Africa trebuia sa fim prima țară ajunsa la 80-90 % grad de vaccinare, trebuia sa rupem centrele de vaccinare din feb si martie, iar in iunie sa fim cu problema rezolvata. Dar bine ca au ajuns acolo rapid Germania si alte tari, cu zeci de mii de paturi ati ( noi cu vreo 1800),cu cadre medicale dedicate, cu legi stocuri medicamente si tot ce vrei. Asadar, avem ce meritam.
Raspunde

Covidat

Acum 1 an

Ma omule, ai actiuni la ZPfiaer!????????????? Ce te intereseaza ce fac altii???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 1 an

N-ai inteles o boaba din ce am scris eu sau altii pe aici, din ce va roaga toti aia pe la tv, medicii, oamenii culți, etc. Si anume, sa scapam de pandemie ca sa nu mai moara oameni in primul rând, ca sa ne vedem de viata fiecare, ca sa nu mai avem tot felu de comentarii imbecile atunci camd ne trezim cu restricții, falimente sau alte belele. Eu n-am zis sa te vaccinezi cu pfizer, sunt vreo cateva vaccinuri aprobate, fiecare isi poate face ce considera (evident cei care se vaccineaza si carora le pasa de viata lor sau a altora). Tu in schimb esti cu ale tale, nu înțelegi cam nimic din rostul comentarilor provaccinare si sincer nu ma aștept la prea mult de la cei cu comentarii acide.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Asta cu toti suntem de vina am mai auzit-o nu foarte de mult de la Nelu Tataru legat de criza de la Piatra Neamt. Total gresit! Oamenii politici sunt singurii vinovati. Au avut un mandat din partea populatiei de care si-au batut joc. Eu impreuna cu sotia mea stim exact de ce ne-am vaccinat. Nu am absolut nici o vina! Nici una! Familia mea nu a fost infectata pentru ca am inteles inca de la inceput cum sa lupt cu pandemia. Dar asta nu am invatat de la televizor, am invatat de la medici, de la stiinta prin ancorarea mea in lumea reala si nu in cea cconspirativa.
Raspunde

No name

Acum 1 an

De acord cu ce zici aici. Poate ca si presa ar trebui sa spuna mai clar ca un vaccin nu inseamna libertate ca inainte si ca trebuie sa-ti monitorizezi in continuare starea de sanatate, mai mult in a te limita sa iesi cand prezinti simptome de vre-o raceala sau altceva mai grav. Lucrul asta trebuia sa-l facem si inainte de pandemie dar na, asa e la noi in tara, trebuia sa te duci la munca si cu febra pentru ca nu-ti terminai treaba, te certa seful si poate trebuia sa-ti gasesti de lucru in alta parte. Asa e mentalitatea noastra, trecem multe actiuni prin filtrul asta: "daca ma da afara de la serviciu?"! Daca lumea ar fi constienta ca un vaccin nu e medicamentul miraculos si nu mai faci covid, poate nu ar mai fi ura asta intre vaccinati si nevaccinati. Insa nu pot uita ca aceasta ura a fost alimentata tot de clasa politica, gandindu-ma la afirmatii de genul: "Cei care s-au vaccinat nu pot fi restricționați pentru că unele persoane nu s-au vaccinat. Trebuie să mergem mai departe. Dacă ai certificat de vaccinare, poți să mergi mai departe, să-ți vezi de viață”, a mai zis Florin Cîțu. Incheiat citatul. "să-ți vezi de viață"... Dar toate aceste greseli din partea noastra, a oamenilor de rand nu absolva vina celor care trebuiau sa spuna ca in spitale nu sunt medicamente pentru tratament, ca nu sunt paturi pentru cei bolnavi, daca e iar sa aruncam vina pe nevaccinati, intreb atunci de ce tari vaccinate au stocurile de medicamente pentru tratemente Covid? Intreb de ce mai sunt infectati cand DSP-ul facand anchete, intreaba pe cei pozitivi numai contactele nevaccinate? De ce legal cei vaccinati au voie sa circule cu simptome vizibile de gripa? Tot facem comparatie cu Lombardia! NU, nu ne putem permite sa facem aceasta compartie pentru ca in primul rand nu avem si nu vom avea niciodata sistemul lor de sanatate, daca era sa fie in Lombardia sistemul nostru de sanatate, anul trecut mureau probabil de 2-3 ori mai multi!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermannstädter

Acum 1 an

Domnule Bratu , la punctul numarul 1, domnul presedinte a spus ca vaccinul este singura iesire din situatia asta. Dumneavoastra ati spus ca doar partial. FALS, domnule Bratu !!! Este singura posibilitate si nu doar partial !!! Ca trebuie respectate si alte lucruri (masca, distanta, certificat verde etc.) asta e cu totul alta poveste. Important este VACCINUL ! Ati uitat un punct important. Punctul 4, dupa opinia mea , cel mai important Punct ...PRESA !!! Adica voi !!! Presa are o putere imensa intr-o democratie. Ne aflam intr-o situatie de exceptie si in loc sa sustineti campaniile de vaccinare, mai bine faceti jurnalism de cancan. Adica va place sa scrieti ce a spus antivaccinistul x sau y . Un alt exemplu...presedintele ne spune cu fiecare ocazie(ati observat si voi) sa ne vaccinam si ce importanta mare are vaccinul...iar voi veniti cu "partial fals"...pai sustineti campania asta sau nu ? Asa nu se sustine o campanie !!! Mai ganditi-va !
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Stimate domn esti liber sa gandesti cum doresti la fel si dl.Alin Bratu, dar daca vrei sa ma convingi ca vaccinul este singura solutie vorbesti prostii. Toata aceasta situatie a fost abordata gresit din start de aceea avem atatia morti. Te intreb insa nu crezi ca ar fi o solutie ptr.multi cetateni ai tarii o dezbatere la TV cu personaliati ale tarii care sunt pro si contra vaccinului? Eu cred ca ar fi benefic astfel fiecare cetatean ar putea decide ptr.soarta lui.
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

Deschide ochii si uita-te in jur. In tarile cu 70% vaccinati , mor 80-100 de oameni la 10000 de infectati. La noi 500-600 de decese la 10000 infectati. Dar oameni ca dumneavoastra nu o sa ajungem departe. E jale in tara, suntem prostii europei. Va multumim pentru asta !
Raspunde

Valeria

Acum 1 an

Partial de acord pt ca nimeni nu detine adevarul absolut in ceea ce priveste COVID! In schimb durerea cea mai mare este CINISMUL FARA LIMITE a celui pe care l am votat in fruntea statului! Ca o deformatie profesionala si la o analiza mai profunda as putea afirma ca este vorba de patologic! Cred ca numai un om bolnav-patologic poate fi atat de CINIC! Saraca Romanie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vaccinatu'

Acum 1 an

@Alin Bratu, mă întreb ce crezi tu că te califică pentru rolul (asumat?) de analist pe toate domeniile... Mno, hai să-ți zic cât ești de "calificat": cunosc cel puțin 100 de persoane, majoritatea și prieteni, care s-au vaccinat și care respectă mai strict regulile (auto)impuse decât nevaccinații - poartă mască in spatiile închise sau aglomerate, au sticluță cu spirt la ei și o folosesc de câte ori intră în contact cu suprafețe cu potențial de contaminare etc. Vorbești de heităreală, de scindare? Păi tu, "analistule", editorialistule, ce faci pe-aci? Nu cumva exact asta, adică îndemn pe față la scindare și heităreală? Vorba românului, o știi, aia cu fudulia... Mi-e greață.
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

Ați eșuat si la publicarea comentariilor......
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Ai dat o spoială de adevăr, ca să bagi fake news-ul de la pct 3. Mare ziarist de la haur
Raspunde

Remus

Acum 1 an

"Ei nu vor înțelege nicio secundă rostul purtării măștii de către toată lumea, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. De această dată, drepturile lor vor fi încălcate. Nu înțeleg că și vaccinații se pot infecta. Nu pricep că și ei pot da mai departe virusul. Nu sunt capabili să discearnă că vaccinul nu e suficient. FALS - de asta s-au vaccinat. Astea au fost motivele. Ce sa faca mai mult cei vaccinati azi? Ca ati scris 30% despre cat de rai suntem, domnule Bratu. Ce sa mai fac azi? Mai astept sa se trezeasca toti prostii. Pe timpul meu, pe banii mei. Da, suntem niste nesimtiti vaccnati
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rodica Velțan

Acum 1 an

"Ei nu vor înțelege nicio secundă rostul purtării măștii de către toată lumea, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. De această dată, drepturile lor vor fi încălcate. Nu înțeleg că și vaccinații se pot infecta. Nu pricep că și ei pot da mai departe virusul. Nu sunt capabili să discearnă că vaccinul nu e suficient." Cât de grav greșiți! M-am vaccinat pentru mine și ai mei. Cei vaccinați încă din primăvară sunt primii care poartă mască, inclusiv în birourile unde toți sunt vaccinați. Ăia 30% vaccinați din convingere n-au făcut-o pentru certificatul verde, ci au făcut-o pentru a trece toți de nenorocirile din spitale pe care le-am văzut în toate valurile. Cei 30% sunt primii care vor respecta regulile, indiferent dacă au un certificat sau nu. Dar așa e. Suntem cei mai proști din țara asta. Restul sunt șmecherii care se vaccinează la chiuvetă sau își proclamă drepturile pe la toate colțurile. În fapt, acei 30% sunt cei care mai au discernământ. Nu pot fi de acord cu nimic din ce ați scris, opinie personală sau doar bătaie de joc la adresa tuturor.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

un exemplu de atitudine a UNOR vaccinati din viata reala : 1. S-au vaccinat din primele zile cand a aparut vaccinul, de frica mortii, dar oficial au facut-o pentru ceilalti, pentru societate. 2. Nici gand sa poate masca in spatii inchise. Doar si pentru asta s-au vaccinat - sa scape de restrictii si sa nu mai poarte masca. Acest fapt le devoaleaza atitidinea de fapt egoista de la punctul de mai sus, nu le pasa de ceilalti, de asta nu poarta masca in spatii inchise. 3. Daca unul dintre ei se infecteaza si transmite mai departe: - unui nevaccinat si acesta moare: ar fi in stare sa zica sau sa gandeasca: "asa-i trebuie" pentru ca nu s-a vaccinat. - unui vaccinat si acesta moare: stiinta e de vina - eu mi-am facut treaba, m-am vacccinat cu un vaccin plamadit de oameni de stiinta, ei sunt culpabili.
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Anul trecut , pe vremea asta, cand scolile intrau una cate una in online, iar rata infectarilor crestea de la o zi la alta, dl. presedinte nu avea alta grija decat alegerile parlamentare, cum sa scape de persoanele "toxice" din parlament, adica de pesedisti, si cum sa-si faca guvernul "meu". Se vad rezultatele! Dl. presedinte n-are niciun fel de respect sau atasament fata de cei care l-au votat de 2 ori. Dar lucrurile se schimba...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 1 an

Dragi romani (draga autor)doriti sa va informati corect despre sanatate si covid?Va recomand sa cititi ,,12 pasi catre o alimentatie raw,Vindecarea bolilor incurabile prin metode naturale,Cum sa traim 150 de ani si mai ales Complotul mondial impotriva sanatatii (in format pdf ca in librarii nu o gasiti)"Va doresc multa sanatate si intelepciune.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus