Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Astrid Fodor acuză localitățile din jurul Sibiului de ”căpușare”: ”Noi nu beneficiem cu nimic din taxele care se plătesc acolo”. Cere lege pentru zonele metropolitane

Astrid Fodor acuză localitățile din jurul Sibiului de ”căpușare”: ”Noi nu beneficiem cu nimic din taxele care se plătesc acolo”. Cere lege pentru zonele metropolitane

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a cerut o lege pentru zonele metropolitane în cadrul ”Caravanei Smart City etapa Sibiu” organizată marți de Asociația Română pentru Smart City.

Fodor a cerut tuturor partidelor politice mai multă implicare în acest domeniu și a acuzat cele ”două, trei” localități ”lipite” Sibiului că au dezvoltat doar blocuri și căpușează sistemul de educație al municipiului Sibiu.

”M-aș bucura dacă guvernanții ar mai consulta planificatorii urbani și s-ar mai gândi la o reformă administrativă. Din punctul meu de vedere, este absolut necesară o reformă administrativă în România și în al doilea rând, Zona Metropolitană. Până nu se lucrează cu toată seriozitatea și cu toată aplecarea asupra unei legi a zonelor metropolitane, aș acum sunt ele acum, cum funcționează ele acum, nu aduc beneficii aproape deloc. Și mai ales nu aduc beneficii metropolei, adică aceluia care duce tot greul. Noi suntem victimele dezvoltării de lângă noi, acolo unde s-au dezvoltat la întâmplare, nu există infrastructură educațională, nu există infrastructură culturală. Noi, Sibiul, ne confruntăm cu această sufocare, iar legislația nu ne ajută. Dacă nu există o legislație în care se stabilește un drept de veto sau ca metropola să aibă ceva de spus, această asociație nu va funcționa.

Dacă discutați cu fiecare primar care s-a confruntat cu problema zonei metropolitane, dar să vă spună deschis și corect, nu așa cum se vorbește în politic, va spune că s-au confruntat cu mai multe probleme decât beneficii. Mă refer la primari de municipii”, a declarat Fodor.

Primarul Sibiului a dat exemplul municipiului, unde, spune ea, localitățile vecine doar încasează taxe de la locuitori, iar de restul se ocupă vecinul mai mare.  

”Sibiul s-a dezvoltat economic și au beneficiat cele două, trei localități lipite de Sibiu care nu au ridicat decât blocuri. Este o dezvoltare cu totul anormală, noi nu beneficiem cu nimic din taxele care se plătesc acolo. Copiii vin la școlile noastre, copiii vin la grădinițele noastre, beneficiază de condițiile noastre. În orice altă țară europeană această problemă este reglementată. Nu ai școli, plătești o taxă oriunde te duci, la școala respectivă. Nu folosești întreaga infrastructură a orașului... Îl căpușesc, practic. Și tu încasezi numai venituri din impozite și taxe.

Zona metropolitană nu va rezolva această problemă dacă nu vom avea o legislație, din contră, problema va deveni și mai gravă. Dar politicul este cel care face partidele să insiste, pentru că au promis asta în campanie”, a mai spus Astrid Fodor.

Ea susține că se va constitui o zonă metropolitană a Sibiului, însă doar pentru zona de transport.

”Noi suntem pe cale să constituim o zonă metropolitană, dar doar pentru transport, unde este mai clar, este o legislație clară și fiecare trebuie să-și aducă aportul. Acolo unde este vid legislație domnește haosul”, a mai spus primarul Sibiului.

”Vă asigur că dăm dovadă și de maturitate și de înțelegere. Fiecare primar își urmărește propriile lui obiective. În momentul în care tu reușești prin construcția de locuințe să-ți asiguri veniturile necesare, nu ești prea interesant în foarte multe proiecte. Tu trăiești bine, poți să-ți asiguri alte mijloace de ajutoare sociale pentru cetățenii tăi. Una este teoria și alta este practica”, Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

Clau

Acum 2 ani

Inca din 90 s-a dorit o centralizare la orasele de resedinta,tot bugetul s a investit in judete,si orasul a necesitat forta de munca,toate satele limitrofe au aderat la oras,la oras trebuiau locuinte,si de la fotbalisti analfabeti pana la politicieni corupti s a dat drumul la construit fara nici o regula.Acum nu doar satele au venit spre judete,ci si orasele mici,precum Victoria Avrig Medias,si au lasat acolo locuinte sa cante cucuvelele pt apartamente de unica folosinta,de pe urma carora s au imbogatit multi din politica.Daca s a dat de la CJ drept de constructie,de ce nu existau niste reguli clare din start?Asa ca si in cazul padurilor,la gramada radeti tot. Eu daca am vrut sa fac o anexa agricola in fundul lumii am fost refuzat,in oras daca unul vrea sa faca un bloc in alt bloc cocotat pe alt bloc in mijlocul giratoriului,ii este acceptata cererea...deci,daca e vina cuiva,este a voastra.
Raspunde

Cos

Acum 2 ani

Nu ai înțeles. Autorizațiile nu le eliberează CJ ( excepție doar pt comunele fără arhitect șef) ci primăriile respective. Deci Dna Fodor, de data asta, are dreptate.
Raspunde

Clau

Acum 2 ani

Nu ma refer la eliberat de autorizatii de catre CJ,ci despre niste hotarari pe care CJ le putea da,ei avand posibilitatea de a repara acest aspect haotic in ale construitului.
Raspunde

Miki

Acum 2 ani

Doamna primar ar trebui să se gandească si la faptul că miile de proprietari din cartierele-dormitor (Arhitectilor, D-na Stanca samd) lucrează pt firme din Sibiu care vireaza din plin la bugetul Sibiului din care Primăria cumpără artificii, globulețe de Crăciun și drujbe pentru ultimii arbori dintre blocuri. Si, să fim drepti pana la capăt, plătește asfaltări de tot rahatul firmelor de casă...
Raspunde

Cos

Acum 2 ani

Firmele din Sibiu plătesc impozite doar pt teren, clădiri și alte proprietăți mobile sau imobile. Pt angajați banii se duc la instituțiile statului. Sănătate, pensie, șomaj etc. Deci Dna Fodor are dreptate. De data asta.
Raspunde

Popdan

Acum 2 ani

Nu este asa! La bugetul local se duc sume importante din impozitul pe venit(salariu) si din TVA.
Raspunde

Tocmai ai confirmat ca n-are

Acum 2 ani

Deci nu se duc nici la Cisnadie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Minime

Acum 2 ani

Nu-i mai ajunge orașul Sibiu. Vrea să-și bage mana și prin împrejurimi, ca deja în Sibiu bate la ochi.
Raspunde

Dragos

Acum 2 ani

De data asta are foarte mare dreptate. Locuitorii blocurilor din Selimbar (Doamna Stanca si Avangarden) si Cisnadie (Arhitectilor) folosesc infrastructura Sibiului - iar in schimb, Sibiul "beneficiaza" doar de aglomeratie si poluare; si sa vedeti cum va fi peste 2-3 ani...ca spatii de constructie blocuri prin zonele respective mai sunt disponibile...
Raspunde

Corbul

Acum 2 ani

Păi fi omul mai mare și condu conversația femeie! Atâta vreme cât te complaci în programul de bugetar și mai faci și afirmați în spațiul public că nu-ți prelungești mandatul e clar că stai acolo SĂ FRECI MENTA. Cine altcineva decât tu și consilierii lui franzelă să remarce lacunele din așa zisul vid legislativ cu privire la zona metropolitană?! Ai avut nenumărate întâlniri pe subiect, multe din ele documentate chiar de Turnul Sfatului. Ai notat ceva la vreuna din ele?! Sau ești prea mândră să iei pixul în mână? Ai scris vreunui ministru despre această problemă? Ai înființat o comisie cu acest obiectiv? Sunteți toți o apă și un pământ.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lupa pascal

Acum 2 ani

Ati uitat dna Primar din Sibiu ca toti oameni care locuiesc la bloc in cisnadie, selimbar sau cristian, lucreaza in zona industrial a Sibiului si firmele platesc impozitele IN SIBIU.
Raspunde

Lupa și microscopul

Acum 2 ani

@ Lupa pascal Taxele de care vorbești tu merg la bugetul statului, nu au nici o treabă cu Sibiul. Mai citește - măcar fluturașul de salariu ...
Raspunde

Zzz

Acum 2 ani

good point, cel mai la indemana exemplu faimosul Arhitectilor, unde toata lumea lucreaza(scoli, infrastructura) in Sibiu dar locuiesc in...Cisnadie
Raspunde

KRAMNIK

Acum 2 ani

Intr-o țară normală și cu apa calda , vb președintelui, organizarea administrativă este făcută de Parlament, prin lege organică și , nu prin referendumuri locale. Actuala organizare administrativă a fost legiferată de Marea Adunare Națională in 1968 , in consecință actualul Parlament poate să modifice limitele UAT-urilor, fara sa afecteze caracterul "sacrosant" al autonomiei locale. Binenteles că nu o va face, din doua motive: electorale și constituționale. Surogatul asta de reformă administrativă numit "zona metropolitana" nu rezolva Absolut nimic. Așa că oile vor paste in continuare printre blocurile Selimbarului iar aberațiile urbanistice, in numele dreptului de proprietate , vor răsări precum ciupercile după ploaie.
Raspunde

Guverne Locale

Acum 2 ani

Pana nu avem guverne locale nu facem nimic.... Dambovita e haosul pamantului, numa hotie, incompetenta si prostie emana si se intinde pana la noi. Atata vreme cat asteptam legi sau ceva bun de la Bucuresti, ne meritam soarta.
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Guverne locale? Conduse de cine? De Campeanu, de Fodor? Sau poate de fostul viceprimar Pop? ahahahahahaha hahaha!
Raspunde

Geo

Acum 2 ani

Acum se gindesc la ..... arhitectura?... dupa ce au lasat sa construiasca fara nici o regula arhitecturala... administrativa ...spatii verzi... spatii administartive... scoli ,gradinite... acces ... chiar unii sint platiti de nii doar sa semneze pe ce vor ei?... noi nu contăm? ... doar de alegeri!
Raspunde

Dede

Acum 2 ani

Doamna primar a uitat de locuitorii din Sibiu, care merg vara la grătare prin Cisnadioara,Sadu etc,și lasă în urma lor munți de gunoaie și supra aglomerează locurile și folosesc infrastructura "dormitoarelor "
Raspunde

K.Samuel

Acum 2 ani

Pai dacă primăria Sibiu a blocat atâta vreme dezvoltarea rezidențială și au dat autorizații doar la prieteni, normal ca s-a construit în localitățile limitrofe. În plus, cele mai mari impozite se încasează din cota defalcata de TVA, impozit pe profit șamd. Alea toate se plătesc în Sibiu, ca acolo consuma omul, mai putin mall-ul din Selimbar, unde tot din lipsa de reacție și strategia a Sibiului, s-a construit pe teritoriul Selimbarului. Ca omul plătește 100-150 de lei impozit pe locuință, care într-adevăr se duc la respectiva localitate, e mai nimic. Modul asta de a arata cu degetul către celălalt pentru cenți, arata o lipsa de viziune și așa n-o sa ne dezvoltam niciodată. Chiar dacă alții de "căpușează" tu trebuie sa mergi înainte cu motoarele turate la maxim și sa te dezvolti continuu pentru a fi competitiv. Când începi sa te uiți la mărunțișuri și sa le și amplifci, ți-ai pierdut în totalitate viziunea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

SVB

Acum 2 ani

A K. Samuel Așa ca tine vorbește un om care nu înțelege nici o iotă de administrație. Cotele de TVA și impozitul pe profit se colectează la bugetul statului, nu al orașului unde "consumi". Dacă nu știi de ce te bagi?
Raspunde

K.Samuel

Acum 2 ani

Toate, inafara de amenzi, impozite pe mașină, proprietate și alte nimicuri, se plătesc către bugetul de stat. De acolo, se repartizează către administrațiile locale intr-un procentaj fix pentru impozitul pe venit și un algoritm pentru cota defalcata din TVA. Privitor la impozitul pe venit, care reprezintă mare parte din veniturile administrațiilor locale, am spus-o ca primăria Sibiu a pierdut lupta pentru ca nu a avut viziune și nu a știut de încurajeze dezvoltarea rezidențială pe teritoriul municipiului. Acum se trezește, ca oamenii respectivi care trebuiau sa locuiască undeva, s-au dus acolo unde s-a putut construi, și sunt cumva vinovați ca uzează șoselele orașului. Dacă nu ești în stare sa investesti în utilități ca sa urbanizezi zone, se duc oamenii unde zonele sunt urbanizate. Te-ai zgârcit la utilități publice, acum te uiți cum alte localități încasează impozite pentru ca acolo au reședința angajații. Lipsa totala de viziune la nivelul municipiului, care nu se vede doar aici. Și reacția, aproape de fiecare data, e ratoirea fata de niște realități pe care în mare parte tocmai primăria le-a creat. Vad ca adesea se acuza haosul din Arhitecților, dar se omite haosul de pe Frunzei, blocurile apărute în Sibiu pe aproape fiecare străduțe de case, cartierul comunist Magnolia, Ștrand II și alte haosuri cel putin tot așa de stringente cum e cel din Arhitecților. Asta îmi spune mie ca primăriile în general sunt la fel de incompetente sau corupte, indiferent ca vorbim de Cisnădie, Sibiu sau Selimbar. Nici acum, în al 12-lea ceas, primăria Sibiu nu are o strategie pentru dezvoltarea rezidențială a orașului. Se lasă totul în seama dezvoltatorilor, chiar și lucrările EDILITARE. Se cred mari strategi. Mari economiști. Dar toate acestea se vor deconta în curând și va fi aceeași rățoiala fata de niște realitati a căror fundații se pun astăzi. Dar, de la o fost contabila nu te poți aștepta doar la o asemenea mentalitate. Câștigi azi un leu și ești campion, chiar dacă cumulat pierzi 100 de lei de pe urma lipsei investițiilor.
Raspunde

Clau

Acum 2 ani

Cel mai complex raspuns!
Raspunde

Unu

Acum 2 ani

bah, la cum arata arhitectilor, selimbar si alte zone "rezidentiale" eu i-as propune d-nei primar sa-i scuteasca pe toti de orice contributie, si-asa stau saracii ca vai de ei in conditii mizere unde soarele nu-i vede decat atunci cand ies pe strada sau cand ajung la sibiu ! Alea nu-s zone rezidentiale, ci sunt ghetouri! Niste infectii, niste cocine infecte !!!
Raspunde

K.Samuel

Acum 2 ani

De acord, dar nu uita de Frunzei, Ogorului, Ștrand II, Magnolia și alte bombe ale Sibiului.
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Cartierul Arhitectilor a fost reglementat prin PUZ, aprobat de Consiliul Local Cisnadie ,cu avizul Consiliului Judetean Sibiu, ca zona rezidentiala cu locuinte individuale P+1,P+2,unitati de invatamant, spatii verzi, locuri de joaca pentru copii,terenuri de sport , obiective de utilitate publica. Cine este vinovat de cosmarul urbanistic si lipsa unor minime facilitati urbane? De ce institutiile statului nu se sesizeaza?Ce vina au acesti copiii ?Unde sa mearga la cresa, gradinita ,scoala?Sunt 6 km peste deal pana in vatra orasului Cisnadie si nu exista transport in comun.A fost mai simplu pentru Dna primar Fodor sa-i numeasca " capuse a unitatilor de invatamant din Sibiu", decat sa spuna si cine sunt adevaratii vinovati de situatia creata.Situatia din Cartierul Arhitectilor este cunoscuta de mai multi ani , timp in care s-au emis in continuare autorizatii de construire pentru blocuri, suprapopuland pana si strazile cu locuinte individuale. Sub ochii institutiilor statului,calitatea vietii locuitorilor, adulti si copii, a fost profund alterata. Haosul urbanistic din acest cartier este oglinda incompetentei serviciului arhitect sef din Primaria Cisnadie . Incepand cu 2014 arhitectii sefi au girat un nou concept urbanistic : cum sa transformi o zona rezidentiala cu locuinte individuale intr-un cartier dormitor, supraaglomerat de blocuri,suprapopulat, fara nicio facilitate urbana dar cu taxe si impozite la nivelul Sibiului.Si au si reusit fara sa fie trasi la raspundere.
Raspunde

Doar Scuze

Acum 2 ani

Cu fiecare ora lipsa pt ZM atat Sibiul cat si zona periurbana pierde la capitolul oportunitati de business, standarde de viata, venituri pt UAT-uri si pt afaceri, locuri de munca mai bune pt oameni. Absolut toate localitatile pierd si toti oamenii...
Raspunde

Unu din Sibiu

Acum 2 ani

Tanti primar, pentru problema cu legislatie vobeste cu sefu de la Cotroceni, presedintele de facto al PNL, pentru alte solutii mai consulta sincer aparatul de specialitate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus