Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

ACTUALIZARE Împletitura directorilor de la Tursib, Urbana și Apă Canal. Bună și pentru următorii patru ani?

ACTUALIZARE Împletitura directorilor de la Tursib, Urbana și Apă Canal. Bună și pentru următorii patru ani?

Actualizare La începutul ședinței de joi a Consiliului Local Sibiu, primarul Astrid Fodor a anunțat retragerea de pe ordinea de zi a celor două proiecte - 30 și 31: 

30. Proiect de hotărâre privind aprobarea Profilului și a Matricei pentru Consiliul de Administrație al societății URBANA S.A. Sibiu
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor

31. Proiect de hotărâre privind procedura de reînnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administrație la societatea TURSIB S.A. Sibiu
    - inițiator primar Astrid Cora Fodor

Știre inițială. Consiliul de administrație al societății de transport a Sibiului - Tursib este condus de directorul general al societății de administrare a fondului locativ al orașului - Urbana. Și este completat de directorul general al societății de apă al aceluiași Sibiu - Apă Canal SA și de directorul economic al Urbana. Alături de cei trei directori la ședințele care urmăresc administrarea Tursib-ului mai participă un singur specialist în transporturi și managerul unei firme de construcții. Acesta este, în tușe groase, tabloul în fața căruia consilierii locali ai Sibiului sunt invitați să voteze dacă mai continuă această ”împletitură a directorilor” și pentru următorii patru ani.

Pe ordinea de zi a ședinței consiliului local Sibiu programată în după-amiaza zilei de joi, primarul Astrid Fodor a depus un proiect prin care propune prelungirea mandatelor celor cinci membri ai consiliului de administrație al Tursib și pentru următorii patru ani. Este vorba de Mircea Ovidiu, cel care este președinte al acestui consiliu de administrație, dar în același timp și director general al Urbana, de Daniela Chialda, care este și director economic al Urbana, de Rareș Emilian Sârbu, manager Rara Invest SRL, de Vasile Maier Bondrea, director general al Apă Canal SA Sibiu. Acest for este completat de Jens Kielhorn, de altfel singurul membru al CA Tursib care este specialist în trafic și transporturi urbane (printre altele, el a fost cel care, pe propriile-i speze, a pus în funcțiune pentru teste un tren interuban al Sibiului acum aproximativ 15 ani).

Ca un detaliu relevant, pentru trei dintre cei enumerați (Mircea Ovidiu, Daniela Chialda și Jens Kielhorn) le-a mai fost prelungit  mandatul și în 2018, pentru ceilalți doi fiind organizată procedură de selecție. La fel ca și acum, decizia de prelungire a mandatelor a fost acceptată pe motiv că activitatea lor a fost una performantă, care s-a reflectat, în cele din urmă, în creșterea performanțele Tursib.

În locul prelungirii automate a mandatelor celor cinci ar trebui organizată procedură de selecție, la care să participe experți independenți. Asta cer liberalii sibieni, după cum a aflat Turnul Sfatului dintr-o adresă care a fost transmisă în urmă cu două zile primarului Astrid Fodor. Ei cer retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de prelungire automată și invocă o seamă de prevederi legale care impun scenariul organizării unei proceduri de selecție. De altfel, acest lucru se întâmplă tocmai acum la Urbana, mai indică liberalii sibieni: în loc de prelungire automată a mandatelor membrilor consiliului de administrație, a fost recent aprobată organizarea unei proceduri de selecție a celor care vor administra societatea în următorii patru ani.

Liberalii mai cer și stabilirea unor indicatori de performanță mai clari, care să poată fi cuantificați. Dar și creșterea transparenței în administrarea societății Sibiului care rulează anual sume mari de bani, printre altele.

Adresa liberalilor a primit rapid un răspuns din partea primarului Astrid Fodor. În aceeași zi, alături de secretarul și administratorul public al orașului, Astrid Fodor a răspuns liberalilor că prelungirea mandatelor celor cinci membri ai CA Tursib este perfect legală. Sunt enumerate o serie de prevederi din diferite legi, printre care și cele care impun organizarea unei proceduri de selecție la Urbana. Astrid Fodor dă asigurări în răspunsul transmis liberalilor că cei patru directori care fac parte din CA Tursib și pentru care propune prelungirea mandatului cu încă patru ani au fost evaluați ”sistematic și riguros” în ceea ce privește activitatea din mandatul care li se încheie. La fel ca și activitatea singurului specialist. Și că, oricum, din punct de vedere legal este imposibil să se organizeze o procedură de selecție, din moment ce toți cinci membri CA Tursib au depus cereri de prelungire a mandatelor lor.

Subiectele ridicate în adresele schimbate între cele două părți – liberalii și Astrid Fodor – sunt mai ample și detaliate. Prin urmare, redăm mai jos, în format integral, viziunile care se vor confrunta în Consiliul local Sibiu asupra modului în care Tursibul va trebui administrat în următorii patru ani.

Adresa PNL

 

 

 

Răspunsul conducerii Primăriei Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Maria

Acum 2 ani

Este o impletitura toxica! Acesti oameni sunt slugi bine platite ale doamnei Fodor, care a mostenit aceasta metrahna de pe vremea lui Iohannis. La Apa Canal este si nasul de cununie al fiului cel mic al doamnei Fodor, care a ajuns membru in Consiliul de Administratie asa, peste noapte. Domnule Bibu, ramaneti pe pozitie si fiti ferm in demontatea caracatitei FDGR din societatiile publice! Doar asa veti ajunge primarul pe care ni-l dorim si pe care l-am vota!
Raspunde

Bulă

Acum 2 ani

Astrid Fodor nu poate evalua aceste unități din subordinea Primăriei fiindcă NU POATE. Săracă trăiește într-o lume paralelă înconjurată de pseudo-specialiști. Chiar dacă primește o informație ea uită repede…
Raspunde

Pintilie

Acum 2 ani

În sfârșit s-a trezit PNL-ul si USR-ul la Sibiu. Astrid are apucăturile cu sictir a Marelui Mut, vrea să dicteze...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus