Duminică,
14.09.2025
Cer Senin
Acum
21°C

Restaurantele din centrul Sibiului se închid unul după altul. Lipsa turiștilor, certificatul verde și incertitudinea socială, printre motive

Restaurantele din centrul Sibiului se închid unul după altul. Lipsa turiștilor, certificatul verde și incertitudinea socială, printre motive

O simplă plimbare pe bulevardul Nicolae Bălcescu, prin Piața Mare sau Piața Mică, dezvăluie un peisaj apăsător zilele acestea. Numeroase restaurante s-au închis, patronii trimițând angajații în concedii, iar multe dintre cele rămase deschise sunt în așteptare. „Săptămâna aceasta mai avem deschis și vineri luăm o decizie finală, însă din câte se pare înclinăm spre a trage obloanele și noi”, spune un patron de restaurant.

”Închis temporar”, scrie pe o coală de hârtie lipită pe ușa de intrare a restaurantului ”La Turn” din Piața Mare, unul dintre cele mai cunoscute din Sibiu. Peste drum de el, la Restaurantul Weidner, terasa este goală. Afară sunt 5 grade Celsius, plouă mocănește și în tot centrul istoric nu vezi picior de turist. „Chiar ieri m-am întâlnit cu un prieten care are restaurant și mi-a zis că zilele acestea mai ține deschis, apoi închide că nu mai are rost. Din câte se pare înclinăm spre a trage obloanele și noi. Am fost recent în mall, la cumpărături. Niciodată nu am văzut magazinele atât de goale. Din păcate, cam aceasta este situația prin tot Sibiul în perioada în care ne aflăm”, spune Cosmin Lantos, din partea restaurantului Weidner.

În Piața Mică am stat de vorbă cu un patron de restaurant care mi-a spus că pentru întreaga zi de ieri, la final a avut șase bonuri de casă. Dintre care patru erau pentru pachete de țigări. ”Eu câștig 60 de bani pe un pachet de țigări, cum aș putea rezista în condițiile acestea? Și cel mai tare mi-e ciudă că dacă ne uităm la statistici vedem că am depășit 50% rata vaccinării în Sibiu, suntem în top pe țară. Unde sunt toți oamenii aceștia că nu-i vedem pe nicăieri? De turiști nici nu mai zic...”.

O explicație ar putea avea Adrian Lungoci, patron la Butoiul de Aur, un restaurant al cărui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare. Longevitatea lui a intrat în istoria urbană a Sibiului. Până l-a lovit valul patru al pandemiei.

”Mersul la restaurant reprezintă o activitate care denotă bunăstare, nu este o necesitate. În schimb, un magazin alimentar care vinde pâine și alte produse utile vieții de zi cu zi este vital și din câte am vorbit cu alți oameni din domeniu și acolo este dezastru. Acesta este un semn de întrebare mare, care nu ține strict numai de pandemie sau de certificatul verde. Eu cred că oamenii au început să se teamă, există o nesiguranță, o incertitudine și atunci omul, dacă are un plus de venituri, preferă să-l pună la saltea că nu știe ce urmează. Și mai este un aspect, eu cred că și după ce va trece valul acesta vor fi necesare minim trei, patru luni pentru a începe să ne revenim. Și dacă nu se introducea absolut nicio restricție, și dacă nu se introducea obligativitatea certificatului verde, eu cred că situația tot aceeași era. Este vorba despre modul de gândire al oamenilor, într-un moment de frică, de nesiguranță, luxul cade evident pe un plan îndepărtat. Din păcate, nu știu dacă 30% din restaurante se vor mai deschide după valul acesta”, spune Adrian Lungoci. El a trimis angajații în concediu până la finalul lunii și vrea ca din decembrie să redeschidă, când speră ca incidența să scadă și oamenii să se mai detensioneze.

Dintr-un alt punct de vedere, cele mai multe restaurante din centrul istoric al Sibiului întotdeauna s-au bazat pe turiști în primul rând, nu pe sibieni. Cu cât te îndepărtezi de centru scad atracțiile turistice și cu toate acestea avem restaurante care încă funcționează la un standard decent. Aici este vorba despre clientela formată, nu despre vizitatori de ocazie.

”Și la noi sunt probleme, în sensul că s-a înjumătățit în ultima perioadă numărul clienților, de când se poate intra numai cu certificat de vaccinare și sunt limitate orele de funcționare. Dar noi facem tot posibilul să continuăm activitatea și să ne primim clienții cu aceeași bucurie, nu vrem să închidem sau să avem întreruperi de activitate. Pe noi ne-ar ajuta foarte mult dacă s-ar depăși măcar restricțiile privitoare la ora de închidere pentru că ne afectează în mod negativ dacă oricum se intră doar cu certificatul verde. Numeroși clienți nu ar avea nicio problemă să rămână până mai târziu, din acest punct de vedere nu înțeleg de a fost restricționat și orarul atâta timp cât se intră numai cu certificatul verde. Practic, suntem numai persoane vaccinate, dacă suntem în siguranță ce relevanță are ora? Clienți sunt în continuare și sperăm să depășim aceste momente mai dificile în cel mai scurt timp”, a declarat Gabriela Stănuleț, manager la Terasa Arini.

Astăzi rata incidenței în municipiul Sibiu a scăzut. Este 12,62, de la 12,84. Vârful valului patru a fost atins sâmbătă – 13,46, peste valoarea incidenței la care anul trecut Sibiul a intrat în carantină. Mulți patroni de restaurante se gândesc că poate o carantinare ar fi fost mai practică. Oricum ajung să tragă obloanele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 16527

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

30 comentarii

Ttt

Acum 3 ani

Cei din Horeca trebuie sa isi multumeasca lor insisi pentru o mare parte din starea de fapt. Acum catev aluni urlau in gura mare ca vor "dovezi stiintifice" ca virusul se transmite la restaurant, drept urmare au dat drumul la o orgie fara margini peste vara restaurante, baruri, cluburi, terase, nunti, botezuri. Fara masca, fara certificate. Bineinteles ca sunt si cei care au respectat regulile si au impus ei insisi niste reguli de minim bun simt. Ca in orice, in tara asta, cei care respecta sunt doar fraieri si, la sfarsit, sufera la gramada cu toti bizonii (vorbim aici de trafic, gunoi selectiv, locuri de parcare, doctorate, etc.). Momentan, toata lumea trebuie sa se multumeasca cu "dovezile empirice" a celor 10mii de cazuri si a celor 500 de morti pe zi. Noroc ca avem AUR si PSD, care se ocupa de libertatile noastre si voteaza impotriva unor masuri de minim bun simt si minima protectie, aferim...
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 ani

adica ei sunt de vina, nu guvernul? alea erau regulile vara, si era normal sa fie asa, daca nici la 30 de cazuri pe tara , atunci cand? si da, nu se infecteaza nici dracu la restaurant. ziceti ca nu e asa? unde e dovada? lasati-o si cu carantina, nu mai exista asa ceva, uitati-va oriunde in tara, e gata cu chestia aia.
Raspunde

Ttt

Acum 3 ani

da, mai kuku, ai dreptate, nu se infecteaza nimeni in cele mai aglomerate locuri ci numai prin paduri/parcuri/gradini... cum ziceam, toti oamenii astia vor "dovezi". 500 de morti pe zi nu e dovada destula pentru tine ca fara vaccin si cu hoarde de oameni in acelasi loc ceva e profund gresit?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 3 ani

da, vreau dovada. nu merge doar asa, cu vorbe, cand e vorba de bani si drepturi. lasa-ma cu aia 500, ai vazut cati au peste 70? aia bat restaurantele? si nu, nu se infecteaza nici afara, bineinteles. lumea se infecteaza acasa si la locurile de munca, ca acolo stai cele mai multe ore. contrazice-ma cu dovezi.
Raspunde

Ttt

Acum 3 ani

kuku = comedy central
Raspunde

Stanciu

Acum 3 ani

Nu ziceati in alt articol ca nu e nicio diferenta, fluxul de turisti/oaspeti e acelasi, "oamenii se conformeaza" (asta e citat exact) si ca oricum multi clienti sunt straini? E bine sa ne vaccinam. Nu e bine ca cineva, oricine e el, sa aiba puterea de-ati zice unde sa intri si unde sa nu intri. Lasati vaccinatii impreuna intr-un salon, si nevaccinatii in alt salon, ca in cazul fumatorilor si nefumatorilor. Dar sa aiba acces toti. link here: turnulsfatului.ro/2021/10/31/pandemia-nu-opreste-turistii-sa-viziteze-sibiul-proprietar-de-pensiune-bdquo-nu-am-anulat-rezervari-oamenii-se-conformeaza-rdquo-186345
Raspunde

Contra

Acum 3 ani

Scriu si ei ce pot! Dar cred ca va fi groasa! Situatia asta incepe sa ...p.u.t.ă. Să vedem cum o să ieșim din iarnă!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 ani

Fumătorii nu mai au voie sa fumeze în restaurant, deci se procedează exact la fel cu nevaccinații
Raspunde

Stanciu

Acum 3 ani

Fumatorii au voie in orice local care detine un salon pt fumatori (sa nu mai vorbim de pub-uri unde trebuie sa tai prin fum ca sa gasesti o masa - Oldies Pub). Ar trebui sa lasam patronii de localuri sa-si gestioneze afacerea, nu sa dicteze statul tot. Multe localuri au spatiu si permit o rearanjare astfel incat separarea sa aiba loc. Acum daca am scris asta, sa nu intelegeti ca le dau bot la aia care nu vor sa respecte nicio regula. Nu-mi plac oamenii aia. Dar e incredibil ca nu se poate intra in nicio banca pt ca nu esti vaccinat.
Raspunde

Sib

Acum 3 ani

Stai linistit, in orice banca intri fara probleme! Iti vor banii, nu certificatul verde.
Raspunde

Sib

Acum 3 ani

Salon pentru fumatori? Ne trezim? Suntem in 2021!
Raspunde

Clau

Acum 3 ani

Cand vinzi doar bere si apa plata da e o problema pt "el patron",insa pe mancare stam destul de precar,nu am gasit inca ceva bun pe livrare,si comandam zilnic la societatea unde lucram,o reorganizare e greu de facut,e mai simplu sa plangi ca e greu,de parca altora din alte domenii le este mai bine,mai ales medicilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 3 ani

Uite asa se ajunge iar la vorbele mele. Belele, falimente, restricții. Dar e ok, lumea nu se vaccineaza așadar va trebui sa ne asumam toate astea (cei nevaccinati isi asuma, dar evident sufera toti). Restaurante închise temporar, apoi posibil definitiv, alte afaceri la fel, au de suferit, toate astea duc la saracie.
Raspunde

No name

Acum 3 ani

Sibian SB, nu ai dreptul sa spui oamenilor ce sa faca cu corpul lor! DE UNDE GANDIREA ASTA? Ne-ai facut tu? Esti Dumnezeul nostru? Tine-ti gandurile pentru tine!
Raspunde

AndreiD

Acum 3 ani

Au inchis si asteapta cu mana intinsa ca cersetorii, banii nostri ai tuturor, redistribuiti ca plata pentru docilitate si loialitate din partea guWernului. Sper sa nu apuce sa puna mana pe acei bani. Pentru libertate se lupta. NU putini si-au dat viata in decursul istoriei, pentru LIBERTATE. Dar mentalitatile de sclavi, stau cu capul plecat si cu mana intinsa si asteapta biciul sau mila tiranului. Nu am vazut reprezentantii HoReCa sa protesteze impotriva masurilor abuzive impuse ilegal de guWern. Daca aruncau o privire peste ocean, in SUA, poate invatau ceva bun. Acolo, sectorul privat cu adevart vrea sa fie liber. Sa vedeti magazine si restaurante care NU ACCEPTA discriminarile si primesc orice client. Sa vedeti acolo proprietari de business care REFUZA sa ceara clientilor pana si sa poarte nenorocita aia de masca. Sunt oameni care stiu ce inseamna libertatea si se feresc de masurile comuniste ca de dracu'. Aici, dupa atata dictatura comunista, te-ai astepta ca oamenii sa stie mult mai bine ce inseamna dictatura si sa REZISTE cu adevarat, nu ca trotinestii #rezist. Din pacate HoReCa nu participa la demonstratiile impotriva dictaturii. Poate din lasitate, poate din teama. Rezultatul este cel pe care il observam. Sper din suflet sa nu apuce nici un banut din banii nostri.
Raspunde

Ttt

Acum 3 ani

andrei miroase a dac, de 2000 de ani au acealasi miros, nu au evoluat deloc
Raspunde

Stanciu

Acum 3 ani

Au fost de acord cu certificate, sa traiasca din certificate. Ce pretentie la bani daca tu nu ai fost inchis. Asa traiesti, asa mori.
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 ani

https://m.hotnews.ro/stire/25152343 in articol e un tabel, acolo se pot uita bine nevaccinatii, macar cei care au creieru in regula, o sa vada ca pe ultimele locuri, 5-10 sa zicem, sunt cele mai sarace judete din țară. Ne-a luat Constanța locul 3, suntem pe 4, onorabil. O fi vreo coincidenta? Eu zic ca nu, in principiu județele sunt formate din oameni si din ceea ce fac oamenii pe acolo, nu degeaba cele cu multe putori pesediste obisnuite cu ajutoare sociale, bețivi, cocalari si samsari, in general judete roșii (roșu de la ciuma comunista) sunt cele mai sarace si invers. E ok, vom vedea insa cum va evolua situația județului nostru in timp, eu sper sa nu facem eforturi si sa ajungem la jumatea clasamentului sau mai grav.
Raspunde

Marin

Acum 3 ani

Din pacate platesc si pentru lacomia si lipsa de abilitate in a fideliza clientii. Eu am cumparat mult din restaurante, de ani de zile. Preturile au tot crescut si crescut si asta dinainte de pandemie. S-a ajuns azi la un nivel la care multa lume pur si simplu nu-si permite si asta bazandu-se in buna masura pe turistii straini. Preturile restaurantelor din Sibiu au ajuns aproape de nivelul din Germania sau Franta, dar salariile noastre sunt mult mai mici. Iar in perioada de pandemie, multi au probleme in a tranzitiona pe partea de livrari. Ori nu fac deloc livrari ori cer acelasi pret pe produs ca in restaurant, ceea ce e aberant. Deci nu imi pare rau de patronii de restaurante, cu rare exceptii. A venit momentul sa revina la realitate, sa puna un pret corect pe o mancare bine facuta, sau sa dispara.
Raspunde

Sib

Acum 3 ani

Mancarea in Sibiu e scumpa si foarte proasta. Sau, invers, si foarte scumpa, si proasta. Cu minuscule exceptii, sarmalele si tot ce e "traditional/taranesc/ardelenesc", e marfa de metro. Mezeluri dubioase, branza de "vaca", semipreparate cat cuprinde, legume din Turcia, salata "proaspata" din punga, ce mai, numai bunatati.... Pizza cu branza de plastic de la o firma vocala in reclame, cu ciuperci din conserve de trista amintire (isi mai aminteste cineva de MaLing, alea de China din vremuri mult apuse?) si cu salam ieftin, vanduta ca "prosciutto e funghi"... Atata timp cat alegem constient sa cumparam si sa mancam asa ceva... cinste lor ca si-au gasit fraierii!
Raspunde

CitizenX

Acum 3 ani

Vai, nu mai putem iesi sa bem o cafea proasta si mai scumpa ca la Viena. Sau sa dam 10 lei pe o sticla de apa la 330 ml. Sau sa mancam prost si scump.
Raspunde

Io

Acum 3 ani

Cei care nu cred ca accesul pe baza de certificat verde este cauza principala, sunt ignoranti. O mare majotitate din oameni boicoteaza tacit acest lucru.
Raspunde

Z

Acum 3 ani

Sustin! Am certificat dar am ales sa nu il folosesc
Raspunde

Vlad

Acum 3 ani

Foarte bine. In majoritatea restaurantelor preturile sunt excesive iar mancarea mediocra. In plus, nu exista o cafenea buna in oras (cu exceptia Narcoffee la mall).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile

Acum 3 ani

Jos certificatul verde! Aia vaccinati nu prea cheltuie bani...
Raspunde

Mug

Acum 3 ani

Se boicoteaza decizia discriminatorie de acces doar pe baza certificatului. Voi chiar nu vedeti?
Raspunde

Patri

Acum 3 ani

nu poti face numai profit,cistigi pierzi negustor te numesti,nu critic pe nime fiecare face ce vrea si gindeste cum vrea,GHINION
Raspunde

Lucian

Acum 3 ani

Reprofilati-vă , vindeți la pachet și la comandă,lăsând preturile mai mici și faceți promoții la o anumită cantitate!E simplu...un compromis trebuie să îl faceți și voi !
Raspunde

Noway

Acum 3 ani

Comentariu de bugetar care habar nu are cum funcționează o afacere privată… Mai lăsați din prețuri și promoții :)) Adică și ieftin și mult, doar pentru ca vrei tu , nu contează ca ei lucrează in pierdere . Așa țara, așa oameni , toți sunt buni sa dea sfaturi .
Raspunde

Slabul

Acum 3 ani

Turistii straini au disparut fiindca Romania e tara rosie. Ei erau majoritatea. Ai nostrii mananca la MCdonalds.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus