O simplă plimbare pe bulevardul Nicolae Bălcescu, prin Piața Mare sau Piața Mică, dezvăluie un peisaj apăsător zilele acestea. Numeroase restaurante s-au închis, patronii trimițând angajații în concedii, iar multe dintre cele rămase deschise sunt în așteptare. „Săptămâna aceasta mai avem deschis și vineri luăm o decizie finală, însă din câte se pare înclinăm spre a trage obloanele și noi”, spune un patron de restaurant.
”Închis temporar”, scrie pe o coală de hârtie lipită pe ușa de intrare a restaurantului ”La Turn” din Piața Mare, unul dintre cele mai cunoscute din Sibiu. Peste drum de el, la Restaurantul Weidner, terasa este goală. Afară sunt 5 grade Celsius, plouă mocănește și în tot centrul istoric nu vezi picior de turist. „Chiar ieri m-am întâlnit cu un prieten care are restaurant și mi-a zis că zilele acestea mai ține deschis, apoi închide că nu mai are rost. Din câte se pare înclinăm spre a trage obloanele și noi. Am fost recent în mall, la cumpărături. Niciodată nu am văzut magazinele atât de goale. Din păcate, cam aceasta este situația prin tot Sibiul în perioada în care ne aflăm”, spune Cosmin Lantos, din partea restaurantului Weidner.
În Piața Mică am stat de vorbă cu un patron de restaurant care mi-a spus că pentru întreaga zi de ieri, la final a avut șase bonuri de casă. Dintre care patru erau pentru pachete de țigări. ”Eu câștig 60 de bani pe un pachet de țigări, cum aș putea rezista în condițiile acestea? Și cel mai tare mi-e ciudă că dacă ne uităm la statistici vedem că am depășit 50% rata vaccinării în Sibiu, suntem în top pe țară. Unde sunt toți oamenii aceștia că nu-i vedem pe nicăieri? De turiști nici nu mai zic...”.
O explicație ar putea avea Adrian Lungoci, patron la Butoiul de Aur, un restaurant al cărui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare. Longevitatea lui a intrat în istoria urbană a Sibiului. Până l-a lovit valul patru al pandemiei.
”Mersul la restaurant reprezintă o activitate care denotă bunăstare, nu este o necesitate. În schimb, un magazin alimentar care vinde pâine și alte produse utile vieții de zi cu zi este vital și din câte am vorbit cu alți oameni din domeniu și acolo este dezastru. Acesta este un semn de întrebare mare, care nu ține strict numai de pandemie sau de certificatul verde. Eu cred că oamenii au început să se teamă, există o nesiguranță, o incertitudine și atunci omul, dacă are un plus de venituri, preferă să-l pună la saltea că nu știe ce urmează. Și mai este un aspect, eu cred că și după ce va trece valul acesta vor fi necesare minim trei, patru luni pentru a începe să ne revenim. Și dacă nu se introducea absolut nicio restricție, și dacă nu se introducea obligativitatea certificatului verde, eu cred că situația tot aceeași era. Este vorba despre modul de gândire al oamenilor, într-un moment de frică, de nesiguranță, luxul cade evident pe un plan îndepărtat. Din păcate, nu știu dacă 30% din restaurante se vor mai deschide după valul acesta”, spune Adrian Lungoci. El a trimis angajații în concediu până la finalul lunii și vrea ca din decembrie să redeschidă, când speră ca incidența să scadă și oamenii să se mai detensioneze.
Dintr-un alt punct de vedere, cele mai multe restaurante din centrul istoric al Sibiului întotdeauna s-au bazat pe turiști în primul rând, nu pe sibieni. Cu cât te îndepărtezi de centru scad atracțiile turistice și cu toate acestea avem restaurante care încă funcționează la un standard decent. Aici este vorba despre clientela formată, nu despre vizitatori de ocazie.
”Și la noi sunt probleme, în sensul că s-a înjumătățit în ultima perioadă numărul clienților, de când se poate intra numai cu certificat de vaccinare și sunt limitate orele de funcționare. Dar noi facem tot posibilul să continuăm activitatea și să ne primim clienții cu aceeași bucurie, nu vrem să închidem sau să avem întreruperi de activitate. Pe noi ne-ar ajuta foarte mult dacă s-ar depăși măcar restricțiile privitoare la ora de închidere pentru că ne afectează în mod negativ dacă oricum se intră doar cu certificatul verde. Numeroși clienți nu ar avea nicio problemă să rămână până mai târziu, din acest punct de vedere nu înțeleg de a fost restricționat și orarul atâta timp cât se intră numai cu certificatul verde. Practic, suntem numai persoane vaccinate, dacă suntem în siguranță ce relevanță are ora? Clienți sunt în continuare și sperăm să depășim aceste momente mai dificile în cel mai scurt timp”, a declarat Gabriela Stănuleț, manager la Terasa Arini.
Astăzi rata incidenței în municipiul Sibiu a scăzut. Este 12,62, de la 12,84. Vârful valului patru a fost atins sâmbătă – 13,46, peste valoarea incidenței la care anul trecut Sibiul a intrat în carantină. Mulți patroni de restaurante se gândesc că poate o carantinare ar fi fost mai practică. Oricum ajung să tragă obloanele.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sibiu , restaurant , pandemie
Vizualizari: 16527
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Q
Acum 7 ore
Newman
Acum 7 ore
Ron
Acum 8 ore
Eu
Acum 9 ore
Emil