Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cioloş, după întâlnirea cu șeful PNL: Am simţit că există o disponibilitate pentru refacerea coaliţiei; până nu văd, nu cred

Cioloş, după întâlnirea cu șeful PNL: Am simţit că există o disponibilitate pentru refacerea coaliţiei; până nu văd, nu cred

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat miercuri că, în cadrul discuţiilor cu echipa de negociere a PNL, a simţit că există o disponibilitate pentru refacerea coaliţiei, dar că aşteaptă un răspuns clar din partea liberalilor.

"Am simţit că există această disponibilitate (de refacere a coaliţiei - n.r.), dar ştiţi cum e, nu mă mai iau după simţăminte. Până nu văd, nu cred. Le-am şi spus colegilor de la PNL că aşteptăm să aibă ei discuţia cu PSD - pentru că ştim că şi acolo au fost discuţii avansate în ultimele zile -, să aibă discuţia cu PSD, să îşi facă calculele şi până la sfârşitul zilei sau începutul zilei de mâine o să vină cu un răspuns, ca să decidem dacă mergem mai departe cu negocieri pe refacerea coaliţiei sau nu", a spus Cioloş, citat de Agerpes.

Liderul USR a menţionat că nu s-a discutat despre numele viitorului premier, ci doar despre principii. Cioloş a declarat că USR doreşte un mesaj "clar" din partea PNL privind intenţia de refacere a coaliţiei, astfel încât să nu fie purtate în paralel negocieri şi cu cei de la PSD.

Potrivit acestuia, discuţiile cu PNL sunt într-o fază "exploratorie", pentru a se stabili dacă este posibilă sau nu refacerea coaliţiei.

"Am acceptat principiul ca premierul să fie de la PNL, dar nu am mers mai departe cu detalii. Poziţia noastră o ştiţi deja, e de notorietate. (...) Înainte de a discuta numele premierului, trebuie să vedem dacă putem funcţiona. (...) În momentul de faţă discutăm despre conţinut. Dacă nu ne punem de acord pe calendarul de reforme, pe felul în care structurăm bugetul, nici nu are rost să discutăm de nume şi de portofolii", a mai spus el.

În opinia acestuia, discuţiile pentru stabilirea calendarului de măsuri ar putea dura 10-14 zile, interval în care, în Parlament, ar putea fi avansate iniţiative legislative pentru gestionarea situaţiilor de criză din sănătate şi energie.

"Aici ne-am pus de acord ca, în zilele următoare, dacă vom începe negocierile, în paralel cu negocierile pentru formarea guvernului, vom veni în Parlament cu iniţiative legislative ca răspuns la aceste situaţii de criză, pe care să le discutăm şi să le adoptăm în procedură de urgenţă. Va fi şi o modalitate de a testa această majoritate", a precizat Cioloş.

Preşedintele USR a menţionat că în cazul în care se va dori refacerea coaliţiei, la următoarea discuţie ar trebui să participe şi reprezentanţii UDMR. Potrivit acestuia, e necesară stabilirea unui calendar de măsuri care trebuie puse în aplicare. De asemenea, ar urma să se discute despre bugetul pentru anul viitor, dar şi despre modul de funcţionare a coaliţiei.

"E important, dacă discutăm de eliminarea pensiilor speciale, să ne punem de acord pe câteva elemente de bază - ce înseamnă eliminarea pensiilor speciale pentru fiecare dintre parteneri, ca să evităm discuţii şi dispute şi amânări. La fel, pentru eliminarea Secţiei speciale", a arătat Dacian Cioloş. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Altfel spus: ''Am simtit-o da' n-am vazut-o !''
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Ca Mărie din deal: a simtit, n-a vazut ce-a simtit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus