Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Analiză: Sibiu, Crăciun cu incidență de peste 9 la mie. Revelion ”pozitiv” în județ

Analiză: Sibiu, Crăciun cu incidență de peste 9 la mie. Revelion ”pozitiv” în județ

Epidemiologul Octavian Jurma susține că spre sfârșitul anului, deși majoritatea județelor vor ajunge la o incidență de sub 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, în județul Sibiu cazurile active vor fi mult mai numeroase, aducând valori de peste 3.000 de cazuri active de Covid în județ.

Asta înseamnă o serie de restricții care vor aduce după sine un sfârșit de an fără turiști și cu mult mai puține evenimente festive, decât eram obișnuiți.

Jurma este de părere, calculând indicele de multiplicare al virusului, că dacă trendul actual se menţine constant şi dacă se respectă restricţiile, sfârșitul anului va aduce cu el și finalul valului patru al pandemiei. În cazul particular al județului nostru, însă, finalul valului 4 va fi de abia la mijlocul lunii ianuarie.

Judeţul Sibiu ar fi, potrivit estimărilor medicului, singurul județ care în 28 decembrie ar avea incidenţă de peste 9 la mie, însă în scădere, explicaţia sa fiind că judeţul este în creştere masivă în ultima perioadă, cel mai probabil din cauza cazurilor anterioare, când s-a subestimat incidenţa. În comparație, în 28 decembrie, judeţele Argeş, Bihor şi Vâlcea vor avea peste 3 la mie incidenţă. ”Majoritatea judeţelor vor fi sub 3 la mie înainte de sărbători dacă trendul actual se menţine constant. Vă atrag atenţia că prognoza în această perioadă este puternic influenţată de măsurile luate şi conformarea populaţiei cu acestea. Dintre acestea, vaccinarea este cel mai important factor care poate accelera ieşirea din valul valul 4-Delta, alături de conformarea cu măsurile existente”, a scris epidemiologul pe Facebook.  

Octavian Jurma a mai precizat că ”deschiderea şcolilor în format fizic la o incidenţă mare (peste 3 la mie), lipsa de conformare cu măsurile de limitare a pandemiei, relaxarea prematură, haosul politic toate pot să producă platouri (număr constant de cazuri) înalte”.  

Legat de județ, Jurma susține că Sibiul este ”în creştere rapidă”, însă nu are siguranța că asta ține de gradul ridicat de multiplicare a virusului sau de cifrele trucate ale autorităților.  ”Nu sunt sigur că nu sunt alocările din urmă de vină. Sunt nişte evoluţii foarte dubioase la nivel de judeţ”, afirmă epidemiologul, care, într-un alt comentariu adaugă: ”Sibiu e un outlier clar, dar pot fi alocări din urmă când probabil s-a subestimat masiv incidența”.  

”E sistemul lor de dublă contabilitate”

Datele prezentate în județ de către Instituția Prefectului sunt cele care stârnesc nedumerirea epidemiologului.

Conform datelor prezentate ieri, au fost 703 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus depistate în urma efectuării a 767 de teste: 110 RT-PCR și 657 teste rapide. A rezultat o pozitivare absolut incredibilă, de 91,65%.

Epidemiologul Octavian Jurma a explicat ieri pentru Turnul Sfatului că aceste date nu pot fi reale. El susține că în perioada de creștere a cazurilor cifrele au fost micșorate, pentru a justifica lipsa măsurilor, iar acum, când curba pandemică scade, apar cifrele ”îngropate” la începutul valului patru.

”E sistemul lor de dublă contabilitate a cazurilor inspirat din filmele cu mafioți. Cazurile naționale se raportează separat de cele județene care se acumulează că în rubrica - acum au rămas 17,570 dar în vârf erau peste 24,000. Astfel în faza ascendentă incidența națională crește mai repede decât cea locală și se întârzie măsurile. În faza descendentă alocarea pe județe crește incidența locală, dar nu contează pentru că se invocă scăderea incidenței naționale. Incidența națională scade la alocarea pe județe (azi au scăzut 1,874) și se aliniază frumos și artificial pe curbele teoretice.

Așa se face că ei pot aloca azi cazuri înregistrate în urmă și cu o săptămâna sau mai mult fără probleme, pe motiv că nu au avut timp să le aloce. La fel procedează și cu morții, acum, ca să deseneze mai convenabile politic, doar că în cazul acesta alocarea se face direct din pix, în ce dată vor ei (din octombrie 2020 în iunie 2021) pentru că nimeni nu îi trage la răspundere.

Dacă o firma ar face așa ceva în contabilitate ar intră administratorul la pușcărie”, a declarat Jurma pentru Turnul Sfatului.

Astăzi, conform datelor transmise de Instituția Prefectului, avem o pozitivare de doar 23,2%. Sunt anunțate 175 de cazuri pozitive la 754 de teste efectuate. La o zi de la recordul de cazuri pozitive înregistrate în 24 de ore, avem date de final de val.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Munteanu

Acum 6 luni

Sa-l credem pe dl. epidemiolog?
Raspunde

Gigi contra

Acum 6 luni

De unde stie asa de sigur? Ce e Mafalda?
Raspunde

Alzara1918

Acum 6 luni

Cine nu a trecut pe la scoala,nu are de unde sa stie raspunsul!
Raspunde

Rammstein

Acum 6 luni

Normal ,daca navetistul vine în fiecare weekend la sibiu...vrea să aibă liniște de sărbători...liniste si pace...sa nu-l colinde nimeni.. Asa va trebuie ,ati vrut să-l faceți președinte acum suportați consecințele..ma mir ca mai aveti voie să circulați prin oraș!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus