Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
25°C

Ce se poate produce din plasticul sau hârtia pe care le reciclăm: de la încălțări, la felicitări ori covoare

Ce se poate produce din plasticul sau hârtia pe care le reciclăm: de la încălțări, la felicitări ori covoare

În fiecare an, după ce sunt aruncate în râurile lumii în mări și oceane ajung opt milioane de tone de deșeuri din plastic. Materiale extrem de rezistente în fața trecerii timpului, deșeurile din plastic sunt, de fapt, materii prime pentru producția de noi bunuri. La Sibiu, locuitorii au șansa să recicleze astfel de materii prime și să le dea o nouă viață înainte ca acestea să ajungă în râuri sau la gropile de gunoi.

Colectarea selectivă a deșeurilor nu are în vedere doar rațiuni de mediu. Cu alte cuvinte, ni se recomandă să sortăm cu atenție deșeurile reciclabile nu doar pentru a contribui la salvarea mediului înconjurător, ci și pentru că din aceste deșeuri reciclabile pot fi produse cu o nouă viață.

Deșeurile din plastic, după ce sunt reciclate, curățate și transformate în ”fulgi de plastic” reprezintă o materie primă pentru numeroase produse. Nu doar companii de renume precum Adidas și-au propus să utilizeze plasticul reciclat pentru noi produse (pantofi sport, în cazul celor de la Adidas), ci și tot mai multe companii de dimensiuni mai mici apar pe piață pentru a da o nouă viață plasticului reciclat.

Una din aceste noi companii se numește Team Timbuktu, fiind fondată în Australia. Din plastic reciclat, această companie produce numeroase articole de îmbrăcăminte din poliester. Poliesterul este utilizat în fabricarea așa-numitor fibre sintetice, din care pot fi produse costume de baie, pelerine, geci de iarnă, tricouri și pantaloni pentru alergat și așa mai departe. Cei de la Team Timbuktu au calculat, de exemplu, că pentru o pelerină fabricată integral din poliester este necesară reciclarea a 31 de sticle de plastic.

Hainele din plastic reciclat sunt foarte apreciate în rândul tinerilor

Plasticul reciclat poate fi utilizat și pentru producția de covoare, pentru cea de mobilier de exterior sau pentru diferite recipiente. Rucsacuri, căni, sacoșe pentru cumpărături sau chiar și diferite jocuri sunt produse, în acest moment, din plastic reciclat. Mai mult, din poliesterul reciclat pot fi fabricate inclusiv componente auto.

Hârtia poate recăpăta tot felul de forme

Dacă sticla – spre exemplu – poate fi reciclată la infinit, alte materiale reciclabile au un număr limitat în care pot fi reutilizate. Hârtia, spre exemplu, poate fi reciclată și folosită pentru noi produse de aproximativ patru ori, în medie.

Una din cele mai des întrebuințări date hârtiei reciclate este cea de hârtie de scris sau tipărit. Șervețele sau hârtie igienică, prosoape de hârtie sau reviste ori ziare pot fi și sunt iarăși produse din hârtie reciclată.

Inclusiv felicitările pe care le puteți cumpăra din diferite destinate turistice sunt, adesea, fabricate din hârtie reciclată.

De asemenea, din hârtie reciclată sunt produse pahare pentru cafea sau alte băuturi răcoritoare.

”Avalanșa” de electronice

După cum o arată statisticile din ultima perioadă, categoria de deșeuri cu cea mai mare creștere în ultimii ani este cea a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Acestea conțin de la deșeuri reciclabile precum plasticul și metalul, până la deșeuri extrem de toxice pentru mediu sau oameni, cum este mercurul. În cantități mici, multe deșeuri de echipamente electrice și electronice conțin materiale prețioase, precum aurul sau argintul.

În acest moment, tratarea acestor deșeuri electrice și electronice este încă dificilă, din cauză că prea puțini oameni conștientizează efectul nociv pe care acestea îl au asupra mediului. Se estimează că doar între 15% și 20% din aceste deșeuri sunt reciclate, restul ajungând să fie aruncate aiurea ori incinerate.

Reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice poate duce la obținerea de materii prime pentru noi gadgeturi. Spre exemplu, din bateriile telefoanelor mobile pot fi produse noi baterii, în timp ce zincul sau aluminiul din calculatoare sau tablete poate fi utilizat inclusiv în industria auto.

 

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

 

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu

Acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu

 

Proiect sprijinit de:

SOMA

OASIS

AZETS

 
 
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2637

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus