Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Final de maraton pentru proiectul IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților

Final de maraton pentru proiectul IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților

Orașul și cartierele sale sunt produsul alegerilor și acțiunilor tuturor actorilor urbani: locuitori, ONG-uri, investitori și mediu de afaceri, profesioniști, instituții, administrație locală și centrală. Fiecare are o contribuție la conturarea și evoluția cadrului comun al  vieților noastre. Prin implicare și colaborare între actorii urbani în spirit constructiv, putem îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, calitatea afacerilor, a experiențelor profesionale și instituționale.

Maratonul articolelor dedicate proiectului cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților se încheie aici. 

Proiectul a fost inițiat de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Sibiu-Vâlcea, ca urmare a numeroaselor solicitări din partea rezidenților de a se implica în găsirea de soluții la problemele cu care locuitorii cartierului se confruntă. 

Ne-am dorit ca prin acest proiect să facem primii pași către clarificarea și construirea identității Cartierului Arhitecților, către înțelegerea organismului unui cartier - și în special al acestuia - de către locuitorii lui, către cunoașterea acestui cartier, a nevoilor și dorințelor locuitorilor lui printr-o explorare participativă.  

Astfel, în această rubrică  au fost publicate poveștile a 26 de arhitecți. Toți cei 38 de arhitecți care dau numele străzilor din cartier vor fi prezentați mai pe larg pe pagina web a proiectului. Suntem recunoscători Uniunii Arhitecților din România (UAR) care a facilitat o parte din documentare, contactând rude, prieteni și profesioniști care au cercetat viața personală și profesională a acestor arhitecți. 

În perioada 16 august-12 septembrie chestionarul online URBOTECA Întreabă s-a adresat în special locuitorilor cartierului, pentru a cunoaște mai bine nevoile lor, ce apreciază și ce și-ar dori. Rezultatele sondajului au fost prezentate cu ocazia evenimentului din 18 septembrie și vor fi disponibile în continuare pe pagina web a  proiectului, alături de concluziile atelierului Hands-on. 

Așteptările și nevoile comune, exprimate de locuitorii care au participat la activitățile URBOTECA, legate de cartierul lor se referă la existența unor facilități dedicate educației timpurii (creșă, grădiniță, școală primară), spații verzi și spații publice amenajate pentru petrecerea timpului liber, asigurarea transportului public și amenajarea unor piste de biciclete care să faciliteze deplasarea către Sibiu, amenajarea unor locuri de joacă, existența unor facilități pentru practicarea sporturilor, de agrement. 

Articolul Ateliere, workshop-uri și spectacol de teatru în cadrul proiectului ”IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților” (disponibil aici: https://bit.ly/3nZ48l1) a prezentat evenimentul din 18 septembrie, în care ne-au fost alături echipa De-a Arhitectura cu un atelier pentru copii, echipa URBOTECA cu un atelier deschis adresat tuturor vârstelor și echipa BIS Teatru cu spectacolul „Cartierul Meu”.  Mulțumim, cu această ocazie, partenerului Carpalat (cofetăria Mândra) pentru găzduirea evenimentului și a expoziției.

Publicația Turnul Sfatului ne-a fost partener media, găzduind această rubrică dedicată în exclusivitate proiectului nostru - le mulțumim pentru colaborarea . Mulțumim SIBIO pentru imaginea proiectului, Asociației pentru Tranziție Urbană coordonator al programului URBOTECA, De-a Arhitectura și Teatrul BIS. Am beneficiat, de asemenea, de colaborarea OAR - Filiala Brașov-Covasna-Harghita, pentru care le mulțumim.

Proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților este susținut de Ordinul Arhitecților din România prin timbrul de arhitectură.

Ne dorim ca acest proiect să fie un prim pas într-un demers de soluționare participativă a unora dintre problemele cu care se confruntă rezidenții Cartierului Arhitecților. Credem în puterea colaborării. Credem în gesturi simple și bine gândite care au impact puternic (ex.: acupunctură urbană). Credem în asumarea responsabilității fiecăruia dintre noi, ca actori urbani care, prin acțiune sau inacțiune, contribuim la realitatea de azi și la viitorul pe care ni-l oferim nouă și celor dragi.

Vă invităm în continuare să vizitați www.identitate-archi.ro pentru a îi cunoaște mai bine pe toți acești arhitecți care sperăm să vă inspire, pentru a vedea rezultatele și concluziile proiectului, precum și direcțiile de dezvoltare în viitor. Sunt binevenite idei și propuneri de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții în acest cartier, pe care vă invităm să le transmiteți pe adresa [email protected]; le vom analiza și vom încerca să le abordăm pe viitor.

Text de arhitect-urbanist Maria-Cristina Găvozdea, manager de proiect

Fotografii de Nicolae Brega și Alexandru Haraga

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus