Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Ateliere, workshop-uri și spectacol de teatru în cadrul proiectului ”IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților”

Ateliere, workshop-uri și spectacol de teatru în cadrul proiectului ”IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților”

Sâmbătă, 18 septembrie, ne-am întâlnit în fața cofetăriei Mândra din Cartierul Arhitecților pentru a petrece o zi împreună cu locuitorii cartierului. De-a Arhitectura a susținut un atelier pentru copii de dimineață, URBOTECA a coordonat un atelier deschis pentru toate vârstele în două serii - una de dimineață și alta după-amiază, în așteptarea spectacolului marca Teatrul BIS.

La atelierul De-a Arhitectura fiecare participant a primit o mică broșură în care erau prezentați zece dintre arhitecții ce dau numele străzilor din cartier. La mare apreciere au fost arh. Ion D. Berindey, arh. Horia Creangă (da, chiar nepotul lui Ion Creangă) și arh. George Matei Cantacuzino. Apoi, asemenea unui oraș pop-up în care toate clădirile purtau semnătura unor maeștri, am planificat și organizat împreună un orășel așa cum îl visează copiii. La final atelierului, câțiva dintre copii de-abia s-au lăsat luați acasă de părinți.

Între timp URBOTECA a discutat cu locuitori de toate vârstele ai Cartierului Arhitecților despre cum percep ei acest cartier. Au explorat relația acestora cu cartierul, dar și cu orașul Sibiu, și au identificat o serie de nevoi și așteptări ale vecinilor de la cartierul lor. 

Plecând de la premisa că un oraș, respectiv un cartier bun este acela prietenos cu copiii, au fost identificate acele zone sau locuri pe care copiii Cartierului Arhitecților le consideră neprietenoase sau nesigure. Copiii preferă spații ale cartierului din vecinătatea caselor lor, în care se întâlnesc cu prietenii sau în care există amenajări pentru joacă (amenajări făcute de către locuitori, de cele mai multe ori), însă majoritatea și-au exprimat dorința de a avea un parc, cu spații verzi amenajate, în cartier. 

Adulții se raportează diferit la spațiul public al cartierului, preferând intimitatea caselor lor, deoarece consideră că nu există facilități sau spații pentru petrecerea timpului liber în spațiul public. Cel mai mare minus perceput, comun tuturor participanților adulți, este traficul. Acesta se datorează existenței unei singure conexiuni cu Sibiul. Participanții și-au exprimat nevoia de căi de acces alternative. Nevoile principale s-au referit la spații verzi, spații publice amenajate și piste de biciclete. Liniștea cartierului este o calitate apreciată de majoritatea locuitorilor cu care echipa URBOTECA a interacționat în cadrul acestui atelier.

Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă caldă cu spectacolul Cartierul meu, un show comunitar marca Teatrul BIS, care ne-a purtat pe fiecare cu gândul la propria copilărie, la hazul și necazul locurilor în care am copilărit.

În cadrul expoziției proiectului IDENTITATE: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților, s-au prezentat sintetic și rezultatele chestionarului online „URBOTECA Întreabă”, la care au răspuns 108 cetățeni, dintre care cca. 104 locuiesc în cartierul arhitecților. Rezultatele sunt disponibile și pe https://www.identitate-archi.ro/ .

Mulțumim partenerilor noștri pentru susținere!

Carpalat (cofetăria Mândra) 

Uniunea Arhitecților din România 

Plastic Pro 

Sibio 

Turnul Sfatului

URBOTECA

De-a Arhitectura

Teatrul BIS

IDENTITATE: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților este un proiect finanțat prin Timbrul de arhitectură.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus