Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Antifrauda condusă de Pușdercă: acolo unde evazioniștii sunt ”albiți”, nu puși la plată. Povestea a două milioane de lei

Antifrauda condusă de Pușdercă: acolo unde evazioniștii sunt ”albiți”, nu puși la plată. Povestea a două milioane de lei

Atâta au lungit inspectorii Antifraudă Sibiu un control, până când firma verificată a scăpat de plata unor datorii la bugetul stat de peste două milioane de lei. Datorii care s-au prescris în timpul controlului lungit pe patru ani.

După un control întins pe patru ani, dar în care s-a lucrat efectiv nici măcar o lună, Direcția Regională Antifraudă Fiscală 7 Sibiu (una din puținele instituții regionale cu sediul la Sibiu) a ”scăpat” o firmă de la plata TVA-ului pe doi ani, adică peste două milioane de lei.

Este vorba de Lara Mobile SRL din Brașov, orașul din care a venit și Laurențiu Pușdercă (foto principală) la conducerea Direcției Regionale (DRAF 7) Sibiu. Direcția condusă de opt ani de Pușdercă a început controlul la firma brașoveană în mai 2016, în urma unei analize de risc care implica alte două societăți cu același acționariat (este vorba de Best Tel SRL și Morefone GSM SRL, ambele cu sediul social tot în Brașov).

Controlul a fost impus ca urmare a faptului că analiza de risc ridica semne de întrebare asupra veridicității unor tranzacții din perioada 2013 – 2015. Mai bine de patru ani a durat acest control, încheiat printr-un proces-verbal semnat în luna septembrie 2020. Iar dacă citim atent procesul verbal, rezultă că în cei mai bine de patru ani, inspectorii trimiși de Antifrauda condusă de Pușdercă la Brașov au muncit, în total, fix 18 zile. Mai mult, în ultimii doi ani, procesul-verbal întocmit la finalul controlului nu consemnează nicio activitate.

După cum se poate înțelege din acest document, controlul a fost suspendat în repetate rânduri ca urmare a deciziilor directorului DRAF 7, Laurențiu Pușdercă. Pe lângă suspendări, controlul a fost mutat în sarcina altor inspectori în repetate rânduri.

2.275.474 de lei. Cadou de Crăciun

În cele 18 zile în care inspectorii antifraudă au lucrat în cadrul acestui control întins pe patru ani nu a fost descoperită nicio tranzacție care să poată fi suspectată drept fictivă. Acest lucru, arată reprezentanții societății verificate pentru Turnul Sfatului, a fost dovedit de verificările încrucișate, care au vizat inclusiv companii din alte țări ale Uniunii Europene (iar aceste verificări ”peste granițe” ar fi unul din motivele controlului întins pe atâția ani, spun reprezentanții Lara Mobile).

În schimb, prin procesul verbal semnat în toamna anului trecut, inspectorii Antifraudă au stabilit că Lara Mobile are TVA de plătit la bugetul de stat în sumă totală de peste 5,3 milioane de lei. Pentru anul 2013 – 140.071 de lei, pentru anul 2014 – 2.135.403 lei, iar pentru anul 2015 – 3,1 milioane de lei.

După această concluzie trecută în raport, cu patru zile înainte de Crăciunul anului trecut, inspectorii coordonați de Pușdercă au trimis o adresă ANAF-ului, pentru a institui măsuri asiguratorii asupra unor bunuri ale Lara Mobile SRL, ca urmare a TVA-ului descoperit a fi datorat. Însă în adresa trimisă către ANAF, Antifrauda de la Sibiu a mai cerut măsuri asiguratorii doar pentru sumele aferente anului 2015. Pentru cele din 2013 și, respectiv, 2014 (peste 2,2 milioane de lei), Antifrauda a considerat că a intervenit termenul de prescripție.

Legislația fiscală limitează la cinci ani în urmă dreptul organelor fiscale de a stabili creanțe. Prin urmare, datoriile aferente anului 2013 descoperite pentru Lara Mobile s-au prescris în ziua de 1 ianuarie 2019, iar cele aferente anului 2014 – în prima zi a lui 2020. Iar cum raportul controlului în discuție a fost semnat în septembrie 2020, cele peste două milioane de lei datorate pentru 2013 și 2014 s-au transformat într-un fel de cadou de Crăciun.

Și mormintele bacoviene reacționează mai vocal

Este o dezbatere pentru specialiști dacă TVA-ul de care a fost iertat proprietarul Lara Mobile s-a prescris sau nu. Și asta deoarece în mai 2016, când a început controlul Antifraudei condusă de Pușdercă, era în vigoare vechiul Cod Fiscal. Iar acesta prevedea că termenul de prescripție se calculează de la data de 1 ianuarie a anului următor pentru care se datorează obligația fiscală. Prin urmare, cel puțin datoria aferentă anului 2015 n-ar fi trebuit iertată.

Această întrebare am adresat-o conducerii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, prin intermediul ANAF-ului. A trecut o lună și nu am primit niciun răspuns. Nici despre cine răspunde pentru un control întins pe patru ani, dar în care s-a lucrat 18 zile, nici despre cine răspunde pentru faptul că bugetul de stat a fost lipsit de peste două milioane de lei și nici despre cine a fost (dacă a fost) tras la răspundere pentru această situație n-a vorbit nimeni din partea Fiscului.

În ciuda insistențelor, cei de la ANAF nu ne-au transmis nici măcar dacă vor mai avea de gând să răspundă.

La fel, n-am primit nicio reacție nici din partea lui Laurențiu Pușdercă, deși acesta a recepționat întrebările.

Antifrauda din Sibiu nu mai sperie evazioniștii. Ci îi protejează

Un proces în care au uitat să mai depună acte

Singurii care au dat dovadă de deschidere în a-și expune punctul de vedere au fost reprezentanții Lara Mobile. Societate deținută de Daniel Țuluca (42 de ani), care ne-a răspuns prin intermediul avocatului său, Alexandru Mihai Popa.

”Singura interacțiune a clientului cu echipele de control a fost aceea de a pune acte la dispoziție și de a da note explicative ori de câte ori i s-a cerut acest lucru. Modul de organizare a activității de către organele antifraudă nu îl cunoaștem. Știm însă că noi înșine am solicitat ca organele antifraudă să facă verificări încrucișate în amonte pe lanțul de aprovizionare. Aceste verificări s-au făcut în mai multe țări, cu mai mulți agenți economici și în mod obiectiv au dus la prelungirea duratei controlului, informațiile fiind comunicate târziu și cu mare dificultate de către unii dintre agenții economici din amonte”, răspund reprezentanții Lara Mobile întrebați dacă au influențat în vreun fel durata controlului.

”În final, faptul că a durat patru ani, pentru noi a fost mai puțin important; esențial pentru clientul nostru a fost faptul că urmare a verificărilor încrucișate efectuate, organele antifraudă au primit confirmarea că toate tranzacțiile verificate de către organele antifraudă erau tranzacții reale, fiind verificată existența mărfurilor care au făcut obiectul tranzacțiilor”, completează reprezentanții Lara Mobile.

După acel 2015 în care societatea a avut un rulaj de peste 20 de milioane de lei, cifra de afaceri a Lara Mobile SRL a scăzut la 16 milioane de lei, apoi la șapte milioane, la două milioane, la un milion. După care, acum un an, proprietarul societății (împreună cu soția sa, care deținea 0,1% din părțile sociale) a decis să o dizolve.

Cinci luni mai târziu, împotriva dizolvării au deschis proces cei de la Administrația județeană a finanțelor publice. Doar că judecătorul le-a respins demersul, pe motiv că reprezentanții Fiscului nici nu s-au mai obosit să depună toate actele la dosar. De exemplu, nu au fost depuse nici măcar actele care să demonstreze datoriile pe care firma dizolvată le mai are la bugetul de stat. ” În cauză, petenta (Administrația Finanțelor – n.r.) a făcut vorbire doar despre existența unui proces verbal emis de către DGAF 7 Sibiu și a unui aviz de inspecție fiscală, având nr.434/2020, ambele nedepuse la dosar, rezultând că la data cererii de numire a lichidatorului societății Lara Mobile SRL nu a fost nici măcar întocmit procesul verbal de control, având natura juridică mai sus arătată. În aceste circumstanțe, instanța va socoti plângerea petentei ca fiind neîntemeiată și din acest punct de vedere, la dosar nefiind depusă dovada că deține o creanță fiscală împotriva societății Lara Mobile SRL”, se arată în hotărârea Tribunalului Brașov din 4 iunie 2021. Hotărâre care putea fi atacată în apel în termen de 30 de zile. Lucru care nu s-a mai întâmplat.

”Esențial - vă rugăm sa aveți în vedere buna credință a clientului nostru. În cazul Lara Mobile SRL, chiar dacă dizolvarea s-a produs, clientul s-a oprit și nu a mai formulat cerere de radiere în momentul în care s-a început o inspecție fiscală, care este și acum în curs. La ora actuală, până când speța va ajunge în instanță (în măsura în care s-ar produce acest lucru), toate celelalte informații privitoare la tranzacțiile și persoanele verificate, constatările s.a.m.d. sunt sub protecția secretului fiscal și nu putem să le comentăm. Cu toate acestea, în opinia noastră, constatările ne sunt favorabile”, mai arată reprezentanții Lara Mobile, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasilepuscal

Acum 1 an

Penibilul unei investigative. De ce nu spui ca primesti informatii de la aripa SRI din cadrul antifraudei Sibiu ? sa stim ca esti doar un papagal care scrie ce i se dicteaza! Da tu ala care pentru 3 lei scrii orice ineptie Deleanule. Un nespalat pletos si jegarit.

Raspunde

@@@

Acum 1 an

Asta-i tara in care traim! Alo, hastagisti, nu mai strigati:Jos coruptia? Dle presedinte, astia nu-s "penali"?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus