Duminică,
16.01.2022
Cer Senin
Acum
-6°C

Dosarul parlamentarilor sibieni care vor pensiile înapoi se judecă la Curtea de Apel Alba

Dosarul parlamentarilor sibieni care vor pensiile înapoi se judecă la Curtea de Apel Alba

Cei șapte parlamentari sibieni care au dat în judecată Camera Deputaților pentru a reprimi pensiile speciale așteaptă începutul lunii decembrie pentru a afla dacă își vor primi sau nu banii.

Își vor pensiile înapoi Ion Ariton, Ioan Axente, Mircea Bucur, Nicolae Enescu, Cornel Știrbeț, Ioan Tămâian și Ioan Tătaru, iar o primă acțiune a fost înaintată în luna aprilie, la Tribunalul Sibiu.

De aici, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba, după ce Tribunalul Sibiu și-a declinat competența. ”Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Sibiu, complet specializat în litigii de muncă şi asigurări sociale”, se arată într-o decizie a Tribunalului Sibiu din 21 septembrie.

La primul termen de la Curtea de Apel Alba, judecătorul a respins solicitarea parlamentarilor, care au cerut lipsa competenței materiale a Curții de Apel Alba.

Următoarea înfățișare în acest dosar va fi în 8 decembrie 2021.

Cine sunt cei șapte

Ion Ariton a fost senator de Sibiu în două rânduri: în legislatura 2008 – 2012 și 2012 – 2016. În primul mandat a fost ales pe listele PDL, a avut 80 de luări de cuvânt în 32 de ședințe și a fost cosemnatar în 24 de proiecte legislative, dintre care patru s-au transformat în legi. În al doilea mandat a fost ales tot pe listele PDL, iar din februarie 2015, în urma fuziunii dintre cele două partide a devenit membru PNL. În această perioadă a semnat patru moțiuni de cenzură și a semnat alături de alți parlamentari 34 de inițiative parlamentare. Trei au devenit lege. Ariton a fost și prefect de Sibiu în perioada 2005-2007 și ministru al Economiei între anii 2010 și 2012.

Mircea Bucur a fost ales deputat de Sibiu în anul 2000, pe listele PRM.  Un an mai târziu trecea în PSD și se alătura grupului parlamentar al acestui partid. În patru ani a avut cinci luări de cuvânt, o declarație politică și a semnat nouă propuneri legislative, dintre care două au devenit lege. Mircea Bucur, fost pilot de raliuri, a fost preşedintele Asociaţiei Sibiu Decembrie 1989 și a Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 România.

Ioan Tămâian a fost deputat în mandatul 2012 – 2016, ales pe listele PNL. A avut 17 luări de cuvânt, a avut 41 de declarații politice, a semnat 132 de proiecte legislative, dintre care 23 au devenit lege, a semnat de asemenea 14 moțiuni și a avut 106 întrebări și interpelări.

Ioan Axente, deputat în mandatul 2012 – 2016 a fost ales pe listele PSD, însă în ultimul an de mandat și-a dat demisia din partid, devenind independent. A avut patru luări de cuvânt, a semnat 64 de propuneri legislative și a depus patru întrebări și interpelări. La alegerile parlamentare de anul trecut, Axente a candidat în județul Vâlcea din partea Partidului Neamul Românesc.

Cornel Știrbeț a fost deputat în trei mandate: din 2000, până în 2012. A fost ales pe listele PNL, iar din 2008 a trecut în PDL – Partidul Democrat Liberal. În primul mandat, în legislatura 2000-2004, Cornel Știrbeț a fost validat ca deputat pe data de 20 februarie 2001, când l-a înlocuit pe deputatul Horia Mircea Rusu, decedat. În 2008 a fost ales pe listele PDL și a fost președinte al organizațiilor locale atât a PNL, cât și a PDL. După 2012 s-a retras din activitatea politică și a devenit executor judecătoresc.

Nicolae Enescu a fost deputat în legislatura 2000 – 2004, votat pe listele PRM. A avut atunci 19 luări de cuvânt în 17 ședințe, a depus șase declarații politice, a semnat 36 de propuneri legislative și 10 moțiuni și a avut 35 de întrebări și interpelări.

Ioan Tătaru a fost deputat doi ani, în legislatura 1990-1992, prima după Revoluție, fiind parlamentar al FSN – Frontul Salvării Naționale.

”Valoarea pensiilor e foarte mică, câteva procente, raportat la valoarea întreagă”

Fostul deputat liberal Ioan Tămâian spune că a făcut această acțiune tocmai pentru ca și alte instituții să sisteze plățile de pensii speciale. ”Eu vreau prin acțiunea aceasta, măsura luată de parlament să se raporteze și să se aplice în absolut toate cazurile. În felul ăsta, n-o să las să fie o simplă măsură luată pentru parlamentari și să fie ca un început pentru absolut toate cazurile în care banii luați într-un fel sau altul, sub formă de pensie specială sau altceva”, explică Tămâian. ”Dacă nu solicitam în modul ăsta, consider că nu era luată în seamă. E o variantă în care o persoană juridică își apără propriul interes, poate să îl facă, acesta era interesul. Din tot calculul care există nu știu câți parlamentari sunt, vreo 500, dar valoarea pensiilor e foarte mică, câteva procente, raportat la valoarea întreagă. Ideea nu a fost numai a mea, a fost o idee generală luată în dialog cu alți foști parlamentari”, găsește o explicație liberalul. Nu același lucru e susținut de fostul senator PDL și PNL, Ion Ariton. ”Erau un drept câștigat. Știu că trecem printr-o perioadă grea și aș fi acceptat diminuarea, dar nu desființarea”, a declarat fostul senator, citat de G4media.ro. Fostul deputat Cornel Știrbeț nu a răspuns la telefon, însă a trimis un mesaj prin care anunță că este ocupat și că va suna mai târziu. Restul parlamentarilor nu au putut fi contactați.

122 de foști parlamentari vor pensiile înapoi

În total, la nivel național sunt 122 de parlamentari care au început procese pentru recuperarea indemnizațiilor speciale, anunță G4Media. Acești bani au fost opriți din luna februarie 2021. Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justiție se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion

Conform unei situații furnizate G4Media, în luna februarie, de Senat, pentru 96 de luni de mandat, pensia specială varia între 7.303 lei și 10.340 lei brut. Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

John doe

Acum 2 luni

Specia asta ar trebui afisata prin oras cu poza, nume si partid, doar asa, ca sa stie oamenii ce voteaza!

Raspunde

Henorel Verdeață

Acum 2 luni

Suntem mandri de politicienii pe care vatra sibiana i-a daruit tarii! Sunt fii ai neamului sfant romanesc! Sa ne iubim, dragi romani si sa fim romani in tara noastra!
Raspunde

Teo

Acum 2 luni

Nu i prost cine primeste,e prost cine da.Este dreptul lor sa-si castige drepturile in instanta,atata timp cat legile sunt neclare si in avantajul unor privilegiati,aici intrand toate pensiile speciale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus