Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Consulul Germaniei la Sibiu, la Monumentul eroilor: ”și eu îmi asum responsabilitatea pentru istoria noastră”

Consulul Germaniei la Sibiu, la Monumentul eroilor: ”și eu îmi asum responsabilitatea pentru istoria noastră”

Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu a organizat o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul eroilor din Pădurea Dumbrava, în memoria ”tuturor victimelor numeroaselor regimuri totalitare și ale tiraniei din secolul trecut și cel prezent”.

Reprezentanți ai administrației locale, precum și ai structurilor militare din cadrul Garnizoanei Sibiu au participat la ceremonia organizată de Consulat în cursul zilei de miercuri la Monumentul eroilor.

Kerstin Ursula Jahn, consul al Germaniei la Sibiu, a rostit o alocuțiune în care și-a asumat istoria țării pe care o reprezintă, istorie care include și acel al doilea război mondial provocat de politica Germaniei din acea vreme și susținut de armata din acea perioadă. ”Prin întorsătura luată de războiul germano-sovietic, crimele fără precedent asupra umanității comise de soldații germani s-au transformat de asemenea în suferință nemărginită cauzată atât soldaților germani, cât și minorităților germane și celor vorbitoare de limba germană din Europa Centrală și de Est. Milioane de soldați și civili și-au pierdut viața în lupte devastatoare, în prizonierat, precum și după încheierea războiului prin muncă forțată în urma deportării și prin acte de răzbunare, de cele mai multe ori la mare depărtare de patrie, de dragoste, căldură și protecție”, a rostit Kerstin Ursula Jahn.

Ea a amintit de discursul recent al președintelui Germaniei în Bundestag, potrivit căruia luând în vedere trecutul, rolul actual al celei mai puternice economii din Europa este de a menține pacea. ”Precum a spus președintele Republicii Federale Germania, domnul Frank Walter Steinmeier, duminica trecută într-un discurs emoționant în Parlamentul German: «Responsabilitatea pentru istoria noastră este responsabilitatea față de menținerea păcii». În acest sens și eu îmi asum responsabilitatea pentru istoria noastră. Fie ca răgazul luat în momente și locuri ca acestea să ne îndemne și să ne întărească ca să rămânem vigilenți și să facem tot ce este posibil pentru a menține pacea acolo unde ea domnește și să o readucem acolo unde lipsește. Este ceea ce datorăm celor ale căror oseminte se află aici și a căror amintire o comemorăm astăzi”, a mai rostit consulul Germaniei la Sibiu.

Redăm mai jos discursul rostit de Kerstin Ursula Jahn, consul al Germaniei la Sibiu

”Mult stimate doamne și domni,

Ne-am întâlnit astăzi aici în cimitirul româno-german care onorează amintirea celor căzuți în timpul celor două războaie mondiale și pe cea a veteranilor de război, pentru a comemora împreună victimele războaielor mondiale. Ne amintim de victimele războaielor şi ale tiraniei și de crimele împotriva umanității comise în secolul trecut precum și în zilele noastre. 

Mă aflu aici alături de dumneavoastră ca reprezentantă a țării a cărei armate din acea vreme s-a făcut răspunzătoare de un război de agresiune care a început cu ocuparea Iugoslaviei și a Greciei precum și cu agresiunea asupra Uniunii Sovietice în anul 1941, deci cu 80 de ani în urmă, aducând o suferință nemărginită asupra Europei de Est, Centrale și de Sud-Est. Prin întorsătura luată de războiul germano-sovietic, crimele fără precedent asupra umanității comise de soldații germani s-au transformat de asemenea în suferință nemărginită cauzată atât soldaților germani, cât și minorităților germane și celor vorbitoare de limba germană din Europa Centrală și de Est. Milioane de soldați și civili și-au pierdut viața în lupte devastatoare, în prizonierat, precum și după încheierea războiului prin muncă forțată în urma deportării și prin acte de răzbunare, de cele mai multe ori la mare depărtare de patrie, de dragoste, căldură și protecție. 

Războiul este mereu nedrept și cunoaște doar perdanți! 

Împreună cu dumneavoastră mă confrunt cu amintirile acelei perioade în acest spațiu deosebit. Mă confrunt cu ele de dragul viitorului. Precum a spus Președintele Republicii Federale Germania, domnul Frank Walter Steinmeier, duminica trecută într-un discurs emoționant în Parlamentul German: «Responsabilitatea pentru istoria noastră este responsabilitatea față de menținerea păcii». În acest sens și eu îmi asum responsabilitatea pentru istoria noastră. 

Fie ca răgazul luat în momente și locuri ca acestea să ne îndemne și să ne întărească ca să rămânem vigilenți și să facem tot ce este posibil pentru a menține pacea acolo unde ea domnește și să o readucem acolo unde lipsește. 

Este ceea ce datorăm celor ale căror oseminte se află aici și a căror amintire o comemorăm astăzi”.

Sursa foto: Consultatul Germaniei la Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1842

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

KRAMNIK

Acum 2 ani

Războiul de agresiune a Germaniei a început prin ocuparea Boemiei și Moraviei in martie 1939 și a Poloniei în septembrie 1939.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus