Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Procurorii sibieni despre dosarul lui Iordănescu & co: nu comentăm, polițiștii se ocupă acum de dosar

Procurorii sibieni despre dosarul lui Iordănescu & co: nu comentăm, polițiștii se ocupă acum de dosar

Procurorii sibieni nu doresc să comenteze hotărârea Tribunalului Sibiu prin care sunt criticați pentru modul în care au închis un dosar cu o miză de nouă milioane de euro. Dosar în care urmărit penal era și este Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu, alături de alte trei persoane. Procurorii mai arată că, după redeschiderea urmăririi penale, de acest dosar se ocupă polițiștii sibieni.

”Din toate probele administrate până la acest moment procesual în cursul urmăririi penale, pe parcursul celor zece volume, judecătorul de cameră preliminară este de părere că rezultă suspiciuni rezonabile că s-ar fi comis infracțiunile pentru care s-a pronunțat soluția de clasare”, scrie în încheierea penală dată pe 16 iunie 2021 de către Tribunalul Sibiu.

Printre infracțiunile pentru care instanța consideră că există suspiciuni rezonabile sunt enumerate evaziunea fiscală, transmiterea fictivă a acţiunilor deţinute într-o societate comercială și folosirea, cu ştiinţă, a actelor unei societăţi radiate, în scopul producerii de consecinţe juridice. Un teren de aproximativ 6,6 ha, estimat la o valoare de peste nouă milioane de euro și aflat în spatele mall-ului din Sibiu, este miza dosarului în discuție, dosar clasat în septembrie 2020 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. Și redeschis în vara acesta, ca urmare a unei decizii judecătorești care a apreciat că procurorii nu și-au făcut în mod corect treaba.

”Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu nu are de făcut aprecieri la părerea exprimată de judecătorul de cameră preliminară în considerentele încheierii penale nr. 84/CP/16.06.2021, conform căreia rezultă suspiciuni rezonabile că s-ar fi comis infracțiunile pentru care s-au pronunțat soluțiile de clasare. Fiecare magistrat, indiferent că este judecător sau procuror, este independent cu privire la soluțiile adoptate în cauzele aflate în instrumentare, conform competențelor”, răspund procurorii sibieni întrebați de Turnul Sfatului cum comentează aprecierile făcute de instanța sibiană. Asta în contextul în care judecătorul de cameră preliminară consideră că atitudinea procurorilor sibieni în acest dosar ”vine în contradicție cu principiul oficialității urmăririi penale și al aflării adevărului, care presupune ca organele statului să demareze o anchetă eficientă cu privire la posibilele infracțiuni cu care au fost sesizate, să administreze probe din oficiu, nu doar la propunerea persoanei vătămate, pentru aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei, precum și cu privire la persoana suspectului / inculpatului”. 

În acest dosar, Costel Samson – unul din foștii primari ai Azugăi – susține că Eugen Iordănescu, alături de Ursache Aurel, Baltag Ioan și Neagu Adrian, au gestionat un amplu scenariu al cărui scop a fost acela de a-l împiedica să intre în proprietatea terenului de 6,6 ha mai sus amintit. 

Adevărata miză a dosarului sunt cele 6,6 ha din spatele mall-ului din Sibiu, pentru care Primăria Sibiu a aprobat în 2015 un plan urbanistic zonal pentru ridicarea a 20 de blocuri de locuințe

Procurorii sibieni arată că tocmai cele zece volume despre care judecătorul de cameră preliminară le consideră izvor de suspiciuni rezonabile i-au determinat să claseze dosarul. ”Având în vedere faptul că dosarul conține zece volume, procurorul care a soluționat cauza a apreciat că probele administrate sunt suficiente pentru a fundamenta soluțiile de clasare adoptate, apreciere care putea sau nu să fie însușită de judecătorul de cameră preliminară care soluționează plângerea împotriva acestor soluții, în cazul de față considerându-se că se impune și administrarea altor mijloace de probă”, se arată în răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.

De asemenea, procurorii mai țin să sublinieze faptul că persoana care se consideră vătămată în acest dosar a atacat doar cinci din cele 13 soluții de clasare dispuse. ”Totodată, menționăm că nu am identificat în considerentele încheierii penale nr. 84/CP/16.06.2021 (cea prin care judecătorul a dispus redeschiderea dosarului de urmărire penală – n.r.) o analiză efectuată referitor la realizarea trăsăturilor esențiale pentru care s-au pronunțat soluțiile de clasare (inclusiv tipicitatea sub aspectul laturii obiective și subiective), care să poată releva argumentele avute în vederea emiterii acestei păreri”, mai arată procurorii sibieni.

Urmărirea penală în acest dosar este instrumentată, acum, de către polițiștii care investighează criminalitatea economică, mai arată procurorii sibieni. ”Dosarul a fost transmis în cursul lunii iulie 2021 organelor de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul de investigare a criminalității economice, competente să efectueze urmărirea penală. Organe care au obligația să efectueze cu celeritate toate activitățile stabilite de judecătorul de cameră preliminară”.

Citește și Iordănescu, șeful CCIA: dosar cu o miză de nouă milioane de euro, redeschis de procurori la cererea Tribunalului

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Dracul liber

Acum 1 săptămână

Masoneria ruineaza Romania!
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 săptămână

Da. Smecheri pusi politic, pe mâna cu masoni din ro și din afara, despre genu asta de sefi de instituții de stat vorbeam eu si in alte comentarii, sefi de-ai lu Elzorab si altii care manipulează oameni prin comentarii pt care sunt "compensati" de catre sefii lor de la stat si de către sefii locali ai partidelor. Secu, masoni, smecheri si interlopi. Asta e tara pe care o avem. Securistul in cauza si altii ca el au falimentat si achizitionat hale terenuri si altele prin interpuși, impart prada cu alti baieti deștepți ei cu factoru politic. A se înțelege prin factoru politic: stanga+dreapta +centru+colțuri si extremități, toti la praduit ciolanu'.
Raspunde

Ioana

Acum 1 săptămână

Tot pe tema de m-ai sus am un proces de 10 ani cu smecheri imobiliari care au folosit terenul meu ca și cum ar fi al lor pentru a duce o conductă de gaz pentru tranzit.Nici astăzi nu vrea nimeni sa vadă recte judecătoria faptele ilegale dovedite prin expertiza judiciară și topografica. PS.Poate ma ajută cineva?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 săptămână

Tot politistii s-au ocupat de dosar si inainte.Intrebare: Au propus trimiterea in judecata sau clasarea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus