Procurorii sibieni nu doresc să comenteze hotărârea Tribunalului Sibiu prin care sunt criticați pentru modul în care au închis un dosar cu o miză de nouă milioane de euro. Dosar în care urmărit penal era și este Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu, alături de alte trei persoane. Procurorii mai arată că, după redeschiderea urmăririi penale, de acest dosar se ocupă polițiștii sibieni.
”Din toate probele administrate până la acest moment procesual în cursul urmăririi penale, pe parcursul celor zece volume, judecătorul de cameră preliminară este de părere că rezultă suspiciuni rezonabile că s-ar fi comis infracțiunile pentru care s-a pronunțat soluția de clasare”, scrie în încheierea penală dată pe 16 iunie 2021 de către Tribunalul Sibiu.
Printre infracțiunile pentru care instanța consideră că există suspiciuni rezonabile sunt enumerate evaziunea fiscală, transmiterea fictivă a acţiunilor deţinute într-o societate comercială și folosirea, cu ştiinţă, a actelor unei societăţi radiate, în scopul producerii de consecinţe juridice. Un teren de aproximativ 6,6 ha, estimat la o valoare de peste nouă milioane de euro și aflat în spatele mall-ului din Sibiu, este miza dosarului în discuție, dosar clasat în septembrie 2020 de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. Și redeschis în vara acesta, ca urmare a unei decizii judecătorești care a apreciat că procurorii nu și-au făcut în mod corect treaba.
”Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu nu are de făcut aprecieri la părerea exprimată de judecătorul de cameră preliminară în considerentele încheierii penale nr. 84/CP/16.06.2021, conform căreia rezultă suspiciuni rezonabile că s-ar fi comis infracțiunile pentru care s-au pronunțat soluțiile de clasare. Fiecare magistrat, indiferent că este judecător sau procuror, este independent cu privire la soluțiile adoptate în cauzele aflate în instrumentare, conform competențelor”, răspund procurorii sibieni întrebați de Turnul Sfatului cum comentează aprecierile făcute de instanța sibiană. Asta în contextul în care judecătorul de cameră preliminară consideră că atitudinea procurorilor sibieni în acest dosar ”vine în contradicție cu principiul oficialității urmăririi penale și al aflării adevărului, care presupune ca organele statului să demareze o anchetă eficientă cu privire la posibilele infracțiuni cu care au fost sesizate, să administreze probe din oficiu, nu doar la propunerea persoanei vătămate, pentru aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei, precum și cu privire la persoana suspectului / inculpatului”.
În acest dosar, Costel Samson – unul din foștii primari ai Azugăi – susține că Eugen Iordănescu, alături de Ursache Aurel, Baltag Ioan și Neagu Adrian, au gestionat un amplu scenariu al cărui scop a fost acela de a-l împiedica să intre în proprietatea terenului de 6,6 ha mai sus amintit.
Adevărata miză a dosarului sunt cele 6,6 ha din spatele mall-ului din Sibiu, pentru care Primăria Sibiu a aprobat în 2015 un plan urbanistic zonal pentru ridicarea a 20 de blocuri de locuințe
Procurorii sibieni arată că tocmai cele zece volume despre care judecătorul de cameră preliminară le consideră izvor de suspiciuni rezonabile i-au determinat să claseze dosarul. ”Având în vedere faptul că dosarul conține zece volume, procurorul care a soluționat cauza a apreciat că probele administrate sunt suficiente pentru a fundamenta soluțiile de clasare adoptate, apreciere care putea sau nu să fie însușită de judecătorul de cameră preliminară care soluționează plângerea împotriva acestor soluții, în cazul de față considerându-se că se impune și administrarea altor mijloace de probă”, se arată în răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.
De asemenea, procurorii mai țin să sublinieze faptul că persoana care se consideră vătămată în acest dosar a atacat doar cinci din cele 13 soluții de clasare dispuse. ”Totodată, menționăm că nu am identificat în considerentele încheierii penale nr. 84/CP/16.06.2021 (cea prin care judecătorul a dispus redeschiderea dosarului de urmărire penală – n.r.) o analiză efectuată referitor la realizarea trăsăturilor esențiale pentru care s-au pronunțat soluțiile de clasare (inclusiv tipicitatea sub aspectul laturii obiective și subiective), care să poată releva argumentele avute în vederea emiterii acestei păreri”, mai arată procurorii sibieni.
Urmărirea penală în acest dosar este instrumentată, acum, de către polițiștii care investighează criminalitatea economică, mai arată procurorii sibieni. ”Dosarul a fost transmis în cursul lunii iulie 2021 organelor de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul de investigare a criminalității economice, competente să efectueze urmărirea penală. Organe care au obligația să efectueze cu celeritate toate activitățile stabilite de judecătorul de cameră preliminară”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: ccia , penal , iordanescu , procurori , dosar , Sibiu ,
Vizualizari: 9540
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pensionar
Acum 1 oră
Oare cand se va interzice aceasta barbarie?
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Luigi diaspora