Duminică,
28.11.2021
Innorat
Acum
9°C

Cu ”de toate”: am pedalat pe cea mai nouă și mai lungă pistă de biciclete din Sibiu VIDEO și FOTO

Cu ”de toate”: am pedalat pe cea mai nouă și mai lungă pistă de biciclete din Sibiu VIDEO și FOTO

Cu o lungime de 3,6 km, pista de biciclete de pe strada Podului din Sibiu este cea mai nouă investiție a administrației locale pentru încurajarea deplasării pe bicicletă.

”Mobilitate smart, pe bicicletă. Chiar dacă lățimea străzii este mică pe unele porțiuni, prin diverse soluții și reconfigurări, Primăria Sibiu a reușit să amenajeze 3,6 km de pistă pentru biciclete, în dublu sens. În toate porțiunile în care lățimea străzii a permis, pistele sunt separate de calea pietonală și de calea auto prin borduri sau elemente separatoare”, este prezentarea făcută de Primăria Sibiu, în urmă cu o săptămână, celei mai noi piste de biciclete din oraș. Cea de pe strada Podului, stradă reabilitată din fonduri europene nerambursabile în cadrul unui contract semnat la începutul anului 2020 cu Terra Building SRL, pentru suma inițială de 15,34 de milioane de lei. Dincolo de faptul că este cea mai lungă pistă dată în folosință de Primăria Sibiu în urma unei singure lucrări, este și prima din oraș care a fost vopsită cu verde. 

Am intrat pe pista de biciclete amenajată pe strada Podului venind dinspre centrul orașului pe strada Ștefan cel Mare. Variantă care implică un acces dificil, din cauza traficul auto ridicat, a lipsei unei treceri de pietoni și a faptului că porțiunea de la ieșirea înspre Agnita a străzii Ștefan cel Mare nu are amenajată pistă de bicicletă.

Accesul pe pista de biciclete dinspre strada Ștefan cel Mare

Dincolo de acest inconvenient, primii doi kilometri ai acestei noi piste reprezintă una din cele mai sigure porțiuni de pedalat din Sibiu. Nu are urcușuri și coborâșuri, iar ambele sensuri de mers ale pistei de biciclete sunt amenajate pe o singură parte a străzii, cea dinspre râul Cibin, ceea ce oferă și un peisaj reconfortant în deplasare. În plus, pista este separată de carosabil, fiind înălțată (practic, poate fi asemănată unui trotuar) și are o lățime de peste 2,5 metri, una extrem de generoasă raportat la media pistelor pentru biciclete din oraș.

Această porțiune unde pista are două sensuri nu este însoțită și de un trotuar (pe acești primi doi km, trotuarul este amenajat doar pe o parte a străzii) ceea ce îi determină pe pietoni să folosească, prin urmare, pista de biciclete pentru deplasare. Având în vedere că zona nu este una rezidențială, numărul pietonilor este însă unul extrem de redus. În jurul orei 15:00 a zilei de miercuri, când am pedalat pe această nouă pistă, am întâlnit pe acești primi doi km doar doi pietoni.

Pe traseu există și câteva capace de canal care nu sunt tocmai la nivel. Iar tot din zona disconfortului este și calitatea asfaltului așternut: după primii 500 de metri, acesta este vălurit, ceea ce va face deplasarea celor care folosesc biciclete fără suspensii destul de ”țopăitoare” dacă vor să se grăbească.

Cea mai mare parte a primilor doi km ai pistei este acoperită cu un asfalt vălurit

Cu ”de toate”

După acești primi doi kilometri, sensurile pistei de biciclete se despart, fiecare sens fiind amenajat la marginea dinspre trotuar a carosabilului. Un punct pozitiv este că în zona unde aceste două sensuri se despart (aproape de accesul în curtea fabricii de cărămidă) a fost amplasată o trecere pentru pietoni, trecere care are amenajată și o porțiune pentru bicicliști, semnalată ca atare. Și, prin urmare, dacă vă asigurați temeinic, traversarea străzii o puteți face și pe două roți.

De aici și până la capătul străzii Podului, pista de biciclete (pe ambele sensuri) este semnalizată nu doar prin verdele vopsit pe asfalt, ci și prin delimitatoare (identice celor într-un mod atât de inutil amplasate pe ”coridorul sigur de deplasare” dinspre Ștrand către parcul Sub Arini).

Șirurile acestor delimitatoare sunt, însă, adesea întrerupte, pentru a permite accesul mașinilor în curțile de pe traseu, în zonele unde sunt amenajate stațiile de autobuz, în intersecții și în toate zonele unde pe marginea străzii au fost amenajate și locuri de parcare (peste 200 de locuri de parcare au fost amenajate în total).

Iar în aceste zone în care lipsesc delimitatoarele, pistele de biciclete au fost proiectate în cel mai periculos mod posibil: între locurile de parcare și carosabil. Prin urmare, deplasarea pe acești ultimi 1,5 km ai pistei va fi una în care atenția trebuie să fie permanent distribuită între cea către traficul auto de pe carosabil și mașinile parcate pe dreapta, de unde există oricând riscul să se deschidă o portieră fără asigurare (după cum zilele trecute s-a întâmplat pe bulevardul Mihai Viteazul).

Tot pe această porțiune, bicicliștii riscă să întâlnească în cale mașinile locuitorilor din zonă. Mașini lăsate în fața porții și care, cu unul din capete, obturează adesea pista de biciclete. Din fericire, traficul auto este destul de redus pe această stradă (sau era la ora la care noi am pedalat), așa că nu va fi tocmai periculos să ieșiți pe partea carosabilă pentru a ocoli mașinile parcate.

Grătarele pentru scurgerea apelor pluviale sunt, cât de cât, amplasate la nivelul asfaltului, iar forma acestor capace nu va da emoții nici celor care folosesc biciclete cu cauciucuri subțiri.

Din capătul dinspre centru al străzii Podului, pista de biciclete este continuată de cea amenajată (tot între parcări și carosabilul pentru mașini) pe Calea Gușteriței.

Capătul dinspre Calea Gușteriței al pistei de biciclete de pe strada Podului

Puncte de conflict

Felul în care administrația locală a ales să modernizeze strada Podului la intersecția cu strada Muncitorilor este deja de notorietate. Pe sensul dinspre centrul orașului, pista de biciclete se suprapune cu trotuarul pe o lățime de nici 90 de cm. Pe sensul invers, pista de biciclete rămâne la marginea carosabilului, fiind îngustată la mai puțin de jumătate de metru, în timp ce trotuarul dispare.

Pe sensul de mers dinspre centru, la intersecția cu strada Muncitorilor pista de biciclete împarte aceiași nici 90 de cm cu trotuarul

Dincolo de această intersecție, cei care vor folosi bicicleta înspre centrul orașului vor mai întâlni alte două puncte de conflict (adică zone unde infrastructura pentru biciclete dispare). Primul începe de la sensul giratoriu amenajat la intersecția Calea Gușteriței cu străzile Macaralei și Lazaret. Giratoriu în care nu mai există infrastructură pentru bicicliști, aceștia traversând intersecția la ”mica înțelegere” cu șoferii.

De aici până dincolo de podul Gării nu mai există pistă de biciclete amenajată, cea mai dificilă porțiune de pedalat fiind tocmai cea peste pod. La ora la care am pedalat prin zonă, acest pod era acoperit de mașini care înaintau încet în coloană pe ambele sensuri. Trotuarul nu poate fi utilizat pe bicicletă din cauza îngustimii acestuia, iar a pedala la marginea carosabilului este o adevărată aventură din cauza valurilor de asfalt ridicate în paralel cu sensul de mers.

După podul Gării, pe bulevardul Corneliu Coposu este din nou amenajată pistă la marginea carosabilului, după care la următorul sensul giratoriu, infrastructura pentru biciclete dispare din nou (de fapt, aceasta este amenajată pe porțiunea aferentă pietonilor care traversează intersecția, ceea ce obligă bicicliștii să coboare de pe bicicletă).

Cei 3,6 km ai celei mai noi piste de biciclete din oraș, plus restul de 1,8 km până la giratoriul de la intersecția bulevardului Corneliu Coposu cu strada Constituției i-am parcurs fără grabă în 15 minute.

Vizualizari: 7073

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Ombl

Acum 1 săptămână

comisia de receptie de la primaria Sibiu are in total 4 clase: A classe, B classe, C classe si E classe. Respect Sibiu, capitala nesimtirii!
Raspunde

E clar, nimic nou in Sibiu

Acum 1 săptămână

ASFALT VALURIT DIN NOU. sa multumim fodor & co pentru risipirea banului public. Pare ca trebuie sa aducem niste nemti adevarati - nu sasii astia de mana a doua din primarie (sau cotroceni) - pentru o lucrare de calitate.
Raspunde

Mister

Acum 1 săptămână

:) O lucrare bine facuta....Oglinda Primariei SIBIU, si a preamaritului nostru presedinte.

Raspunde

Florin O

Acum 1 săptămână

Multumim de reportaj, este cat se poate de veridic! Cel mai frustant lucru cand pedalezi prin oras, este faptul ca in intersectiile mari, marcajul dispare. Exact acolo unde ai nevoie de ajutor, primaria iti transmite: esti pe cont propriu, descurca-te!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 săptămână

Da unde-ai văzut tu piste marcate prin sensuri giratorii? Ia pune o poză
Raspunde

Sdghdfsg

Acum 1 zi

in tarile unde apa calda este reala si civilizatia este la ea acasa... in Germania, Austria si alte tari biciclistul are chiar prioritate inclusiv la trecerile de pietoni si in sensurile giratorii...
Raspunde

Mug

Acum 1 săptămână

Felicitari pentru articole! Ne bucuram ca in sfarsit cineva scrie public despre bataia de joc a primariei!

Raspunde

Zilnic biciclist

Acum 1 săptămână

Asa e cand esti pionier intr-un domeniu, cand tre sa faci primele piste pentru biciclete din lume. Daca existau ceva manuale sau ghiduri de bune practici iesea o treaba europeana nu o spoiala. Is curios cum se vor face pistele in vest peste vreo 5-10 ani acum ca aia au un model sibian de urmat. Nici macar sarcastic nu sunt, sunt dea dreptul prost
Raspunde

Gigi

Acum 1 săptămână

Ca si ochii de pe acoperisurile cladirilor din centru, asa si pistele valurite de biciclete sunt o semnatura a sibiului. Pun pariu ca pista care urmeaza sa fie asfaltata intre Strand si Turnisor va fi tot valurita.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

De câte ori se face ceva, apar aceeași nime-ndrum de partid roșu sau hauriu să spună că nu-i bine, că-i scump etc. Da nu circulați pogonicilor, de nu vă place, mereți cu opincile pe unde puteți, ipocriților
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus