Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Ministerul Mediului pregăteşte o măsură de interzicere a instalării centralelor termice în apartamentele de bloc

Ministerul Mediului pregăteşte o măsură de interzicere a instalării centralelor termice în apartamentele de bloc

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pregăteşte un set de măsuri pentru reducerea poluării, printre care se va afla şi interdicţia de a se instala centrale termice în apartamentele de bloc, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul interimar de resort, Barna Tanczos.

"Atât ministerul, cât şi UAT-urile şi cetăţenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuinţelor şi în urma traficului substanţele nocive rămân blocaţi în straturile de aer în apropierea suprafeţei, mai ales dacă vremea este liniştită, rece şi uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenţia asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuinţelor trebuie să găsim soluţii de lungă durată. Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conţine printre altele şi interdicţia de a instala centrale termice proprii în blocurile în care locuiesc acum", a precizat Tanczos, citat de Agerpres.

Oficialul a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei centrale termice comune sau conectarea la reţelele de încălzire ale oraşelor.

"Aceste locuinţe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la reţelele de încălzire ale oraşelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acţiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor", a subliniat ministrul Mediului.

La jumătatea lunii octombrie, şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara, citată de Euractiv, că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament "peste noapte".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

12 comentarii

MIrcea

Acum 2 ani

Dar de ce nu interziceti si lemnele si peletii? Alea sunt mai putin poluante?!!
Raspunde

Nonick

Acum 2 ani

Numărați greșelile ;i nonsensurile din această frază: "Oficialul a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comună sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor."
Raspunde

Redacția

Acum 2 ani

Mulțumim pentru observație, am corectat.
Raspunde

@redacția

Acum 2 ani

poate pe viitor îi puneți pe reactori să citească înainte de a apăsa publish. că scrie prost și literal, și literar
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

o prostie pesedistă
Raspunde

Stanciu

Acum 2 ani

"în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comună" Si dupa aia sa depinzi de vecinii de la et 2, care nu vor sa porneasca centrala "comuna" (Doamne, ce redusi devenim!) pana in data de 15 Noiembrie pe motiv ca inca nu e asa frig si "sa mai facem economie". Cretinii astia cu mediul ne baga in groapa, asta sigur. In loc sa-i oblige pe bucuresteni sa-si monteze centrale de apartament, cum vedem noi aici in Ardeal normal, hop-top, normalul e invers. Brusc milogii de bucuresteni care au primit toata viata subventii, brusc ei sunt modelul tarii. Trebuie sa scapam de cretinii care ne conduc!!!
Raspunde

Ricky

Acum 2 ani

Guvernul ar putea stabili o serie de norme privind instalarea centralelor de incalzire in fiecare apartament pentru a elimina problemele create de acestea asupra mediului inconjurator, a declarat, ieri, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca. El a precizat ca Guvernul intentioneaza sa modernizeze centralele de cartier pentru a creste eficienta acestora si pentru a asigura cetatenilor servicii mai bune. „Vom demonstra ca centralele zonale, modernizate si bine gosdpodarite, sint mai eficiente si ca nu este necesara instalarea unei centrale proprii in fiecare apartament. Vom reglementa in circa doi ani aceasta situatie la nivel national, deoarece nu putem fi insensibili la probelmele ecologice create de aceste centrale de apartament si nu putem lasa sa prolifereze un astfel de sistem de incalzire”, a spus Cozmanca. (2002)
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Sa si monteze prima data guvernantii centrale de cartier sau sa se racordeze la retelele de incalzire ale oraselor si apoi mai discutam.Intr-o tara in care jumatate din locuitori se incalzesc cu lemne, sa vii cu astfel de idei exprima imaturitate daca nu prostie .
Raspunde

Sib

Acum 2 ani

Am desfiintat centralele de cartier din Sibiu acum 22 de ani, haideti sa ne intoarcem la ele, la pierderi uriase si la scandal intre vecini. In Sibiu sunt ansambluri rezidentiale unde au fost montate centrale de bloc la darea in folosinta (d. ex. in zona Siretului)! Dupa 2 ani de convietuire "pasnica" cu vecini care si-au cumparat aparamente NOI, dar au decis sa pastreze metehnele comuniste (nu pornim caldura pana nu sunt -2000 de grade afara, nu conteaza ca in bloc locuiesc pensionari bolnavi, mame cu bebelusi etc), fiecare locatar s-a debransat si si-a instalat centrala de apartament, pe principiul "platesc, dar nu stau cu paltonul pe mine in casa". In tara in care spiritul civic e o notiune abstracta, asta e o masura in plus care sa te determine sa te crucesti. Noroc ca ne rezolvaseram anterior celelalte probleme si a ramas doar asta...
Raspunde

Emma

Acum 2 ani

@Redacția "substanţele nocive rămân blocaţi"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

o prostie pesedistă
Raspunde

Cal Dura

Acum 2 ani

Pentru reducerea totala a poluării ar trebui ca toată tara sa se conecteze la rețeaua de încălzire a Timișoare care este sublima. Noroc ca cei de la casa nu poluează.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus