Luni,
24.01.2022
Innorat
Acum
-8°C

Ministerul Muncii a introdus zeci de noi meserii în codul ocupațiilor. Cea de barista sau specialist digitalizare se numără printre ele

Ministerul Muncii a introdus zeci de noi meserii în codul ocupațiilor. Cea de barista sau specialist digitalizare se numără printre ele

Ministerul Muncii a actualizat lista de meserii din Clasificarea Ocupaţiilor din România și a introdus 65 de noi ocupaţii în nomenclator. Printre ele se numără cea de consilier de stat, barista sau specialist digitalizare, scriu cei de la DIGI24.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a emis vineri două ordine pentru actualizarea listei de ocupaţii din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). 65 de noi ocupaţii au fost incluse în nomenclator, iar alte 62 au fost eliminate, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Din cele 65 de noi ocupaţii introduse, 45 au fost adăugate la cererea utilizatorilor, iar 20 ca urmare a preluării unor ocupaţii din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competenţelor, Calificărilor şi Ocupaţiilor, care se regăsesc în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior, se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

De asemenea, trei ocupaţii au fost mutate dintr-o grupă de bază în altă grupă de bază corespunzătoare şi alte două au fost redenumite conform cerinţelor actuale ale pieţei muncii.

Un număr de 15 ocupaţii nou introduse sunt din domeniile IT şi digitalizare. Printre ocupaţiile nou introduse se numără: barista, consilier de stat, degustător de cafea, specialist digitalizare, analist testare software sau consultant de securitate cibernetică.

62 de ocupații au fost eliminate din nomenclator

Pe de altă parte, din Clasificarea Ocupaţiilor din România au fost eliminate 62 de ocupaţii care nu se mai practică, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii. Acestea vor fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor, notează Agerpres. Printre ocupaţiile eliminate se numără cele de telexist, şef vagon poştal, râşnitor smalţ, topitor in şi cânepă, confecţioner tuburi cinescop.

Totodată, procedura de actualizare periodică a ocupaţiilor a fost simplificată, se precizează în comunicat.

Cele două ordine emise vineri de ministrul Muncii urmează să fie transmise preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, pentru semnare, mai scriu cei de la DIGI 24.

Sursa foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

No name

Acum 2 luni

Degeaba stii meserie daca n-ai certifcat verde!
Raspunde

Rammstein

Acum 2 luni

Degeaba, daca nu a legalizat prostituția!!..

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus