Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Köszönöm szépen, PSD! Viszontlátásra, Iohannis Klaus

Köszönöm szépen, PSD! Viszontlátásra, Iohannis Klaus

Peste 60% din parlament va avea noua coaliție formată din PSD-PNL-UDMR-minorități, ca să le pun în ordinea importanței. Rămân pe dinafară, în opoziție, doar USR și AUR, iar dacă privim așa lucrurile, președintele Iohannis nu a făcut nimic altceva decât să pună în practică dorința electoratului.

Au vrut cei mai mulți români care au mers la vot, PSD? Au vrut (28,9% la Camera Deputaților). Au primit, acum. Au vrut și PNL (25,19%)? Au primit și PNL. Împreună, cele două partide aveau majoritate, însă acum, alături de UDMR și deputații minorităților, parlamentarii din arcul puterii își mai pot lua și câte un concediu scurt, chiar și când va fi vreun vot important. Atât de largă e majoritatea.

E condamnabil doar mesajul folosit, atât de președinte, cât și de PNL, înaintea și în timpul campaniei electorale de anul trecut. Au câștigat voturi printr-un mesaj clar anti-PSD, restul nici nu mai conta, iar acum se dovedește că era cât se poate de fals. Liberalii au reușit să rupă atunci, datorită acestui mesaj, din voturile pro-USR, partid care e ajutat acum, în noua conjunctură, să devină singurul partid cu un mesaj clar anti-PSD. Dacă îi va ajuta la ceva, până la urmă.

Nu intru în corul celor care se lamentează, pentru că nu cred că România o va lua mai groaznic la vale decât ar fi luat-o în alte împrejurări politice. De exemplu printr-o coaliție PNL – USR. Încerc să explic.

Din punct de vedere moral, al încrederii în clasa politică, într-adevăr e un impact puternic. Majoritatea lamentărilor de acum vorbesc despre o abstinență de la orice formă de acțiune politică, mai ales vot. Vorbesc de publicul PNL, al USR, chiar, dar al celor tineri, care deși nu au votat până acum, de aici înainte, nicio șansă.

Cred însă că e doar o emoție puternică, de moment, ce se va estompa în timp. Avem înainte atâția ani până la viitoarele parlamentare încât chiar absolut orice e posibil.

Vă amintiți că PSD și PNL au format USL, dar pentru asta liberalii tot și-au făcut în 2020 un crez din lupta anti-PSD, ba mai mult, chiar au convins o bună parte din electorat, de unde și valul de dezamăgire de acum. De ce nu ar face-o iar peste alți trei? Și chiar să le meargă!

O coaliție PNL-USR nu avea cum să funcționeze în timp. Cele două partide funcționează în linii mari pe același electorat. Liberalii au talibanii lor, strânși în jurul liderilor locali, ai primarilor, dar o eventuală creștere nu putea exista decât din publicul disputat cu USR-iștii. Reforme, cu adevărat, nu voiau decât cei din USR și aveau tot interesul să le facă, pentru că nu s-au așezat administrativ, astfel încât să le fie greu să se mai miște apoi. Liberalii, niște PSD-iști mai spălați, cum sunt descriși acum, dar și înainte de acest moment, ar fi vrut mai mult să mimeze, iar ruptura oricum s-ar fi produs.

Justiție? De ce să iasă de sub controlul președintelui?

Descentralizare? Ce facem pe urmă cu oamenii noștri?

Reformă administrativ-teritorială? De ce să ne înjumătățim aleșii?

Din punctul meu de vedere există o mai mare incompatibilitate politică între PNL și USR decât între PNL și PSD. Majoritatea liberalilor vorbesc aceeași limbă cu social-democrații, se cunosc de-o viață. Cu USR-iștii nu ai cum să te înțelegi, o spun de mult timp și unii și ceilalți.

Nici președintele Iohannis nu cred că a crezut în această alianță cu USR, iar ce am văzut în ultimele trei luni ne arată faptul că atitudinea politicianului Iohannis a fost una mai curând de tipul ”v-am zis eu?”. Altfel nu se explică pur și simplu ura cu care sunt tratați liderii USR.

Nu cred că România va fi în picaj, nici măcar moral. Pentru că nu ai unde să te duci mult mai jos. Da, trădarea clară a promisiunilor electorale, a crezului politic e perfect adevărată, e încă un argument pentru care, teoretic, niciun om de rând nu mai are de ce să-și țină promisiunile. Pentru că și ăștia fac la fel. Dar nici asta nu e tragic, pentru că moralitatea oricum e o treabă desuetă la noi. Vorba ”fă ce spune popa, nu ce face”, e implementată larg de români, de mulți ani, fără preocuparea că se greșește undeva. Nu s-a așteptat momentul trădării lui Iohannis ca românul să se decidă să o ia pe calea minciunii, a trădării ori a lipsei onoarei.

Nu cred că o coaliție PSD-PNL ne va costa economic. PNRR-ul este un fel de ajutor FMI cu asistență specializată, care ne va ajuta mult. Ba mai mult, ajutorul bănesc e dat în condiții mult mai avantajoase din punct de vedere financiar iar miliardele de euro vin cu o serie de condiții pe care, vrând-nevrând, ai noștri trebuie să le respecte. Și aici intră și o serie de reforme care nu pot fi mimate. Mai ales acum, când asocierea cu PSD va atrage toate privirile.

Despre celelalte reforme am stabilit deja că oricum nu s-ar fi făcut. Nu era nici momentul și nici actorii capabili și hotărâți să le facă.

Chiar găsesc un motiv de bucurie și de speranță pentru viitor.

Spre deosebire de Ungaria ori Polonia, de exemplu, România are în cel mai puternic partid al țării un PSD deschis total către Uniunea Europeană. Cel puțin cu actuala garnitură de lideri. Avem norocul să avem un partid naționalist, dar cu simț de răspundere. Aduceți-vă aminte cum zburda Dragnea pe tema asta acum câțiva ani și care-i atitudinea de acum. În plus, avem în PSD un partid pro vaccinare. Partidul îl propune la Sănătate pe Alexandru Rafila, un specialist apreciat de toată lumea.

Chiar și în tot răul sunt lucruri bune care merită apreciate.

O să fiu înjurat pentru asta, dar cred că în formula actuală PSD are una din cele mai democratice conduceri. Repet, vorbesc de actualul PSD și strict de conducerea centrală.

Avem acum în PSD un lider care pare mai mult purtătorul de cuvânt al unui consiliu de lideri locali. Un tip de conducere mult mai bună decât ceea ce vedem în PNL ori UDMR, partide care răspund la o singură comandă. Și care ”se vând” ca fiind extrem de democratice.

În PNL avem un partid confiscat de președinte. Toate deciziile se iau la Cotroceni, conducătorii liberali de acum nici nu se mai feresc de asta. Însuși liderul partidului, Florin Cîțu, a fost ales pentru că așa a zis Iohannis.

În UDMR avem un lider ales prima oară în urmă cu 10 ani. Unul din cei mai longevivi președinți de partid din țara asta.

Din nou, USR rămâne un partid stingher pe scena politică și din acest punct de vedere. Unde s-a mai pomenit în România ca fostul președinte să rămână loial și constructiv în partid?

Cum și cine să se înțeleagă cu ei?

De aia zic, Köszönöm szépen, PSD!

Și viszontlátásra, Iohannis Klaus.

Sursa foto: Twitter / @octavpelin

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Broscărie Luxury Resort

Acum 4 zile

Ba da, putea fi mult mai rau! I-am fi putut avea pe useristi la guvernare 4 ani, timp in care nu ar fi facut altceva decat sa se bata cu posete, sa imprastie peste tot agresivitate pubera, sa faca smiorc la orice si sa isi faca marile lor reforme ale statului la ei in baie, pe intuneric, cu mânuța!
Raspunde

L

Acum 4 zile

Veci nu vom primii nimic din PNRR, voi credeti ca occidentali nu stiu cu cine au de a face , borfasi si bolsevici Sau mai ars cu unul odata mai recent ( Platoniuc - mare democrat cu 1miliard euro in bzunar), nici acum recuperat...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Contra

Acum 4 zile

Las ca-s buni tinerii frumosi si liberi de la usere, progenituri comunisto-securiste!
Raspunde

Vaccinatu'

Acum 4 zile

Știi tu ceva, că-n unele situații se folosesc mai mulți "i", dar nu ști unde, când și cum... :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus