Vineri,
12.08.2022
Ploi Scurte
Acum
14°C

FOTO VIDEO 1 Decembrie în Muzeul Satului: Târg de țară și miros de mere coapte pe foc de lemne

FOTO VIDEO 1 Decembrie în Muzeul Satului: Târg de țară și miros de mere coapte pe foc de lemne

„La mulți ani tuturor românilor, să ajungem să ne cunoaștem cu toții de ziua noastră”, este urarea făcută de Ștefan, un puști de 10 ani care a venit cu familia din Pitești în Muzeul Satului din Sibiu, special de 1 Decembrie. Este alături de părinții lui în muzeu pentru a fi parte din evenimentele organizate astăzi, special de ziua românilor.

Ștefan este un copil aprig, inteligent și extrem de simpatic. Rostește cuvintele din inimă sub privirea mândră a tatălui său. „Am venit în muzeu special de Ziua României. Tati a spus că o să venim astăzi la Sibiu, pentru că eu habar nu aveam și am ajuns aici. Am plecat de la Pitești”, spune apăsat, Ștefan. Tatăl lui a decis să facă o excursie prin Muzeul Satului ca și cum ar face o excursie prin istoria României, iar băiatul este cum nu se poate mai fericit.

Ștefan și tală lui

„Îmi place mult ce văd și mai am de vizitat. Și mâncarea este foarte bună aici. Am mâncat o felie de pâine cu untură, cu piper, boia și ceapă. Pot spune că a fost delicioasă, foarte bună”.

Astăzi, de 1 decembrie, Muzeul Astra a îmbrăcat straie de sărbătoare și a oferit sibienilor o Românie frumoasă, tradițională, în care să-și amintească principalele motive pentru care merită să o iubim.  

La „Târgul de țară” a fost forfotă mare. S-a deschis la ora 11.00 și producători din mărginime au pregătit prune uscate, fasole frecată cu ceapă călită și boya dulce, varză călită cu cârnaț (pentru cei care nu țin Postul Crăciunului), platouri cu slănină, ceapă și brânză proaspătă. Este o mâncare ce se prepara și în anul 1918. Întâia zi de decembrie nu a adus fulgi de nea, însă un vânt rece care a ținut să bată în prima parte a zilei a anunțat sosirea celui mai rece anotimp din an. Sibienii au ieșit din case și mulți dintre ei au ales Muzeul în Aer Liber pentru a-și petrece ziua de 1 Decembrie.

Karin Davin se bucură alături de mama ei de imaginea oferită de o fetiță care se joacă cu o pisică albă, rătăcită prin muzeu. în dreapta acestei scene stă un cadru special pregătit cu tricolor și cojoace grele, ciobănești pentru poze.

„Am venit pentru că am văzut că vremea este cât de cât frumoasă. Știam de Târgul de Țară și oricum ne place foarte mult locația. Eu vin de câte ori pot, iar ei vin aici zilnic să-și facă plimbarea”, spune Karin făcând referire la mama și partenerul ei. Femeia le dorește românilor să fie sănătoși.

„La mulți ani, români de pretutindeni! Să fim sănătoși să ne iubim țara așa cum este ea”, spune  Karin.

Au fost și băieții de la CSU, o parte dintre ei cu soțiile și copii. Au venit să ureze La mulți ani, României, iar cei care nu sunt din alte țări să învețe de la muzeografi o parte din istoria noastră.

Muzeografii și băieții de la CSU

Miros de mere coapte la casa unui sas

În alt colț de târg este muzeograful Valentin Delcă. Poartă mândru uniforma unui soldat din Primul Război Mondial, Regimentul 18, Infanterie.

„Trebuie să merităm ceea ce au făcut alții pentru noi, trebuie să ne aducem aminte, să păstrăm și să dăm mai departe acest gând. Le transmit românilor să aibă încredere în ei și să fie mai optimiști”, spune acesta.

Valentin Delcă, foto stânga și fiul său, foto dreapta

În cealaltă parte a muzeului, în Casa de viticultor sas din Șeica Mică este un atelier de creație în care meșterul Magda Dudău învață copiii să facă păpuși în miniatură și pungi de cadou cu tricolor. De la intrare te întâmpină un miros incredibil de mere coapte și compot. Toată lumea îl remarcă. Îți amintește poate de Crăciun sau poate de copilărie și de casa bunicii. „Vinovate” sunt trei muzeografe: Olga Popa, Alexandra Gruian și Mihaela Mondoc. Ele sunt cele care prepară mere delicioase la cuptorul unei sobe din teracotă și cărămidă și compot.

„Am dat rețete. Toată lumea ne-a întrebat ce le facem merelor de ies atât de bine la cuptor. Este focul de lemne al sobei. Le dorim românilor de pretutindeni să fie înțelepți și să se respecte reciproc”, spun fetele.

În cealaltă cameră Magda Dudău împletește cu mâinile ei magice păpuși pe care le îmbracă apoi în port popular. Meșterul popular face deja parte din familia muzeului din Sibiu, fiind prezentă la toate târgurile organizate aici. A încetat să mai meargă prin țară de când a fost descoperită de muzeografii sibieni.

„Să fie sănătoși și fericiți alături de familiile lor. Să nu uite că cele mai importante lucruri sunt familia și sănătatea, restul le facem”, spune femeia.

826 de români au trecut pragul Muzeului din Dumbrava Sibiului de 1 Decembrie. 

Evenimentele de la Muzeul Astra s-au încheiat cu o expoziție de fotografie intitulată „Oameni și sate din România Unită (sau Mare)”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Pruteanu...

Acum 8 luni

Boya ?????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus