Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

De la femeie de serviciu, la consilier de primărie în Germania. O sibiancă luptă pentru a face o imagine bună României

De la femeie de serviciu, la consilier de primărie în Germania. O sibiancă luptă pentru a face o imagine bună României

Cristina Seeger este din Agnita, județul Sibiu și în prezent este consilier la primăria din Ingolstad, Germania. A fost profesor în România și emigrând a fost și femeie de serviciu, ca apoi să facă două facultăți. În prezent, sibianca este funcționar public și a înțeles că tot ceea ce contează „e să fii parolist, să fii un om corect. Și trebuie să ai o pornire interioară”. Întreaga poveste a Cristinei a fost relatată într-un reportaj ProTV.

Prima dată când a ajuns în Germania sibianca avea 20 de ani și era profesor suplinitor de limba română, repartizată la o școală, de la țară, în județul Sibiu. A plecat de la Agnita imediat după revoluție, atunci când s-a îndrăgostit de un tânăr saș de la Sibiu. Relația cu acesta nu a durat foarte mult, iar Cristina povestește că ar fi ajuns pe străzi, dacă nu o ajuta o prietenă.

De la femeie de serviciu, la consilier de primărie în Germania

După terminarea relației, Cristina a muncit femeie de serviciu, la o firmă, și susține că nu îi este deloc rușine să povestească acest aspect. Înainte să lucreze la primărie, a făcut două școli de managemnet și finanțe la Ingolstadt. A lucrat în diverse companii private și a uimit-o cum se construiește această țară pornind de la parteneriatul public privat pus în slujba comunității locale.

„Înainte să fiu la primărie, am lucrat asistent la un birou de arhitectură și aici toți lucrează pentru binele comunității, au loc întâlniri cu arhitecții, inginerii, totul se face coerent”, a mărturisit aceasta.

Voluntariat în comitetul pentru migranți al orașului

La primărie, Cristina se ocupă de toate problemele financiare în relația cu cetățenii, de la somațiile pentru neplata dărilor, pentru companii și persoane fizice, până la proiecții de buget pentru diverse programe municipale. Consideră că are o meserie ușoară, cât timp în adiministratia din Germania totul merge ca pe roate.

Separat de slujba pe care o are la primărie, sibianca a ales să facă în plus și muncă voluntară. A fost aleasă, prin vot, să fie consilier în comitetul pentru migranți al orașului. Este vorba despre o structură relativ nouă, înființată în urmă cu patru ani de primărie pe lângă consiliul local. Cei șase consilieri pentru migrație, printre care și Cristina, lucrează probono pentru ca mesajul migranților și nevoile lor, să fie cunoscute, la primărie. E la al doilea mandat și lucrează să schimbe în bine imaginea românilor din Germania.

„Comitetul acesta din care fac parte este un comitet care nu are voie să decidă nimic, dar are voie să se ridice în picioare și să pună probleme. Putem să mișcăm foarte mult și este un început, în alte orașe nu există comitetul de migranți. Trebuie să fie un îndemn de sine care te împinge să faci această muncă. Eu am venit acum 30 de ani în Germania și nu am avut pe nimeni care să mă ajute”, povestește aceasta.

De mai multe ori pe săptămână, după terminarea programului de la primărie, Cristina merge fie la forțele de muncă, fie la direcția de asistență socială, fie la camera de comerț și industrie, pentru a fi conectată la nevoile pieței și ale migranților români.

Președinta Asociației de Români de la Ingolstadt

Acum, sibianca locuiește împreună cu partenerul ei actual, într-un apartament din centrul orașului. El este neamț, profesor-doctor și predă la Universitatea de inginerie industrială.

Cristina are o fiică dintr-o relație anterioară, pe care a crescut-o în spiritul german, al muncii bune și corecte. Povestește că a învățat-o ce îi spuneau și ei părinții, acasă, la Agnita, pe când era mică, iar educația primită în mediul rural de la Sibiu a ajutat-o să se integreze în Germania.

E curtată mai nou de diverse partide pentru a intra în politica locală și este și președinta Asociației de Români de la Ingolstadt, unde comunitatea de români se ridică la câteva mii de persoane.

„Primul lucru pe care mi l-aș dori pentru România este disciplina de sine, încrederea de sine și debarasarea de las’ că merge și așa. Dacă vreau să reușesc ceva în viață, trebuie să fac ceva”, concluzionează sibianca.

Sursă: ProTV

Sursă foto: ProTV

Vizualizari: 2305

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ioana

Acum 1 lună

Adina, nu se mai obisnuieste corectura materialului inainte de tipar? Nepermis de multe greseli de ortografie!
Raspunde

Contra

Acum 1 lună

Cred ca au nevoie de un corector la aceasta gazeta!
Raspunde

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 1 lună

Postul de corector de text va fi ocupat de o emigrantā iordanianā stabilitā în Sibiu despre care o gazetā de mâna a doua din orasul natal din Iordania va scrie o poveste similarā.....
Raspunde

Liliana

Acum 1 lună

"somitățiile pentru neplata dărilor" sau somatiile pentru neplata darilor ?
Raspunde

Poplacean

Acum 1 lună

munca nu-i o rusine,din profesor de agnita si apoi in germania tot traselul e ok,atit ca pt a fi consilier iti trebuie si cetatenia germana despre care in articol nu se spune
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

La 20 de ani nu putea fi profesor. Facultatea se termina la 22 de ani cel mai devreme inainte de Revolutie. Probabil a terminat liceul si s-a dus suolinitoare la tara, in loc sa mearga sa lucreze in vreo fabrica.
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

n-au toți mândrie de proletar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus