Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

VIDEO Virajul interzis la stânga de 20 de ori: drumul lărgit în cartierul Arhitecților a primit marcaje

VIDEO Virajul interzis la stânga de 20 de ori: drumul lărgit în cartierul Arhitecților a primit marcaje

Sunt aproape de finalizare lucrările de lărgire de la două la trei benzi de circulație a unei porțiuni de drum județean din cartierul Arhitecților. Aplicarea marcajelor pe cea mai mare parte din cei patru km indică modul în care vor circula, de acum încolo, miile de ”navetiști” către și dinspre Sibiu: pentru mai bine de 20 de străzi, accesul a devenit interzis prin ”virajul la stânga”.

Trei este numărul sensurilor giratorii pe care locuitorii cartierului Arhitecților le pot folosi pentru a vira la stânga, către locuințele lor, atunci când se întorc către case. Este rezultatul așteptat, de altfel, al lucrărilor de modernizare a porțiunii de 3,2 km cuprinsă între ieșirea din municipiul Sibiu și podul peste râul Seviș.

Cele trei sensuri giratorii vor putea fi folosite de șoferii care vor să vireze la stânga pe cele 41 de străzi din zonă (27 de străzi sunt pe partea stângă a sensului de mers către Cisnădie, restul fiind pe partea dreaptă a acestui sens). Sursa foto: Google Earth

Lucrările de lărgire sunt aproape finalizate: mai așteaptă asfaltul nou câteva zeci de metri la limita cu municipiul Sibiu, realizarea celorlalte racorduri din această zonă, precum și devierea traficului prin sensul giratoriu amenajat pentru a asigura accesul la un viitor magazin Kaufland.

Prin sensul giratoriu din dreptul străzii Liviu Ciulei, care va asigura accesul în viitorul Kaufland (sens giratoriu aflat în stânga imaginii), vor fi obligați să intre șoferii care ies din Sibiu

Pe sensul spre Sibiu au fost amenajate două benzi de circulație, revenirea în cartier dinspre municipiu urmând a se face pe o singură bandă.

În rest, noul carosabil are și marcaje, iar pe toată porțiunea DJ 106C din dreptul cartierului Arhitecților a fost trasată bandă continuă între cele două sensuri de circulație. O decizie cu un impact semnificativ asupra obiceiurilor locuitorilor cartierului: accesul în toate cele 27 de străzi se mai poate face doar virând la dreapta.

”Mă plimb, altfel îmi iau banii”

Chiar dacă marcajele au fost aplicate de doar câteva zile, locuitorii din cartierul Arhitecților și-au format câteva impresii. ”E o măsură foarte bună, mai ales că și în Sibiu s-a lărgit drumul. Eu nu stăteam nici înainte mult la coadă, că locuiesc aproape de Sibiu. Bine, acum eu și am noroc că nu trebuie să ocolesc mult până la giratoriu”, spune Raul, care locuiește pe strada Liviu Ciulei (prima stradă la stânga după ieșirea din municipiul Sibiu). 

Giratoriul la care face el referire este în curs de amenajare și a fost construit pe terenul și din banii donați de investitorul care va ridica un magazin Kaufland pe partea dreaptă a drumului (pe sensul de mers către Cisnădie). Girația nu este amplasată pe mijlocul direcției de mers, observă Raul, dar este mulțumit că din acest giratoriu va putea intra rapid pe strada lui.

300 de metri mai încolo, însă, pe strada Ioan Virgil Ispas (nume dat de fostul arhitect șef al Cisnădiei) locuiește Anca S. ”Da, atât s-a putut. A trebuit să ocolesc doi km (în realitate e vorba de mai puțin de un km – n.r.) ca să intru pe strada mea. Adică să merg până la sensul giratoriu care e aproape de marginea cartierului și să întorc, din cauză că nu mai pot intra direct din drumul județean. Deci mă tot plimb ca să ajung acasă, altfel îmi ia poliția banii”, spune Anca S.

Sensul giratoriu la care face ea referire a fost amenajat în dreptul străzii Nicolae Ghica-Buzești, aflat la aproape 700 de metri distanță de girația care va fi dată în folosință în zona străzii Liviu Ciulei.

Giratoriul de la intersecția cu strada Nicolae Ghica-Buzești

Dar, la fel ca și locuitorul de pe strada Liviu Ciulei, și Anca S. apreciază că lărgirea benzilor de circulație lasă traficul auto să respire. ”Dimineața tot se fac cozi, dar parcă nu la fel de lungi și parcă totuși circuli, nu stai”.

După giratoriul din dreptul Nicolae Ghica-Buzești a mai fost amenajată o astfel de intersecție unde locuitorii cartierului pot întoarce pentru a intra pe străzile lor la o distanță de 1,2 km. Acest giratoriu este amenajat în dreptul străzii Ion Berindei, unde nu au fost dezvoltate deocamdată locuințe.

Ultimul giratoriu amplasat pentru cei care nu mai pot vira la stânga este, deocamdată, în câmp. Câmp pe care dezvoltatorii imobiliari au demarat deja planuri de amenajări

Încă de la dezbaterea publică organizată pe acest proiect, autoritățile județene au anunțat că virajul la stânga va fi interzis și că doar sensurile giratorii vor mai putea fi folosite pentru a schimba direcția de mers.

Un efort de cinci milioane de euro

Contractul pentru proiectarea, execuția și asistența tehnică necesare pentru modernizarea DJ 106C pe o porțiune de aproximativ trei kilometri prin amenajarea a trei benzi (km 1+176 – km 4+350) și pentru reconstruirea podului peste Seviș la patru benzi a fost semnat în luna martie a anului 2020. Inițial, lucrările ar fi trebuit să se termine în același an (45 de zile proiectarea, șase luni execuția), dar pandemia, situația complicată a terenurilor necesare lărgirii arterei, opoziția unor locuitori la exproprieri au prelungit termenele de finalizare de patru ori (în prezent termenul de finalizare a lucrărilor este martie 2022).

Dacă drumul a fost lărgit la trei benzi, noul pod peste Seviș are patru

Valoarea inițială a contractului era de 18,1 milioane de lei (cu tot cu TVA). Lucrările suplimentare (inclusiv sensul giratoriu către Kaufland este o lucrare suplimentară), scumpirile materiei prime, despăgubirile acordate celor expropriați au dus la creșterea valorii contractului la 24,7 milioane de lei, până acum.

În afară de amenajarea unei benzi suplimentare de circulație și relocarea rețelelor, contractul a inclus și amenajarea de trotuare pe ambele părți, precum și amenajarea unei piste de biciclete. Care, însă, nu se continuă și în municipiul Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Radu

Acum 2 ani

Perfect. Sper sa apară și paravanele pe linia continua. Daca nu sa sa apară o sa se încalce continuu regulamentul
Raspunde

Creste pretul apartamentelor in zona datorita combustibilului consumat in trafic

Acum 2 ani

podul peste sevis are 4 benzi, pentru ca asa a fost proiectul initial. dupa al treilea sens giratoriu se poate face stanga din Dj. asta dovedeste ca oamenii actuali gandesc la momentul actual si nu in viitor. este normal sa existe drumuri de legatura intre strazile aflate pe partea stnga a directiei de mers spre cisnadie, dar asta inseamna sa dispara parcari de sub reteaua de inalta tensiune, iar dezvoltatorii din zona pierd din locurile de parcare promise in zona. Deci sat fara caini.
Raspunde

Gelu

Acum 2 ani

Tot un ghetou ramane, asemenea intregului oras! Sibiul a devenit un ghetou dormitor pentru toti parazitii parveniti in oras, pentru toti cei care au venit aici sa parvina, sa faca bani, case, masini si parvenire sociala! Nimic nu va schimba asta! Sunt niste clone care alearga doar dupa partea materiala, atat! Asta in timp ce localitatile lor de bastina, familiile lor se scufunda si dispar in proximitatea marilor orase! Puteti pune indicatoare de-alea si in scoli, interzis la stanga, interzis in 3 schimburi, interzis sa folositi infrastructura comunista, unde aveti pe calea cisnadiei un indicator de spital, de atentie scoala, de atentie gradinita, de un centru cultural ? Un ghetou si atat! Cu oameni asemenea!
Raspunde

Mirela

Acum 2 ani

90 la suta din mașini nu țin cont de linia continua și fac stânga. Niște nesimțiți
Raspunde

Bambolero

Acum 2 ani

până dă unul cu ML-ul peste ei
Raspunde

Fgdfg

Acum 2 ani

sensul giratoriu de la Kaufland scrie la inceputul articolului ca este platit de catre dezvoltatorul care face Kaufland-ului si la finalul articolului este adaugat in suma suplimentara de plata pentru acest drum. Care este realitatea de fapt, de catre cine a fost platit pana la urma?...
Raspunde

Gogu Parlogu

Acum 2 ani

Ghici ghicitoare, cine l-o fi platit? Dar vreun comision s-o fi luat ca sa poata face marele magazin acolo? Dar oare drumul ala cum s-a putut largi exact acum, convenabil, dupa ce multi ani de zile cucoana de la consiliul judetean a tot spus ca nu se poateargi, ca e drum judetean, etc etc. Si ca au facut ultimul giratoriu foarte convenabil exact acolo unde o sa fie o mare aglomerare de blocuri, construite fara a avea infrastructura necesara, mai scrie cineva ceva? Toate par bine puse la punct... probabil la comisioane si interese. In rest lumea asteapa scoala, gradinita, spital, politie, autobuz pana in Sibiu, parc. Dar in loc asta li se dă doar magazine si betoane. Halal conducatori. Bravo alora de ii voteaza.
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 2 ani

Suma necesară realizării sensului giratoriu a fost donată (laolaltă cu terenul) de către dezvoltator Consiliului Județean. Iar CJ Sibiu a plătit, mai departe, suma constructorilor.
Raspunde

Mug

Acum 2 ani

Sa se puna paravane pe linia continua!!!! Altfel nicio sansa sa se respecte!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicușor Șufană

Acum 2 ani

Primaria Sibiu are obligatia prin lege sa ne creeze conditii de trai decent, la cate miliarde platim impozite anual, noi cei care am investit in acest cartier bani grei! Nu are nimeni dreptul sa ne interzica sa viram la stanga, doar nu vom ocoli kilometrii intregi ca asa vor unii si altii! Sa fim romani in tara noastra si sa nu mai ingenunchiem in fata conducatorilor straini de neamul cel romanesc!
Raspunde

Clau

Acum 2 ani

Locuiesti in Cisnadie. Poate afli acum!
Raspunde

Bambolero

Acum 2 ani

câmpul pe care te-ai mutat tu nu aparține de Sibiu și n-ai plătit nici un impozit orașului. șefii tăi de la ferma de postaci ar face bine să se informeze
Raspunde

Miki maus

Acum 2 ani

Pentru fluidizarea traficului, ar fi bine ca toti țăranii( si nu mă refer la cei care lucrează pământul) si si semnalizeze corect intentia cand circulă in giratoriu.
Raspunde

Cata

Acum 2 ani

Cam cum se semnalizeaza corect in sensul giratoriu domnul mouse?
Raspunde

EU

Acum 2 ani

Problema locuitorilor este cauzata de faptul ca toate strazile din cartier sunt perpendiculare pe DJ 106C, neexistand posibilitatea de a circula in interiorul cartierului. de pe o strada pe alta.O astfel de retea stradala, intr-un cartier cu mii de locuitori,demonstreaza, daca mai era necesar, incompetenta si lipsa de viziune urbanistica a serviciului arhitect sef din Primaria Cisnadie. Dupa urbanizarea zonei din dreptul ultimului sens giratoriu, traficul rutier pe DJ 106 C va fi la fel de aglomerat, cele 3 benzi de circulatie fiind insuficiente. Cat despre transport in comun, se pare ca nici nu poate fi vorba.Apropo,mai exista statiile de autobuz amenajate in 2018? Se impune gasirea de urgenta a unei solutii pentru amenajarea drumului spre Dedeman.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pentru Gelu

Acum 2 ani

Cum le stie el pe toate, ca un om mare, mars!
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Calea Cisnadiei, Selimbarul si majoritatea locatiilor unde s-a dezvoltat orasul in ultimii ani, sunt doar niste ghetouri urbane! Bombe sociale care vor exploda la cea mai mica perturbare de natura economica, ce sta sa vina (in caz ca n-ati observat)! Somn usor si va doresc tuturor celor mutati in bombele astea sociale, sa va intoarceti cat mai repede in satele voastre de bastina, fiindca acolo e adevarata viata! Doar acolo puteti scapa de tavalugul care urmeaza!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

meri mă la muncă, să vezi că nu vine nici o perturbare de natura economica
Raspunde

Weeii

Acum 2 ani

Sa puna niste ecrane mari inainte de sensurile giratorii sa arate exact cum trebuie sa se incadreze fiecare, daca vrea sa faca stanga sau sa merga inainte. Sa vezi tu acum accidente in sensurile alea. :)))
Raspunde

Poplacean

Acum 2 ani

cart arhitectilor nu este in sibiu,asa ca vedeti cui va adresati cj cimpan-turcan
Raspunde

Cosmin

Acum 2 ani

O porcarie. Ca sa ajungi in Cisnadie din Cartierul Arhitectilor trebuie sa intri in Sibiu. Jenant. Ar fi trebuit sa termine giratoriul de la viitorul Kaufland inainte sa dea drumul la doua benzi. Tot traficul se gatuie la intrarea in Sibiu. Faceti un reportaj dimineata si nu cand este vacanta scolara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus